Magix Video deluxe Premium 2013

Magix Video deluxe Premium 2013

Er is op de laatste twee versies van Magix Video deluxe nogal wat commentaar geweest. Dit betrof voornamelijk de snelheid en de doorontwikkeling van het pakket. Brengt de nieuwe versie Magix Video deluxe 2013 hierin verandering?

In elk geval krijgt u weer te maken met een nieuwe naam. Na Magix Video deluxe 17 en Magix Video deluxe MX is er nu dan, om marketing redenen, Magix Video deluxe 2013. De aankondiging klinkt veel belovend; meer dan vijftig vernieuwingen en een verbeterde snelheid.

De installatie verloopt zonder problemen. Wel betekende dit dat onze vorige versie van Magix Video deluxe niet meer werkte op dezelfde pc, omdat er dan problemen ontstaan met de mpeg-2 dll’s. Video deluxe start sneller op dan voorheen en de eerste vernieuwing springt direct in het oog als je de eerste videoclips op de tijdlijn plaatst vanuit de Mediapool.

 

Mediapool

Als je met de muis over een thumbnail van een clip beweegt in de Mediapool, verschijnen er drie icoontje. Daarmee kunt u bepalen of de clip moet worden afgespeeld, getrimd of op de tijdlijn wordt geplaatst. De icoontjes zijn even wennen en we betrapten ons erop dat we nog steeds bleven dubbelklikken op een thumbnail om die, afhankelijk van de instellingen, te plaatsen op de tijdlijn of te openen in de monitor. Dit gaat nu een stuk lastiger, omdat er maar weinig ruimte is door de icoontjes om de thumbnail zelf te selecteren.

Magix-video-deluxe-2013-snel-mediapoolMet de icoontjes die over de thumbnails verschijnen als u daar met de muis beweegt, zijn clips direct naar de tijdlijn te versturen of te bekijken.

Wat betreft de Mediapool zijn er verder geen wijzigingen en dat is jammer. We weten dat ze er in Duitsland geen heil in zien, maar het zou toch handig zijn als de clips die je gebruikt in je montage automatisch in een soort projectvak komen te staan, zoals in Magix Video Pro X. Dat zorgt voor meer rust en u hoeft minder te zoeken. Tevens is het een gemis dat er nog steeds geen mogelijkheden zijn om de mediabestanden te taggen of te classificeren, waardoor het mogelijk wordt om uit een omvangrijke database de juiste clips te vissen op basis van inhoud of kwaliteit.

 

De tijdlijn

Als u de video op de tijdlijn plaatst, dan valt het direct op dat het audiospoor er niet meer is. Deze is nu samengevoegd met het videospoor, om beter overzicht te kunnen bewaren op de tijdlijn. Dit betekent ook dat het veel extra werk kost om elke clip naderhand weer los te koppelen om de audio te kunnen bewerken. Gelukkig kunt u bij de instellingen aangeven of u standaard wilt dat zowel de audio als video op één spoor komt of niet. De afzonderlijke sporen zijn eenvoudiger in hoogte aan te passen, door de nieuwe handvaten in de spoorkop en de icoontjes op de clips op de tijdlijn zijn in vormgeving aangepast.

magix-video-deluxe-2013-meerdere-filmsHet is nu mogelijk om met meerdere films op dezelfde tijdlijn te werken.

magix-video-deluxe-2013-audio-spoor-hoogteHet audiospoor is in versie 2013 standaard samengevoegd met het videospoor. U kunt de audio daarna nog wel loskoppelen.

Een tweede vernieuwing op de tijdlijn betreft de mogelijkheid om met meerdere tijdlijnen te werken. Dit is een bijzonder prettige optie, omdat het u de mogelijkheid geeft de montage op te delen in overzichtelijke stukken, wat de bewerking ten goed kan komen. De verschillende tijdlijnen kunnen nog niet worden genest, omdat hiervoor geen tijdlijnbestand wordt aangemaakt. Dat is jammer, omdat het daardoor veel efficiënter zou zijn geweest om effecten toe te kennen en om tijdlijnen samen te voegen. Nu zult u alle clips op een tijdlijn handmatig moeten kopiëren en moeten plakken op de andere tijdlijn.

 

De monitor

Over de werking van de monitor zijn we niet geheel tevreden. Deze vertoont de nodige kuren. In sommige gevallen verdwijnt bij het schalen van de lay-out de knoppen van de monitor met onze Radeon 6950 videokaart. Dit gebeurde niet met onze Nvida GTX 470 videokaart.

