Met een andere naam, tal van nieuwe functies en een scherpere prijs, hoopt Sony haar marktaandeel te vergroten voor Sony Vegas Pro. Een aantrekkelijk aanbod dus voor iedereen die professioneel wil monteren, tegen een betaalbare prijs.
Direct na het starten van Sony Vegas Pro Edit 12 vallen er een aantal zaken op. Allereerst valt op dat de interface donkerder is dan voorheen. Dit is niet alleen rustiger voor de ogen, maar ook de kleuren van het beeld komen nu beter tot zijn recht. Daarnaast valt op dat de Explorer een aantal visuele en functionele wijzigingen heeft ondergaan. De Explorer is voorzien van grote navigatieknoppen en de recent bezochte mappen, worden nu bijgehouden, zodat u er snel naar kunt navigeren.
Plaatst u clips op de tijdlijn, dan worden de overige visuele veranderingen zichtbaar. Geselecteerde clips worden voorzien van een geel kader en alle clips beschikken nu over grotere handvaten om de opaciteit aan te passen of om een fade te maken. Daarnaast zijn er nu een shortcuts (crtl + { of crtl +}) om snel tussen geselecteerde clips te navigeren.
Taggen van videoclips
Het organiseren van clips in de Project Media was nooit één van de sterke punten van Sony Vegas Pro. Er waren geen opties om clips te taggen of om ze afdoende te voorzien van metainformatie. Kortom, het terugvinden van specifieke videoclips in een groot archief, was zeer omslachtig.
Hierin is nu verandering gekomen. Allereerst is het nu mogelijk om aan videoclips tags toe te kennen. Dit kan op twee manieren. U kunt gebruik maken van Quick tags en van losse tags. Dit gaat allemaal vrij makkelijk. Van elke aangemaakte tag wordt een map gemaakt. Daarnaast kunt u gebruik maken van het zoekvenster om clips te vinden die voorzien zijn van speciale tags. Die resultaten zijn snel bereikbaar via een link in de projectnavigatie. Die link kunt u omzetten in een Smart Bin, zodat ze permanent worden.
Het nadeel van taggen is meestal dat de tags alleen werken in het project waarmee u werkt. Sony heeft hiervoor een oplossing gevonden door voor elke clip een SFL-bestand aan te maken, die naast de originele clip wordt bewaard. Bij het aanmaken van een nieuw project worden die bestanden herkend en kunt u alsnog gebruik maken van eerder gemaakte tags.
Uitwisseling Bins en Projecten
Sony heeft de nodige aandacht besteed aan de uitwisseling van bestanden tussen Vegas Pro Projecten. Het is nu namelijk mogelijk om Bins uit andere Vegas Pro projecten te importeren. U kunt ze dan als zelfstandige Bins inladen of ze migreren met Bins in het nieuwe Project. Deze functie is zeer prettig en scheelt u veel tijd als u in uw montages delen wilt hergebruiken. Behalve dat Sony u in staat stelt om binnen hun eigen omgeving bestanden uit te wisselen, is er ook een poging gedaan om uitwisseling van projecten mogelijk te maken met andere applicaties.
Denk hierbij aan de export naar Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, After Effect of Media Composer. Over het resultaat hiervan zijn wij minder tevreden. Exporteert u simpele montage waarin alleen is geknipt dan gaat het nog wel, maar zodra u gebruik maakt van effecten of overgangen, werkt het allemaal niet meer.
Video editing
Sony Vegas Pro biedt zeer veel mogelijkheden als het om editing van videoclips op de tijdlijn gaat. Het probleem is alleen dat veel functies vaak niet direct zichtbaar zijn en ze alleen te realiseren zijn door gebruik te maken van shortcuts op het toetsenbord. Een goed voorbeeld hiervan is de functie om J-cuts en L-cuts te maken. Hiervoor is het nu niet meer noodzakelijk om de audio eerst van de video te splitsen. Door de shift-toets ingedrukt te houden kan dit nu in één keer. Wilt u dat daarbij de audio van de vorige of volgende clip direct mee schuift, dan moet u daarvoor gebruik maken van de combinatie crtl+shift+alt bij het trimmen.
Toch probeert Sony in deze versie iets te doen om het voor nieuwe editors eenvoudiger te maken. Er zijn nu pictogrammen in het menu om snel video clips te kunnen trimmen tot het begin of einde van af de positie van de cursor. Daarnaast is de expanded tijdlijn modus verbeterd. Hierdoor werkt u als het ware met een A en B roll. Het voordeel daarvan is, dat u direct zit wat u trimt. Nieuw is dat de getrimde video nog steeds zichtbaar is, zodat u kunt zien wat u doet, en dat de monitoren om de trim te kunnen uitvoeren vergroot zijn, zodat ze nu de hele breedte van de monitor gebruiken.
Het is een begin om monteren met Sony Vegas Pro toegankelijker te maken voor de beginner. Een grote stap voorwaarts zou zijn om een tools paneel te maken, waarop pictogrammen staan voor het uitvoeren van de verschillende trimmogelijkheden. Want die zijn nu alleen uit te voeren als u de toetsencombinaties kent.
