Specials

Video archiveren is niet zo eenvoudig als het lijkt

Inhoudsopgave

Als u regelmatig filmt en dat al jaren doet, is het niet verbazingwekkend als u inmiddels beschikt over duizenden videoclips. Maar bent u ook in staat om binnen enkele seconden uit die duizenden clips die ene specifieke scène of dat ene shot te vinden van jaren geleden?

Waarschijnlijk kunt u dat niet en dat is jammer, want het zou u videoarchief een stuk overzichtelijker en toegankelijker maken. Maar een  goed archief opbouwen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kost veel tijd en u moet beschikken over de juiste middelen om zo’n archief op te zetten.

Voor het archiveren van foto’s bestaan inmiddels tientallen fantastische fotomanagers. Die fotomanagers werken vaak onafhankelijk van uw favoriete fotobewerkingspakket. Voor videobestanden zijn die goede en onafhankelijke managers of organizers er niet en daardoor bent u voornamelijk afhankelijk van de videobewerkingspakket waarmee u werkt.

We zeggen voornamelijk, want een grote pakket onafhankelijke stap kunt u al zetten door de videobestanden op een logische wijze in mappen op te slaan op uw pc. Dat kan uiteraard op verschillende wijzen zoals op datum of op basis van de inhoud. Op basis van inhoud kan dan weer van alles zijn; van individuele personen tot specifieke objecten of van plaatsen tot bepaalde activiteiten.

Het organiseren in mappen is al een belangrijke eerste stap in het organiseren van uw archief, maar stelt u nog niet in staat om snel individuele videoclips of een specifieke verzameling clips, bijvoorbeeld alle shots waarin iemand lacht of alle gebouwen die u ooit hebt gefilmd, boven water te toveren. Om dat te kunnen realiseren moeten de bestanden worden voorzien van projectdata, tags of XMP metadata.

 

 


Theo 10.11.2012 23:36  
organiseren videobestanden Nee0  

Organiseren van videobestanden zoals u dat beschrijft is een onbegonnen zaak. Mijn oude HD banden, meer dan 300, zijn allemaal 1 uur lang met verschillende onderwerpen per band. Nu komen daar de bij mij de op datum gesorteerde AVCHD clips bijna elke dag wel een aantal bij.
Een goede datum administratie is het beste.
Noem elke map jaar-maand-dag-uur-sec. en je hebt een altijd unieke kode die ook nog eens door de PC goed gesorteerd wordt. Dat wel in een spreadsheet onderbrengen en je kan alles sorteren naar wens.

 
   
       

  1000 Resterende tekens

 
 

Zoeken