Met beide kaarten werkte de monitor helemaal niet bij het uitvoeren van een rolling edit op de tijdlijn. Normaal gesproken zou u nu twee beelden in de monitor moeten zien; namelijk het laatste frame van de eerste clip en het eerste frame van de tweede clip. Wat we ook proberen het beeld blijft zwart.

magix-video-deluxe-2013-monitor-op-zwartBij het trimmen van twee clips laat de monitor geen beeld meer zien.

magix-video-deluxe-2013-preview-kwaliteitStandaard staat de previewkwaliteit ingesteld op de halve resolutie.

De monitor werkt standaard op halve resolutie. Dit kunt u nu direct waarnemen aan het pictogram met de vier vierkantje onder de monitor. Als u daar op klikt, schakelt u over op de volledige resolutie. Het voordeel van het werken op halve resolutie is, dat het systeem beter in staat is om hd-video soepeler af te spelen. Voor u maakt het weinig verschil, want de kwaliteit van de halve resolutie is zonder meer goed te noemen.

 

Prestaties

Het grootste probleem van de voorgaande versies van Magix Video deluxe kwam aan het licht zodra u met meerdere full hd-videostreams in H.264-codering monteerde. Dit ging zeer moeizaam, het beeld haperde en zodra u een effect gebruikte stond het beeld stil. In Video deluxe 2013 is flink gesleuteld aan de techniek om de processor van de grafische kaart (GPU) in te schakelen bij het afspelen van H.264 videostreams en het renderen van effecten.

magix-video-deluxe-2013-gpu-pipIn Video deluxe 2013 gaat het bewerken van hd-video afhankelijk van de instelling van de monitor, beter dan voorheen.

We nemen de proef op de som. Enerzijds meten we de belasting op de grafische kaart met het programma GPU-z, anderzijds kijken we of onze full hd h264-gecodeerde videobeelden met een bitrate van 17 Mbit/s vloeiend afspelen in de monitor. Als videokaart gebruiken we de Nvidia GTX 470.

Het afspelen van één beeld levert geen problemen op. In halve resolutie wordt er voor zeven procent gebruik gemaakt van de kracht van de videokaart en bij een volledige resolutie van de monitor twintig procent. Creëren we een beeld in beeld dan stijgen deze waarden respectievelijk naar twaalf en 36 procent en de beelden spelen nog steeds vloeiend af.

Magix-video-deluxe-2013-gpu-2-effectenZet u de monitor op volledige resolutie, dan hapert het afspelen van de video regelmatig als u met meerder hd-streams en effecten werkt.

Bij het gebruik van het artistieke vervormings effect, waarbij alle pixels van een beeld worden beïnvloed zijn de waarden respectievelijk 34 en 36 procent. Maar er is dan wel een verschil te constateren. Spelen we de beelden af op halve resolutie dan gaat alles goed. Schakelt u over naar volledige resolutie, dan gaat het goed totdat u bij een beeldwisseling op de tijdlijn komt. Dan hapert het beeld en duurt het even voordat de beelden verder worden afgespeeld.

Als we vervolgens twee beelden tegelijkertijd afspelen, waarvan een met het vervormings effect en de ander twee maal in snelheid verhogen, dan liggen de GPU-piekwaarden van beide afspeelvormen op dertig procent. Bij halve resolutie speelt het beeld vloeiend af, maar bij een volledige resolutie hapert het beeld om de zoveel seconden en is er eigenlijk niet mee te werken. De metingen wijzen uit dat de activiteit op de GPU telkens wegvalt, wat een verklaring kan zijn voor het haperen.

De prestaties van Magix Video deluxe 2013 zijn er dus wel op vooruit gegaan, maar nog niet in die mate die u misschien zou verwachten. Dit neemt niet weg dat als u op halve resolutie monteert en u werkt met maximaal twee hd-videostreams tegelijkertijd u vrijwel geen problemen zult ondervinden.

 

Overige vernieuwingen

Je zou zeggen, dat vijftig vernieuwingen eenvoudig zijn terug te vinden in een pakket dat je goed kent. Toch viel dat nog tegen. Magix ziet veranderen in de instellingen, optie weglaten of toevoegen, grafische aanpassingen, templates, designelementen en intro’s en outro’s ook als vernieuwingen. Ja, dan kom je snel op vijftig uit. De vraag is natuurlijk, of dat ook nuttige vernieuwingen zijn die u kunnen overhalen om het pakket te kopen of om up te graden.

magix-video-deluxe-2013-greenscreenEr is een antispill functie toegevoegd aan de chroma key.

