Sony Vegas Movie Studio 12 Platinum

sony-vegas-movie-studio-platinum-12-teaser

Sony Vegas Movie Studio 12 Platinum

Maar weinig consumenten zijn bekend met Sony Vegas Movie Studio. Dat is opmerkelijk, omdat dit goedkope videobewerkingspakket veel meer functionaliteit en stabiliteit biedt dan de grote concurrenten. Onlangs kwam de twaalfde versie uit. Reden genoeg om eens goed te kijken naar dit opmerkelijke pakket.

Sony Vegas Movie Studio 12 is nu volledig 64-bit. Hierdoor is het niet meer beperkt door de 3 GB geheugen limiet van 32-bit programma’s. Voor u in de praktijk betekent dit dat als u over meer geheugen beschikt in uw pc, dat het programma sneller werkt dan voorheen. Het installeren van Sony Vegas Movie Studio gaat snel en verloopt probleemloos.  De interface lijkt op het eerste gezicht geen verandering te hebben ondergaan. Er zijn wel veranderingen maar die worden pas goed zichtbaar als u met de tijdlijn gaat werken. Daarover later meer.

sony-vegas-movie-studio-platinum-12-overview

De interface van Sony Vegas Movie Studio is zeer flexibel. Vensters zijn te openen, te sluiten, te schalen en  te docken en als u de lay-out naar wens hebt ingericht, kunt u deze bewaren in een preset om op een later moment snel te kunnen overschakelen. Vegas Movie Studio ondersteunt het werken met meerdere monitoren goed, wat zeer prettig is bij het gebruik van zoveel vensters.

 

 Importeren en organiseren

Als u bestanden importeert of captured komen deze te staan in de Project Media. Daar kunt u de mediabestanden organiseren in Bins en de eigenschappen van elk bestand achterhalen. Schakelt u over naar List View, dan verschijnen er een reeks kolommen met allerhande gegevens. Jammer is, dat er weinig mogelijkheden zijn om metadata toe te voegen. Dit kan alleen via de commentaar kolom. Als u komma’s gebruikt kunt u weliswaar meerdere steekwoorden hanteren, maar ideaal is het niet. Als u steekwoorden hebt gebruikt, kunt u daarna het zoekvenster gebruiken om op betrekkelijk eenvoudige wijze een specifiek bestand uit uw collectie te vissen. Andere mogelijkheden om bestanden te taggen of te classificeren zijn er niet.

sony-vegas-movie-studio-platinum-12-metadata

Vanuit de Project Media kunt u bestanden sturen naar de bronmonitor/trimvenster of direct plaatsen op de tijdlijn. Verplaatst u de bestanden met de rechtermuisknop naar de tijdlijn, dan ervaart u direct de eerste speciale mogelijkheden van dit pakket. U krijgt dat bijvoorbeeld de opties om alleen de video of de audio te plaatsen, maar ook om de bestanden als Takes neer te zetten. Takes zijn op elkaar gestapelde bestanden, waar u doorheen kunt navigeren. Dit is superhandig als u snel verschillende scènes, titels of ondertiteling wilt uitproberen.

 

 Trimmer

Een groot pluspunt van Sony Vegas Movie Studio is het aparte trimvenster naast de gewone monitor. Dat kunt u gebruiken om bestanden die u wilt toevoegen te bekijken, te trimmen en te voorzien van markers. De trimmer beschikt daarnaast over de opties om drie punt en vier punt edits te maken.

sony-vegas-movie-studio-platinum-12-trimmer

Vanuit de trimmer plaatst u de scènes op de tijdlijn. Deze tijdlijn is uitgebreid met tien video en tien audio sporen, wat het totaal brengt op veertig sporen. Deze sporen kunt u individueel verwijderen, en dupliceren, maar het is tevens mogelijk om sporen te bundelen.

 

 Editing

Sony Vegas Movie Studio biedt een enorm scala van tools aan om te editen op de tijdlijn tijdlijn. Dit is tevens ook de valkuil van het pakket. De meeste editing mogelijkheden kunnen alleen worden uitgevoerd als u bekend bent met de toetsenbordcombinaties die daarvoor moeten worden gebruikt. Prettig is het dan ook dat er nu eindelijk drie nieuwe pictogrammen zijn, waarmee u een start kunt maken om de clips te trimmen en te splitsen.

sony-vegas-movie-studio-platinum-12-shortcuts

Zoals gezegd een begin, want als u slip, slide en rolling edits wilt maken, geavanceerd wilt splitsen of met het toetsenbord wilt trimmen, zult u moeten terugvallen op die shortcuts van het toetsenbord. Als u die gebruikt ziet u meteen ook de uitstekende functies van de monitor. Deze toont moeiteloos twee beelden tegelijkertijd bij het hanteren van de juiste edits, waardoor beeldwisselingen goed te monitoren zijn.

sony-vegas-movie-studio-platinum-12-monitor

Een tweede punt dat Sony heeft aangepast om het u eenvoudiger te maken is de wijze waarop de clips op de tijdlijn worden getoond. Selecteert u een clip, dan krijgt deze nu een geel randje. Daarnaast zijn de handvaten voor het maken van fades en het aanpassen van de transparantie, beter zichtbaar en eenvoudiger te bedienen.

 

 Effecten

Bijna alle effecten in Sony Vegas Movie Studio zijn aangepast aan de OpenFX standaard. Deze effecten hebben een uniform uiterlijk gekregen die er veel beter uitziet dan die van de oude effecten. Functioneel hebben deze OpenFX effecten twee voordelen. Ten eerste werken ze allemaal via de GPU, de grafische processor. Het voordeel hiervan is, dat de gewone processor wordt ontlast, waardoor u sneller kunt doorwerken. De implementatie is buitengewoon geslaagd. De belasting op de GPU bij het gebruik van effecten is gemiddeld zeventig procent. In de praktijk betekent dit dat bijna alle effecten realtime zijn te bekijken en dat tussentijds renderen niet nodig is.

