Review Edius 6

edius-6-teaser

Review Edius 6

Grass Valley (voormalig Canopus) heeft nooit op de troepen vooruit gelopen. Het motto lijkt vooral te zijn, doe wat je moet doen en doe dat goed. Brengt Edius 6 hierin verandering?

Edius is een professioneel montagepakket dat vooral geroemd wordt om zijn stabiliteit en zonder enige twijfel is dat een zeer belangrijke eigenschap voor een videobewerkingspakket. Maar daarnaast mag je ook van een videobewerkingspakket verwachten dat het inspringt op nieuwe ontwikkelingen en gebruiksvriendelijk is. En met die laatste twee factoren heeft Edius meer problemen.

Zo was het pakket bijvoorbeeld rijkelijk laat met het ondersteunen van avchd-bestanden, het werken met 5.1 geluid, het maken van een dvd met een menu en was het tot de laatste versie niet in staat om full screen een preview te geven van de montage.

Edius is ook niet altijd even gebruiksvriendelijk. Het maakt gebruik van veel vensters, die altijd in de weg lijken te staan, veel functies zijn alleen via het menu te activeren en sommige functies zitten zo verstopt dat er een handleiding nodig is om ze te kunnen vinden. Natuurlijk, als je al jaren met Edius werkt, ken je alle ins en outs, maar voor nieuwe gebruikers is Edius niet altijd even gemakkelijk.

Edius 6 kent maar liefst zestig nieuwe functies, waarvan de belangrijkste in deze review worden besproken. De meeste nieuwe functies zijn zinvol, maar er zitten er ook een paar waar we de nodige twijfels bij hebben.

 

Edius 6: Projectwizard

De eerste keer dat u Edius start, krijgt u de mogelijkheid om profiel te kiezen voor een project. Erg handig is dat u hierbij gebruik kunt maken van de nieuwe projectwizard die, na het opgeven van de resolutie en framerate, automatisch de mogelijke opties aan u presenteert. Fantastisch natuurlijk, want dan hoeft u niet zelf uit de lijst met alle mogelijke HD-varianten iets te kiezen of ergens de instellingen aan te passen.

edius-6-project-settings

Het probleem is alleen dat als u een tweede keer Edius start deze projectwizard niet meer aanwezig is. Met andere woorden, als u de eerste keer een HD-profiel hebt gekozen en de tweede keer liever een DV-profiel wilt, deze niet te selecteren is zoals in versie 5. U moet dan eerst een project aanmaken of openen met het bestaande HD-profiel om vervolgens in de instellingen een nieuw profiel aan te maken voor DV al dan niet met de projectwizard. Dit werkt niet prettig en de enige manier om dit te voorkomen is door direct bij de eerste keer alle mogelijk profielen aan te maken.

 

Edius 6: Source Browser en dv-capture

Edius kan nagenoeg met alle bekende bestandsformaten in realtime werken. Nieuw is de ondersteuning voor 1080p videomateriaal. Deze AVCHD-bestanden kunnen nu via de Source Browser worden benaderd op de geheugenkaart of harde schijf. Zeer goed is dat u de videobestanden op deze externe media direct kunt afspelen zonder ze te hoeven importeren en dat u direct de eigenschappen krijgt te zien van de geïmporteerde video. Het tonen van de enkele honderden clips op de geheugenkaart gaat razend snel en dat werkt prettig.

edius-6-source-browser

Het kopiëren van de videoclips naar de Bin gebeurt op de achtergrond. In versie zes kunt u deze, maar ook alle andere, achtergrondprocessen monitoren met het Background Job venster. Selecteert u daarna één van de videoclips in de bin, dan verschijnen daar nu ook automatisch alle eigenschappen van de video in beeld.

Het capturen van DV-materiaal ging een stuk lastiger. Het kostte ons behoorlijk wat tijd om dat voor elkaar te krijgen, omdat er eerst in de instellingen een preset voor het capturen moest worden aangemaakt. Deze preset moet u daarna selecteren om het capture device te activeren. Erg omslachtig allemaal en allerminst gebruiksvriendelijk.

edius-6-dv-capture

Wat we ook missen in Edius is een handige wijze om mediabestanden te kunnen terugvinden. Er is een zoekvenster waarmee u kunt zoeken op naam, maar daar hebt u weinig aan als al uw bestanden dezelfde datumnotering hebben. Er is geen mogelijkheid om deze naamgeving tijdens de import aan te passen en er zijn geen andere taggingsmogelijkheden.

