Specials

Zoeken naar snelheid met meerdere SSD’s in één systeem

Inhoudsopgave

De prijzen voor Solid State Drives (SSD) nemen gestaag af. Voor minder dan een euro per GB kunt u nu al een SSD kopen. Of u optimaal van de snelheid van meerdere SSD’s in één pc kunt genieten hangt af van uw moederbord.


SSD-schijven staan bekend om hun grootte snelheid. Een traditionele harde schijf leest en schrijft data weg met een data doorvoer die ligt tussen de 120 MB/s en 140 MB/s. Een SSD van de tweede generatie, aangesloten via SATA 2, leest en schrijft data weg met een gemiddelde snelheid die ligt tussen de 260 MB/s en 300 MB/s. Een prestatie die vooral toe te schrijven is aan de veel snellere toegangstijden van een SSD.

 

ssd-verhaal-vertex2-bench

 

Als u een SSD koopt die SATA 2 ondersteunt, zult u waarschijnlijk geen problemen ondervinden om die snelheid ook daadwerkelijk te realiseren. De SATA 2 aansluiting bestaat al jaren en kan data met een maximale snelheid doorvoeren van 3 GB/s oftewel 384 MB/s. De meeste moederborden beschikken over vier of meer van deze SATA 2 aansluitingen.

 

ssd-verhaal-atto-hdd


Anders is dat wanneer u de nieuwste generatie SSD’s koopt. Die ondersteunen SATA 3 met een maximale datadoorvoer van 6 Gb/s oftewel 768 MB/s. De SATA 3 SSD’s lezen en schrijven data weg, uiteraard afhankelijk van het merk, met een snelheid die ligt tussen de 500 MB/s en 550 MB/s. Bijna twee keer zo snel als de tweede generatie SSD’s. Het starten van Windows en het openen van programma’s gaat daarmee zo snel, dat u er alleen maar blij van kunt worden. Of u die snelheid ook daadwerkelijk haalt, hangt af van de beschikbare aansluitingen op uw moederbord.

 

 

 


  1000 Resterende tekens

 
 

Zoeken