Ten tweede zijn alle effecten eenvoudiger te animeren omdat alle parameters van deze OpenFX effecten apart te keyframen zijn. Hierdoor wordt het eenvoudiger om complexe animaties sneller uit te voeren en te corrigeren.

Voeg deze nieuwe functies toe aan de al bestaande functies voor het toekennen van effecten aan clips, tracks, media-bestanden en totale output, dan kunnen we vaststellen dat dit allemaal zeer efficiënt werkt. Het is dan ook jammer te constateren dat die efficiëntie wordt losgelaten zodra u kleuren wilt kiezen of objecten in het beeld wilt positioneren.

sony-vegas-movie-studio-platinum-12-openfx

Sony Vegas Movie Studio hanteert hiervoor onbegrijpbare getalsnotaties.  Voor kleuren is het normaal gesproken de gewoonte om met RGB-waarden te werken. Voor elke kleur ligt die waarde tussen de 0 en 255. In Sony Vegas Movie Studio is de maximale waarde voor elke kleur bijna altijd 1, maar soms ook niet. Bij het kiezen van een kleur moet u dus op gevoel werken, want het werken met waarden als 0, 31 of 144,69;0,7965 is nagenoeg onmogelijk.

sony-vegas-movie-studio-platinum-12-oud-effect

Hetzelfde geldt voor het positioneren van objecten, zoals bijvoorbeeld titels. Een titel is te positioneren op een X- of Y-as, maar de waarden liggen dan lager dan 1. Het vreemde is dat het in hetzelfde pakket ook anders kan als je een titel positioneert met de functie Pan/Crop. Dan worden er waarden gehanteerd die gebruikelijker zijn, namelijk op basis van pixels.

 

 Titelgenerator

Videobewerkingssoftware van Sony en titelgeneratoren lijken niet goed samen te gaan. Grote broer Vegas Pro kent vier verschillende titelgeneratoren en alleen de generator van de externe partij Newblue FX is goed. Vegas Movie Studio beschikt over twee titelgeneratoren onder de namen Legacy Text en Titles&Text. De laatste is de OpenFX versie van Legacy Text.

sony-vegas-movie-studio-platinum-12-titelgenerator-templates

sony-vegas-movie-studio-platinum-12-titelgenerator

De titelgenerator is niet meer van deze tijd en lastig in gebruik. Natuurlijk is er een titel mee te maken, waarvan u de kleuren kunt aanpassen, de positie kunt bepalen en waarmee u een schaduw kunt creëren rond de titel. Maar het werkt niet prettig. Enerzijds door de onmogelijk getalsnotatie anderzijds, doordat de titel in de monitor niet prettig te verplaatsen is. Daarnaast mist het pakket functionele en goede templates, snelle opties om een titel te kunnen uitlijnen en de mogelijkheid om objecten te tekenen voor het maken van bumpers.

 

 Prestaties en export

Op de prestaties van Sony Vegas Movie Studio valt niets aan te merken. Doordat het programma 64-bit is en dus meer geheugen kan gebruiken en door de voortreffelijke ondersteuning van de GPU, loopt de montage zelden vast. Het is geen enkel probleem om meerdere full HD-streams tegelijkertijd af te spelen. Mocht het soms wel te zwaar worden, dan schakelt de resolutie van de monitor automatisch terug naar een lagere kwaliteit.

sony-vegas-movie-studio-platinum-12-export-mainconcept

Bij de export zult u weinig vernieuwingen aantreffen. U kunt naar alle bekende bestandsformaten exporteren, maar u zult dat één voor één moeten doen, want er is geen batchfunctie. Wel is er een optie om templates aan te passen en op te slaan. Exporteert u  AVCHD-video dan is er iets positiefs te melden. Tot voorheen werd alleen de GPU ingeschakeld als u exporteerde met Sony’s eigen AVC-codec. Dit ging al uitstekend en scheelde een hoop tijdwinst en het maakte daarbij niet uit of u gebruik maakte van een AMD-videokaart in combinatie met OpenCL of dat u gebruik maakte van een Nvidiakaart met CUDA ondersteuning. In deze twaalfde versie kunt u nu ook AVCHD-video exporteren met de Mainconcept AVC-codec. Deze werkt net zo goed, maar heeft als bijkomend voordeel dat u kunt exporteren met veel hogere bitrates, die kunnen oplopen tot 240 Mbit/s. De codec van Sony ondersteunt een maximale bitrate van 22 Mbit/s.

 

 Conclusie

Als u geen moeite hebt met een Engelstalig programma en de tijd neemt om een aantal toetsenbordcombinatie aan te leren, dan is Sony Vegas Movie Studio Platinum 12 zeker aan te raden. Het is een van de weinige videobewerkingspakketen voor de consument die in 64-bit is uitgevoerd, GPU-acceleratie uitstekend ondersteunt en beschikt over zeer professionele editing opties. Natuurlijk zijn er een aantal zaken die beter kunnen of moeten om het pakket nog gebruiksvriendelijker te maken. Maar voor de prijs van 65 euro is dit pakket meer dan de moeite van het uitproberen waard.

 

Sony Vegas Movie Studio 12 Platinum

Naam: Sony Vegas Movie Studio Platinum 12
Website: http://www.sonycreativesoftware.com/moviestudiope
Prijs: € 64,95

Gratis filmps maken met Lightworks
Pinnacle Studio 16