Specials

AVCHD converteren

Inhoudsopgave

U kunt van alles zeggen over AVCHD, behalve dat het een prettig bestandsformaat is om mee te werken of af te spelen. AVCHD-bestanden omzetten naar een hanteerbaarder bestandsformaat  lost veel problemen op.  Wij bekeken tien converters die u daarbij kunnen helpen.

Verleid door de prachtige beelden op en de mogelijkheden van Full HD televisies besluiten veel mensen om een HD-camera te kopen. Bijna alle consumenten HD-camera’s slaan de video in de Full HD  resolutie 1920 x 1080 op in AVCHD-formaat. Alleen JVC biedt de mogelijkheid om dit ook in MPEG-2 te doen.

De met H.264/AVC geëncodeerde AVCHD-bestanden (.MTS en .M2TS) met een gemiddelde bitrate van 17 Mbit/s zien er schitterend uit. Wie voor de eerste keer zijn eigen opgenomen beelden terugziet op een Full HDTV door de camera direct via een HDMI-aansluiting (High Definition Multimedia Interface) aan de televisie te koppelen, zal de bevestiging krijgen dat HD-video inderdaad veel mooier is.

avchd-converteren-hd-mooi


Het is goed om die ervaring alvast te hebben voordat u op de computer met de AVCHD-bestanden gaat werken, zodat u weet waarvoor u het uiteindelijk allemaal doet. Want op het moment dat u voor het eerst met AVCHD aan de slag gaat op de pc, komt u hoogstwaarschijnlijk voor één van de volgende problemen te staan.

De computer blijkt niet snel genoeg te zijn om AVCHD te kunnen afspelen, de verouderde videobewerkingssoftware kan geen AVCHD-bestanden importeren en u komt er achter dat zowel Quicktime als Windows Media Player niet in staat zijn om AVCHD-bestanden weer te geven.

Iedereen reageert natuurlijk anders op zulke problemen. De één zal besluiten om de ‘One Push’ knop op de HD-camera veelvuldig te gaan gebruiken om snel een AVCHD-dvd te maken die af te spelen is op een Blu-ray-speler, terwijl de ander zal besluiten om de pc’s  te upgraden of zelfs een nieuwe te kopen. Maar laten we u gelijk uit de droom helpen; ook de snelste pc’s met de nieuwste software hebben nog steeds de grootste moeite met bewerken van AVCHD-bestanden.

 

AVCHD Converteren

Een oplossing om toch goed te kunnen werken met AVCHD-bestanden zonder dat dit veel geld hoeft te kosten is er wel degelijk. Converteer de bestanden naar een ander bestandsformaat waar de computer en de software wel mee overweg. Dit kan een AVI-bestand zijn geëncodeerd met het oudere MPEG-4 Part 2 of een MPEG-2-bestand met minimaal de dubbele bitrate om zo min mogelijk kwaliteitsverlies te hebben.

Wilt u de AVCHD-bestanden niet bewerken maar direct exporteren, dan kunt u de converter natuurlijk ook gebruiken om de HD-video te converteren naar iPod, PSP, Mobiel, of één van de vele webformaten zodat u de video kunt uploaden naar YouTube.com, Vimeo.com of Exposureroom.com.

Bij onze test hebben we niet gekeken naar de kwaliteit van deze laatste categorie bestanden. Interessanter en belangrijker vonden we het eens te kijken of er na het converteren naar een ander HD-formaat er nog iets overbleef van de kwaliteit, zodat u er nog steeds van zult genieten wanneer u de beelden na bewerking terugziet op uw HDTV.Conclusie
De algemene conclusie moet zijn dat het slecht gesteld is met de kwaliteit van de meeste converters. Opvallend is dat de converters die het meest reclame maken op het internet niet goed in staat zijn om AVCHD-bestanden met behoud van kwaliteit te encoderen naar een ander HD-formaat.

Een eerste vereiste om de kwaliteit van de originele AVCHD-bestanden te kunnen evenaren is een minimale bitrate van 25 Mbit/s. Weliswaar leverde de AVS Video Converter goede MPEG-2-bestanden af met een bitrate van 15 Mbit/s, maar dat deze haalde het niet bij de beelden van VoltaicHD (25 Mbit/s), AVCHD Upshift (60 Mbit/s) en Elecard Converter Studio AVC HD Edition (80 Mbit/s).