Smart Proxy
De omgang van Sony Vegas Pro met HD-video is ronduit goed te noemen. Zonder problemen zijn verschillende HD videostreams in hoge resolutie gecodeerd met de h.264 codec af te spelen, zonder deze eerst te hoeven om te zetten op een snelle pc. Vegas Pro maakt maximaal gebruik van de GPU van de grafische kaart en mocht het toch een keer wat minder soepel lopen, dan is er altijd nog de optie om de resolutie van de monitor te verlagen.
Werkt u op een wat oudere pc, dan kan het afspelen van meerdere HD videostreams voor problemen zorgen. Om toch soepel te kunnen werken kunt u er dan voor kiezen om gebruik te maken van de nieuwe Smart Proxy functionaliteit. De bestanden waarmee u dan werkt, worden dan omgezet naar een mpeg-2 bestand in een lagere resolutie. Dit sfvp0-bestand wordt bewaard naast het origineel. Afhankelijk van de resolutie van de monitor, wordt bepaald of de video van het origineel of van de proxy moet worden getoond. Het enige mogelijke nadeel van dit proxy-bestand kan zijn, dat het gerenderd wordt naar een framerate van NTSC. We hebben niet kunnen ontdekken hoe dat is aan te passen. Voor de uiteindelijke video heeft het geen gevolgen, want die wordt gerenderd vanuit het origineel.
Sony Vegas Pro kan prima over weg met HD, maar dat zegt niets over de algemene stabiliteit van het programma. Versie 11 crashte regelmatig. In onze testfase met versie twaalf haperde het programma soms, maar het crashte niet. Dat ziet er vooralsnog goed uit.
Effecten
Sony is er nog niet in geslaagd om alle effecten om te zetten naar de OpenFX standaard. Dat is jammer. Enerzijds omdat u moet leren werken met twee verschillende lay-outs voor effecten en anderzijds omdat de oude effecten veel lastiger te animeren zijn, doordat keyframes niet per parameter kunnen worden ingesteld.
Wel zijn er twee nieuwe effecten aanwezig. Met Color Match kunt u kleuren van verschillende clips eenvoudig op elkaar afstemmen. U kunt er dan voor kiezen om de kleuren en de verzadiging op elkaar af te stemmen of om ook de belichting te laten overeenkomen. Dit effect werkt goed, maar er is daarna altijd nog wel wat kleurcorrectie noodzakelijk. Wat bij het uitvoeren van kleurcorrecties opvalt is de onmogelijke getalsnotatie om kleuren aan te duiden. Waar normaliter gebruik wordt gemaakt van een komma gescheiden RGB-notatie, kiest Sony er voor om dat totaal anders te doen. Dit is uitermate vervelend en lastig om eigen te maken.
Erg prettig werkt de nieuwe Mask tool in het Event Pan/Crop. Hiermee wordt u in staat gesteld om delen van het beeld te isoleren. Dit kan door lijnen te trekken of door gebruik te maken van een schaalbaar vierkant of ovaal. Vervolgens kunt u aan dat masker effecten koppelen. Op die manier is het vrij eenvoudig om bijvoorbeeld delen van het beeld anders te belichten of om objecten of personen te anonimiseren door een blur of mozaïek filter te gebruiken.
Export
De enige vernieuwing in de export is volledige ondersteuning van de AVCHD 2.0 standaard. Dit betekent dat u 50p-bestanden kunt exporteren met een bitrate van 26 Mbit/s met de Sony AVC codec. Bij de aanschaf van Vegas Pro moet u overigens wel opletten welke versie u koopt. De goedkopere Edit versie wordt namelijk verkocht zonder DVD Architect Pro, waarmee u dvd en Blu-ray menu’s kunt maken.
Conclusie
Sony Vegas Pro is een zeer goed pakket om video mee te bewerken. Het werkt snel en oogt stabiel en het is zeer flexibel. Nagenoeg alles is in te stellen of te veranderen en het beschikt over zeer veel functionaliteit. Dit neemt niet weg dat het voor beginners lastig is om dit pakket goed onder de knie te krijgen door de vele verborgen functies.
De vernieuwingen in versie 12 nuttig. Grootste pluspunten zijn de wijze waarop mediabestanden kunnen worden getagd, de uitwisseling van Bins met andere Vegas Pro projecten en de mogelijkheid om maskers te gebruiken.
Door gebruikers de optie te geven Sony Vegas Pro te kopen met of zonder DVD Architect Pro is het nu mogelijk om dit pakket tegen een zeer scherpe prijs aan te bieden. Hierdoor wordt dit professionele videobewerkingspakket interessant voor veel gebruikers die meer functionaliteit willen dan hun consumentenpakket biedt, maar toch niet al te veel geld willen kwijt zijn.
Sony Vegas Pro 12 Edit
Naam: Sony Vegas Pro 12 Edit
Website: www.sonycreativesoftware.com
Prijs: € 319,95