 

Edius 6:  Nieuwe tijdlijnfuncties

De tijdlijn is op een aantal punten aangepast. Voor de audio en video tracks staan twee nieuwe kolommen. Een daarvan kunt u gebruiken om de track sync modus te activeren. Daarmee kunt u voorkomen dat videoclips ongewild verplaatsen bij het plaatsen van videoclips op andere videotracks. Dit plaatsen van videotracks wordt nog verder vereenvoudigd door de tweede kolom waar u door middel van drag-and-drop blokjes kunt bepalen welke video of audio track er standaard moeten worden gebruikt bij het inserten van videoclips.

edius-6-tijdlijn

U kunt dit ook handmatig bepalen door videoclips zelf te verslepen uit de Bin naar de tijdlijn. Als u dit nu doet met de rechtermuisknop dan verschijnt er een nieuw pop-up menu met de mogelijke opties om de videoclip te plaatsen. Tegelijkertijd wordt door middel van een geblokte lijn aangegeven welke consequentie die plaatsing heeft voor alle video en audio tracks.

 

Edius 6: Preview verbeteringen

De previewkwaliteit van Edius is ronduit prachtig. Daarnaast is het eindelijk mogelijk om de videobeelden full screen te bekijken op de eerste of tweede monitor, waardoor ze nog beter uit de bus komen. Het enige wat niet kan in de full screen modus is het videobeeld roteren met de nieuwe Rotate functie. Deze rotering van het beeld is super handig om bijvoorbeeld liggende objecten of personen staand weer te geven.

Edius 6 kent ook een nieuwe overlay modus om het zebra patroon voor overbelichting weer te geven. Deze optie maakt het voor velen stukken eenvoudiger om overbelichte gedeelten in de video te corrigeren, omdat het eenvoudiger werkt dan met de waveform monitor.

edius-6-zebra

Wat we missen bij het gebruik van de preview vensters is de mogelijkheid om het beeld in resolutie te verminderen. Bij het afspelen van meerdere avchd-streams gaat het beeld namelijk haperen. Om dat resolutie vermindering niet mogelijk is, blijven als enige opties het renderen van de tijdlijn of het vooraf converteren van de avchd-bestanden over en dat kost ontzettend veel tijd.

Bij het afspelen van meerdere avchd-streams valt het op dat Edius geen enkel gebruik maakt van de Cuda-technologie van de grafische kaart. Dit geldt overigens niet alleen voor het afspelen en bewerken van video, maar ook voor het exporteren naar avchd of mp4.

 

Edius 6: Effecten

De video effecten van Edius 6 zijn alles behalve bijzonder. Behalve dat het er maar 24 zijn, zijn ze ook nog eens oubollig. Grass Valley biedt twee  mogelijkheden om toch met meer effecten in Edius te kunnen werken. Als eerste is de After Effects Plug-in Bridge nu vast opgenomen in Edius 6. Deze plug-in maakt het mogelijk om plug-ins van Adobe After Effects te gebruiken in Edius. Er is echter één maar. Deze plug-in werkt alleen als u een 32-bit versie gebruikt van After Effects omdat Edius ook 32-bit is. Het lukte ons niet om de 64-bit plug-ins geactiveerd te krijgen in Edius, maar zodra wij de 32-bit plug-ins installeerde voor After Effects van derde partijen, lukte het wel. Maar goed, als u toch al beschikt over After Effects kunt u beter dat programma gebruiken, want dan hebt u tevens als voordeel dat u met gelaagde psd-bestanden kunt werken. Die worden namelijk door Edius nog steeds niet geaccepteerd.

edius-6-effecten

Hebt u geen After Effects dan kunt u toch nog over extra effecten beschikken, omdat bij Edius VitaScene wordt geleverd. Na de installatie van dit effectenpakket beschikt u toch mooi over enkele tientallen extra video-effecten.

edius-6-ae-bridge

De twee geboden opties van Grass Valley wil niet zeggen dat zij zelf helemaal niets nieuws hebben ontwikkeld. Zo heeft de lay-outer, die standaard actie is voor elke videoclip, een belangrijke wijziging ondergaan, waardoor deze makkelijker in gebruik is. De lay-outer beschikt nu over twee tabbladen te weten Crop en Transform. Met de crop-funtie kunt u het videobeeld bijsnijden en met de transform-functie kunt u het beeld positioneren. Dit kan nu ook in een 3D-ruimte, waardoor u het beeld kunt kantelen. Dit is overigens het enige in Edius wat met 3D te maken heeft, want voor de rest zijn er geen mogelijkheden om iets met 3D-video te doen.