Opmerkelijk is dat de ‘oude’ converters, Alive HD Video Converter, AVS Video Converter, OJOsoft HD Videoconverter en Xilisoft Video Converter Ultimate, die een upgrade hebben ondergaan om AVCHD-bestanden te kunnen converteren niet kunnen tippen aan de nieuwkomers VoltaicHD, AVCHD Upshift,en Elecard Converter Studio AVC HD Edition.

De beste converter is die van Elecard. Zowel de mpeg-2-bestanden als de AVI-bestanden van deze converter verschilde met het blote oog niet van de originele AVCHD-bestanden. Het pakket is niet het meest eenvoudige in gebruik, maar werkt stabiel en levert de beste kwaliteit en is in staat om naar verschillende bestandsformaten te exporteren. AVCHD-upshift van NewBlueFX en VoltaicHD van Shedworx zijn waardige alternatieven. Ze zijn eenvoudig in gebruik, leveren prima beelden af, maar kunnen maar naar één formaat exporteren.
Paul Kamp 08.04.2015 09:43  
Elecard Nee0  

Dag,

Ik heb de trial versie gedownload, maar de optie om MPEG-2 bestanden te maken in de program mode staat er niet meer tussen. Er is er één die die optie biedt maar dan is het uitvoerformaat ergens in de 440xX. geen 1920x1080 meer.
Het is best wel een heel onoverzichtelij k programma waarbij je maar ergens op probeert te drukken om vervolgens af te wachten wat er gebeurd. Kortom ik krijg het niet voor elkaar om een MTS bestand om te zetten naar iets fatsoenlijks om makkelijker te kunen bewerken in bijvoorbeeld Moviemaker. Ik weet, het is een programma van niets, maar om even snel een knullig filmpje in elkaar te draaien, werkt het prima. Alvast bedankt voor je reactie. Groeten, Paul

 
   
       
Paul 23.08.2014 14:17  
AVCHD Upshift Nee0  

Hoi,

De Upshift van Newbluefx lijkt me een prima programma maar ik zie het onder die naam niet meer terug op hun site. Is dit jullie bekend en is daar een goed alternatief voor?

Bedankt voor jullie info!

 
   
       
Rene Vuijk 11.12.2013 20:48  
Nee0  

Helder en duidelijk artikel. Op basis van de conclusie heb ik de demo versie van Elecard gedownload. Echter na van alles geprobeerd te hebben raak ik elke keer het geluid kwijt. Wellicht ligt het aan de demo versie, maar ik durf het nu niet te kopen. Gebruik ik de verkeerde instelling of moet ik een ander programma proberen?

René

 
   
       
John 10.12.2013 17:31  
converteren AVCHD Nee0  

Ik heb een aantal filmbestanden die ik wil converteren, liefst naar.avi (betere tips zijn welkom).De bestanden hebben allemaal als uitgang .iso, de grootte is plm 8 Gb.
Een voorbeeld: marnie acvhd dre.iso
In het mapje met het filmbestand zit ook een .mds bestand (5kb), bijv. marnie acvhd dre.mds (Marnie is een film van Hitchcock)
2 vragen: welk programma moet ik bij jullie kopen om de bestanden te kunnen converteren om ze daarna via de computer te kunnen afspelen? Moet ik nog iets doen met het .mds bestand?
Tot hoors, John

 
   
       
Rudy 25.05.2013 12:29  
AVCHD converter Nee0  

Bedankt voor de heldere uitleg. Jullie ervaringen hebben me heel veel tijd en geld bespaard.
Ik koos voor Voltaic vanwege de prijs.

Rudy

 
   
       
Zjuul Devens 20.11.2010 22:48  
elecard Nee0  

lijkt me een schitterend programma, maar is blijkbaar niet voor mac. toch niet de demo
toch bedankt, want dankzij jullie tips heb ik toch iets gevonden: Pavtube

 
   
       
Fje 28.10.2009 12:02  
Duidelijk Nee0  

Bedankt voor de duidelijke en heldere uitleg! Ik wist nog niet welk programma op te zoeken voor het converteren maar ik denk toch dat het Elecard Converter Studio AVC HD Edition gaat worden! Bedankt!

 
   
       

  1000 Resterende tekens

 
 

Zoeken