Magix heeft een nieuw videobewerkingspakket uitgebracht onder de naam Video Pro X. Het alleen in Engels verkrijgbare montagepakket richt zich op de professionele gebruiker en biedt onder meer ondersteuning voor de import van XDCAM-materiaal. Klinkt goed en we zijn dan ook benieuwd wat dit pakket nog meer te bieden heeft.
De installatie loopt gesmeerd en na enkele minuten kunt u Video Pro X starten. Het eerste wat opvalt is dat Video X Pro wel erg veel lijkt op Video Deluxe premium. De begeleidingsknoppen Opnemen, Bewerken en Branden zijn verwijderd en er zijn weliswaar twee nieuwe vensters bijgekomen, maar over het algemeen is het uiterlijk precies hetzelfde. Na een grondige vergelijking van de menu’s en instellingsmogelijkheden worden we in ons vermoeden bevestigd dat Magix Video Pro X bijna identiek is aan Video Deluxe. We zijn enigszins teleurgesteld omdat we de verwachting hadden met Video Pro X iets geheel nieuws in handen te hebben. Ondanks de grote gelijkenis met Video Deluxe bevat Video Pro X wel een aantal verbeteringen die u zeker zullen aanspreken.
Zoals gezegd bevat de interface twee nieuwe vensters. Het extra previewvenster maakt het mogelijk om bronmateriaal te vergelijken met bewerkte videobeelden. Dit werkt vele male efficiënter dan het werken met een enkel previewvenster, zeker als u veel met effecten werkt. U kunt het extra previewvenster in resolutie aanpassen maar het ook laten afspelen op een tweede monitor.
Naast de bekende Media Pool, waar u bestanden kunt bekijken, is er nu ook een Project Folder. In de Project Folder worden alle bestanden weergegeven die u in uw montage gebruikt. Dit venster biedt behalve meer overzicht ook extra informatie. In video Pro X kunt u nu namelijk extra metadata meegeven aan videobestanden tijdens het capturen of importeren. U kunt daarbij denken aan scène en take nummers, maar ook aan commentaar of een waardering in de vorm van Very Good, Good, en Acceptable. Vervelend is wel dat als u bestanden van een avchd-camera importeert u geen rating mee kunt geven. Anderzijds maakt dat ook niet echt uit, want Video Pro X weigert de rating in de Project Folder weer te geven.
In de Project Folder kunt u snel naar bestanden zoeken, direct bestanden importeren of alle bestanden die u niet in de montage gebruikt met een druk op de knop verwijderen. Het Project Venster is een goede nieuwe functie waar u veel baat bij zult hebben.
In Video Deluxe was het al mogelijk om de afzonderlijke vensters te rangschikken. Nu krijgt u tevens de optie om de zelf samengestelde lay-out op te slaan in een preset. Erg handig, maar het is jammer dat Video Pro X geen verbetering brengt in de manier waarop de venster worden gerangschikt. Er is geen ‘snap’ functie waardoor vensters automatisch uitlijnen met andere vensters, waardoor het de nodige tijd kost om de vensters precies te positioneren.
Multicam
Als u een evenement hebt opgenomen met vier verschillende camera’s kunt u gebruik maken van de verbeterde Multicam functie. In tegenstelling tot Video Deluxe ondersteunt de Multicam functie in Video Pro X het werken met vier camera’s. Lijkt handig, maar onze quad core testcomputer met 4 GB geheugen was niet in staat om vier dv-streams (720x576) soepel te laten afspelen, laat staan vier Full HD video streams.
Dit wil niet zeggen dat het werken met hd-video niet goed gaat Video Pro X. Integendeel zelfs. Zonder problemen kunt u origineel avchd-materiaal afspelen en bewerken. Alleen bij het gebruik van veel effecten en erg grootte bestanden komt er soms een hapering voor. Als u in dat geval de previewresolutie verlaagt, kunt u zonder problemen avchd-materiaal monteren. Natuurlijk werkt het nog beter als u van de optie gebruik maakt om de mts-bestanden te converteren naar mpeg-2, maar aangezien dit een tijdrovende klus is, is dit zeker als u exporteert naar een mpeg-4-bestand niet altijd wenselijk.
