Tutorials

MKV-bestanden analyseren, maken en afspelen

Inhoudsopgave

Steeds meer videobestanden worden verpakt in de Matroska bestandscontainer, beter bekend als mkv. Door gebruik te maken van mkv-container kunt u de video voorzien van hoofdstukken, bijlagen en ondertiteling. In deze workshop leggen we u uit hoe u zelf deze mkv-bestanden kunt maken.

Alhoewel de Matroska bestandscontainer al sinds 2002 bestaat,  is het pas sinds afgelopen jaar dat Matroska-bestanden enorm aan populariteit winnen. Belangrijke reden hiervoor is dat de Matroska bestandscontainer hd-videoliefhebbers in staat stelt om mts-bestanden van hd-camera’s en Blu-ray disks om te zetten naar mkv.

Deze mkv-bestanden kunt u dan op een pc afspelen met een gratis multimediaspeler en daarbij nog steeds gebruik maken van verschillende tracks, ondertitels en hoofdstukindelingen. Dat bij het omzetten van de bestandscontainers van mts naar mkv de video onaangetast blijft, is natuurlijk mooi meegenomen.

Nu er steeds meer mensen in aanraking komen met mkv-bestanden, worden ook de andere eigenschappen van de Matroska bestandscontainer bekender. Zoals de naam al aangeeft, die is afgeleid van de Russische Matroesjka poppen, kan de Matroska bestandscontainer verschillende video-, audio- en ondertitelingtracks bevatten en het maakt daarbij niet uit met welke codec de video of audio tracks zijn geëncodeerd. Daarnaast kunt u mkv-bestanden voorzien van hoofdstukken, zijn mkv-bestanden te streamen over het internet en kunt u bijlagen koppelen aan een mkv-bestand. Op die manier kunt u covers van dvd’s of cd’s, alternatieve ondertitelingen, of simpelweg een helpbestand meesturen met de video.

Kortom, de Matroska bestandscontainer is modern en veelzijdig. De toegenomen populariteit heeft er voor gezorgd dat verschillende multimedia centers zoals de Lacie Cinema Black Max en de Hantech Markus 800 mkv-bestanden kunnen afspelen. Inmiddels is ook de eerste Blu-ray-speler, de Lacie BD370, op de markt die disks met mkv-bestanden ondersteunt.

In deze workshop willen we u verschillende dingen laten zien. We starten met het analyseren van mkv-bestanden. Door deze analyse komt u erachter welke video- of audiocodec er wordt gebruikt of er hoofdstukken zijn verwerkt in de video en of er bijvoorbeeld bijlagen aan het mkv-bestand zijn gekoppeld.

Nadat we u vervolgens hebben laten zien met welke multimediaspelers u mkv-bestanden kunt afspelen, tonen we u aan de hand van mkvmerge en Mediaencoder een snelle manier om videobestanden om te zetten naar mkv. Tevens laten we u zien hoe u de mkv-videobestanden kunt voorzien van een hoofdstukindeling, hoe u ondertiteling kunt toevoegen en hoe u er een bijlage aan koppelt. Alle programma’s die we gebruiken in deze workshop zijn gratis te downloaden en te gebruiken.

 

 

 


verlinden 14.05.2016 19:33  
Audio besten naar MKV file zetten Nee0  

Ik tracht aklleen een audio file naar een MKV bestand te zetten maar uitdraai is een MKA file welke een video player niet aanvaard oplossing graag

 
   
       
hennie 13.05.2012 21:52  
welk programma Nee0  

welk programma kan je het beste gebruiken

 
   
       
Diecke 11.05.2011 17:26  
RE: MKV films stoppen voortijdig Nee0  

Dit komt omdat je de films waarschijnlijk op een FAT geformateerde schijf hebt staan en deze ondersteunen maar tot 4 gigabyte per bestand. Daarna stopt dus de film

 
   
       
Bareld 30.05.2010 09:01  
MKV films stoppen voortijdig Nee0  

Hallo,
Ik ben net een tijdje bezig met MKV bestanden maar kan er maar niet achter komen waarom alle MKV films 15 minuten voor het einde of na een half uur spelen er mee stoppen. Ik speel ze af op een Blu-ray speler die MKV ondersteund.

Groeten Bareld

 
   
       

  1000 Resterende tekens

 
 

Zoeken