edius-6-layouter

Naast de lay-outer is er ook een nieuw Mask effect filter en die is zeker de moeite waard. Dit filter stelt u in staat om objecten en personen in het videobeeld te omkaderen door middel van lijnen die u zelf kunt trekken. Daarna kunt u aangeven of u het beeld binnen of buiten die lijnen wilt aanpassen met een effect. Dit levert goede resultaten op, maar we zeggen er direct bij dat het vrijmaken van personen of objecten een tijdrovende klus is. Een voordeel van dit nieuwe Mask effect is wel dat u gebruik mag maken van keyframes om het effect te veranderen over tijd. Deze keyframes kunt ook toepassen bij de lay-outer en kleurcorrectiefliters, maar niet bij alle overige effecten. En dat is zachtjes uitgedrukt toch wel vreemd voor een professioneel pakket.

edius-6-mask-effect

Het laatste wat ons opviel bij het werken met de effecten is dat het nog steeds niet mogelijk is om de vensters die daarvoor worden gebruik te docken op een vaste positie in de lay-out. Hierdoor verliest u het overzicht als de vensters te groot zijn en dat is met name lastig als u maar met één monitor werkt.

 

Edius 6: Exportfuncties

Edius beschikt over een aantal uitstekende converters om uw video te exporten naar verschillende bestandsformaten. Nieuw is de avchd-exporter. Deze maakt het mogelijk om bewerkte avchd-bestanden weer te exporteren naar het originele avchd-formaat. Niet alleen kunt u daardoor de bestanden in de hoogst mogelijke kwaliteit bewaren, maar u kunt ze daarna ook weer terugzetten op uw camera om ze daar te bekijken.

edius-6-mp4-export

Zoals al eerder gezegd is Grass Valley niet echt een bedrijf dat direct inspringt op nieuwe ontwikkelingen. Pas in de vorige versie van Edius was het mogelijk om uw montage te exporteren naar een Blu-ray disk met menu. Het aantal beschikbare templates dat u hiervoor krijgt is minimaal en er valt dan ook niet te spreken van een heus authoringsprogramma. Wel is het inmiddels mogelijk om de menuknoppen te tonen met geanimeerde videobeelden. Daar staat tegenover dat het nog niet mogelijk is om met ondertitelbestanden te werken of een Blu-ray pop-up menu te maken.

edius-6-dvd-menu

Edius is een uitstekend pakket voor semi-professionals, zelfstandigen en kleine bedrijven die video willen produceren voor het web. In die zin is het dan ook vreemd dat er geen enkele mogelijkheid is om de video direct te converteren voor gebruik op YouTube, Vimeo of Facebook. Laat staan dat er voor deze functies een directe upload mogelijkheid is.

Er is wel een optie om uw video naar mp4/h.264 te exporteren, maar eenvoudig is het niet. Ter illustratie: u moet eerst de Quicktime optie selecteren, daarna aangeven dat u het bestand wilt opslaan als mp4, vervolgens de settings openen om daar de bestandsindeling te veranderen naar mp4, daarna mag u de video-indeling aanpassen naar H.264 om als laatste de juiste resolutie te selecteren. Deze stap moet u elke keer herhalen omdat er geen optie is om de template te bewaren voor toekomstig gebruik.

 

Edius 6: Conclusie

Van een pakket dat € 679,- kost mag u het nodige verwachten. Een professioneel montagepakket behoort volgens ons 64 bit te zijn, om zo het maximale uit een systeem te kunnen halen. Daarnaast hoort een professioneel pakket u genoeg opties te bieden om creatief te werk te kunnen gaan. In die zin valt Edius tegen, want de meeste effecten zijn oud en niet te animeren, er kan geen gebruik worden gemaakt van gelaagde psd-bestanden en de nieuwe After Effects Bridge werkt alleen als u een 32-bit versie hebt van Adobe After Effects.

Daarnaast zijn we van mening dat een pakket gebruiksvriendelijk moet zijn. De werkwijze van Edius is zeker op een aantal punten verbeterd, maar de wijzigingen voor het aanmaken van projecten, het capturen van dv-materiaal en het exporteren naar webformaten had gebruiksvriendelijker gemogen.
Maar een keuze voor Edius heeft ook een aantal positieve kanten. Edius is stabiel en geeft de video op een prachtige wijze weer. Niet alleen op computermonitoren maar ook realtime op hdtv’s in combinatie met de Grass Valley HD Spark. De kracht van Edius is tevens dat de kwaliteit van het beeld wordt behouden door de uitstekende export-encoders en daar is het uiteindelijk toch allemaal om te doen.

Edius 6 loopt nog steeds niet op de troepen vooruit, maar als creativiteit niet enorm van belang is voor uw montages en u bereid bent om tijd te investeren om met Edius te leren werken, dan zult u zonder enige twijfel veel plezier beleven en waarschijnlijk verknocht raken aan dit montagepakket.

Grass Valley Edius 6

Naam: Grass Valley Edius 6
Website: www.grassvalley.com
Prijs: € 679,-

Nero 10 Multimedia Suite HD
WD TV Live Hub