Macromedia Dreamweaver

Voor de pc-gebruiker zijn al die losse vensters wel even wennen.

Macromedia Dreamweaver

Macromedia staat bekend als een specialist in multimedia en grafische applicaties. Met programma's als Director en Freehand hebben zij een vast publiek aan zich gebonden. En nu begeeft het bedrijf zich ook op de webdesign-markt met het pakket Dreamweaver, een WYSIWYG- editor om HTML-pagina's te maken. Enigszins verrassend is de stap van Macromedia wel, aangezien er al een aantal WYSIWYG-editors op de markt zijn, van niet al te kleine concurrenten.

Wie gewend is om op een pc te werken zal in eerste instantie moeten wennen aan het uiterlijk van Dreamweaver. Het pakket bestaat namelijk niet uit één enkel venster maar uit een aantal zwevende vensters. Gebruikers van de Macintosh zijn hier aan gewend, maar de pc-gebruiker moet in het begin oppassen dat hij de vensters niet kwijtraakt.

Dreamweaver sluit naadloos aan op de nieuwste ontwikkelingen op webdesign-gebied en het is op dit moment het enige pakket voor de niet-programmeur dat geschikt is om HTML-pagina's te maken die zijn voorzien van style sheets en JavaScript. Het programma maakt voor u de meest complexe dynamische HTML-pagina's die ook nog eens werken met de twee bekendste browsers Microsoft en Netscape. En vergist u zich niet, het gaat hier om hele pagina's JavaScript waarbij u zelf kunt kiezen met welke versie van welke browser het script moet werken.

Voor de pc-gebruiker zijn al die losse vensters wel even wennen.

 

 

 

 

 

 

 

Layer-technologie
Om deze dynamische pagina's te maken moet u gebruik maken van de layer (lagen)-technologie. Met Dreamweaver is dit een fluitje van een cent. De layer-technologie maakt gebruik van de division-tag, die officieel is goedgekeurd door het W3-Consortium. We benadrukken dit even omdat u de pagina's die u hiermee maakt niet altijd goed worden weergegeven door Netscape. Dit komt omdat Netscape de voorkeur geeft aan hun eigen ontworpen layer-tag.

Als u de layers heeft gemaakt is er nog niets dynamisch. Daarvoor moet u gebruik maken van de 'Timeline', die gebruikers van Freehand en Director direct herkennen. Door middel van drag-and-drop kunt u een laag op de timeline plaatsen. Als u vervolgens de laag verplaatst naar een door u gewenste plek maakt Dreamweaver daarvoor een Javascript. Op die manier kunt u verschillende elementen van het ene punt naar het andere punt verplaatsen.
Behalve het maken van JavaScripts voor lagen kunt u ook scripts maken die in werking treden als u knoppen indrukt, over een plaatje beweegt of bijvoorbeeld een bepaalde tekst selecteert. Dreamweaver geeft zelf aan welke scripts er beschikbaar zijn voor welke browser.

Bron-editor
Bij WYSIWYG-editors zijn er altijd momenten waarop een goede bron-editor van pas komt. We nemen alleen al het voorbeeld van de division- en layer-tag. Een zeer goed stap van Macromedia is dat zij in zee zijn gegaan met Allaire, de makers van de HTML-editor Homesite. Dit programma wordt dan ook meegeleverd met Dreamweaver. Homesite is een echte alleskunner en bovendien nog een gebruiksvriendelijke editor ook. Binnen beide programma's krijgt u de mogelijkheid om te switchen naar de ander. In het geval van de division-tag kunnen we nu binnen Homesite een vervangfunctie aanroepen om al deze tags om te zetten naar de layer-tag. Bent u niet tevreden met Homesite omdat u gewend bent aan een andere editor, dan is dat geen enkele probleem: Macromedia laat u vrij in de keuze van uw editor.

Conclusie
Dreamweaver is in combinatie met Homesite een ideaal pakket om websites te maken. Het is goed in HTML, Style Sheets, JavaScript en site-management. Met Dreamweaver haalt u een eerste klas webdesign-pakket in huis. De prijs van 821 gulden, is flink, maar het is het zeker waard.
Informatie: Promate Systems BV, 0345 520505.