Uiteraard is het geheel persoonlijk of u blij wordt van nieuwe intro’s met rijdende treintjes of wederom tien nieuwe overgangen naast de honderd die er al waren. Onze interesse ging wel uit naar de vernieuwde chroma key. Hiermee kunt u de pixels van een bepaalde kleur in het beeld transparant maken, wat voornamelijk wordt gebruikt bij het werken met een greenscreen. De enige nieuwe optie in de chroma key betrof de antispill functie en die werkte naar behoren. Dat neemt niet weg dat de totale werking van de chroma key, nog wel voor verbetering vatbaar is, omdat nu na het toepassen ervan er lelijke lijnen en randen ontstaan.

magix-video-deluxe-2013-phenomenaBij de premium versie van Video deluxe krijgt u elf effecten van Phenomena.

Schaft u de premium versie van Video deluxe aan, dan krijgt u naast het Engelstalige effectenpakket New Blue Video Essentials en de overgangen van Prodad Adorage ook de beschikking over het nieuwe pakket Phenomena. Voordat u dit effect activeert, raden we u wel aan om de resolutie van uw monitor te verhogen, in het geval dat u op een lagere resolutie werkt dan 1920 x 1080. Het venster van Phenomena is namelijk niet te schalen, waardoor u bij een lage resolutie de effecten niet kunt toepassen. De elf effecten van Phenomena zijn leuk om eens te bekijken, maar kunnen eigenlijk niet serieus worden genomen, omdat ze zeer amateuristisch ogen en werken. Bijkomstige vervelendheid is, dat na het toekennen van deze effecten op een hd-videostream met de monitor op halve resolutie, de beelden al niet meer vloeiend afspelen. Ook vanuit dat oogpunt is het vreemd dat Magix met zo’n partij in zee gaat.

 

Export

Als u gaat exporteren naar MP4 met de H.264 codec, dan treft u de laatste vernieuwing aan van Video deluxe 2013. Dit verloopt aanzienlijk sneller door het inschakelen van de GPU bij de export. Hier moeten wel twee kanttekening bij worden geplaatst. De eerste is dat u die snelheid alleen maar benut als u beschikt over een Nvidia videokaart met ondersteuning voor CUDA. Hebt u een AMD videokaart die Open CL ondersteunt, dan zult u niet van die snelheidwinst profiteren. De exporter geeft wel aan dat OpenCl wordt gebruikt, maar GPU-z laat geen enkele belasting op de grafische kaart zien. Daarnaast duurt het exporteren net zolang als wanneer u de hardwareacceleratie niet inschakelt. De tweede kanttekening is, dat wanneer u gebruik maakt van hardwareacceleratie u niet de 2-pass functie kunt gebruiken om eerst een analyse uit te voeren voor het encoderen start.

magix-video-deluxe-2013-exportExporteren naar MP4 met de H.264 codec gaat nu sneller door de GPU-acceleratie.

Los van deze kanttekeningen, moet worden gezegd dat Magix over een zeer goede exporter bevat die kwaliteit levert. Daarbij krijgt u de vrijheid om zelf van alles in te stellen en kunt u nu ook nog eens exporteren naar 50p met 26 Mbit/s.

 

Conclusie

De voornaamste vernieuwing in Magix Video deluxe 2013 is dat het iets beter presteert dan de voorgaande versie voor wat betreft het afspelen van hd-videostreams met de H.264-codec bij een monitor instelling op halve resolutie. Fijn is ook de optie om meerdere tijdlijnen te hebben en de volledige exportondersteuning van het 50p formaat.

De meeste vernieuwingen vallen wat ons betreft in de categorie cosmetisch of overbodig. Liever hadden we gezien dat de monitor naar behoren werkte, de mediapool eens was vernieuwd of dat het pakket in 64-bit zou zijn uitgevoerd. Op die veranderingen moeten we nog even wachten, maar voordat u het weet is het september 2014, wanneer we de volgende versie kunnen verwachten.

 

Magix Video deluxe 2013

Naam: Magix Video deluxe 2013
Website: www.magix.nl
Prijzen: € 69,99 standaard. €99,- plus, € 129.99 Premium

 

Adobe Premiere Elements 11: Complete restyling
Sony Vegas Movie Studio Platinum 12