Video Pro X beschikt over tientallen overgangsfilters om uw videobeelden aan elkaar te lassen en van veel van deze filters kunt u de eigenschappen aanpassen. In vergelijking met Video Deluxe zijn er geen wijzigingen. Datzelfde geldt voor de video-effecten in Video Pro X. Er is weliswaar een 3-wegs kleurcorrectie effect toegevoegd, maar daar tegenoverstaat dat een hoop kant-en-klare presets zijn verdwenen. Voor een professioneel pakket is het aantal effecten dan ook zeer mager.
De titelgenerator is uitgebreid met Magix 3D Maker (alias Xara 3D 6), waardoor u leuke geanimeerde 3D titels kunt maken. De titelgenerator was al prettig om mee te werken in Video Deluxe en in Video Pro X is hier gelukkig niets aan gewijzigd.
Een nieuwe functie van Video Pro X is dat u op de tijdlijn tot acht verschillende audiotracks direct kunt toewijzen voorop de dvd of Blu-ray disk. De naam die u op de tijdlijn meegeeft, wordt in het audio selectiemenu op de dvd weergegeven. Niet alleen handig voor een geluidstrack in een andere taal, maar ook om eens goed de verschillen te kunnen beluisteren tussen verschillende audioformaten AC3, PCM en MPEG layer 2 die Video Pro X ondersteunt.
Ook in de exportmogelijkheden is er op een functie na geen verschil te ontdekken met Video Deluxe. U kunt exporteren naar de meest bekende bestandsformaten, dvd of Blu-ray disk en uw video direct uploaden naar Youtube of Vimeo. Een positieve aanpassing zult u merken als u hd-video exporteert naar MP4. U hebt nog steeds de keuze dit te doen met het oudere MPEG-4 part 2 of naar het betere MPEG-4 Part 10 (H.264/AVC), maar de maximale bitrate voor de export naar MPEG-4 Part 10 is sterk verhoogd. In tegenstelling tot Video Deluxe was het nu wel mogelijk om de originele bitrate van 16 Mbit/s te handhaven bij de export. De kwaliteit was uitstekend. Het enige minpuntje is dat de veel instellingen niet uit het Duits zijn vertaald naar het Engels.
Als u exporteert naar DVD of Blu-ray disk, dan kunt u hier een geanimeerd menu aan koppelen. Dit gaat vrij simpel en u hebt daarbij de keuze uit een aantal voorgedefinieerde menu-templates. Storend is ook hier dat er geen verschil is met Video Deluxe, terwijl we toch minimaal een aantal extra goed uitziendehd-templates hadden verwacht. Ook de compressiemethode voor het maken van Blu-ray disk is niet gewijzigd. U kunt Blu-ray disks enkel maken met MPEG-2 compressie en niet met kwalitatief betere MPEG-4/AVC compressie. Door de hoge bitrates die u kunt selecteren voor mpeg-2 zal voor het oog het kwaliteitverschil minimaal zijn, maar behalve dat het converteren van avchd-bestanden lang duurt bent u ook nog eens onnodig veel ruimte kwijt op uw dure Blu-ray disk.
Magix Video Pro X is over het algemeen een goed pakket om uw video mee te bewerken. Toch hadden we gezien de dubbele prijs meer verwacht van dit montagepakket. Zeker als u al monteert met Video Deluxe premium zijn de verschillen zo minimaal dat overstappen nauwelijks zin heeft, temeer omdat Video Deluxe premium in het Nederlands is en ook nog eens wordt geleverd met de effecten van Adorage en Vasco Da Gama. Hebt u nog geen montagepakket, dan vormt Magix Video Pro X gezien de prijs een prima alternatief voor de echte professionele pakketen zoals Adobe Premiere Pro, Sony Vegas Video en Canopus Edius.
Magix Video Pro X
Naam: Magix Video Pro X
Website: www.magix.nl
Prijs: € 249,-