Top drie montagepakketten vergeleken 3

hd_hdv

Top drie montagepakketten vergeleken 3

Deel 3: Exporteren

De exportfase kunt u grofweg verdelen in drie stappen. In de eerste stap zet u de montage alvast klaar voor de export. Moeilijke gedeelten met effecten, titels of audiomixen rendert en controleert u, zodat de kans op fouten tijdens de uiteindelijke export worden geminimaliseerd. Daarnaast brengt u in deze stap alvast hoofdstukmarkeringen aan voor op het menu van de dvd of Blu-ray disk.

In de tweede stap gaat u de montage daadwerkelijk exporteren naar een bestand of optische schijf. Allereerst maakt u een keuze voor het bestandsformaat en daarna selecteert u de meest geschikte export template. Een belangrijke stap,  omdat deze direct gevolgen heeft voor de uiteindelijke kwaliteit van de video.

In de derde en laatste stap gaat u het project archiveren voor toekomstig gebruik. Overbodige bestanden verwijdert u en u slaat de gebruikte bestanden samen met de project- en montagegegevens op in een aparte map.

In zowel Premiere Elements, Video deluxe als Pinnacle Studio, volgen deze stappen automatisch op elkaar, waardoor u snel bekend zult zijn met de workflow.

 

Alle drie de videobewerkingspakketten stellen u in staat  om in de eerste stap een menu te maken voor op een DVD of Blu-ray disk. Alleen Pinnacle Studio hanteert hierbij een afwijkende werkwijze. Om een DVD-menu te maken in Pinnacle Studio moet u eerst een template selecteren en deze plaatsen op de tijdlijn. Het grote nadeel hiervan is, dat als u later naar een bestand wilt exporteren dit menu daarin automatisch wordt meegenomen, tenzij u het eerst verwijderd.

wie-van-de-drie-deel-3-premiere-elements-dvd-menu

Na het plaatsen van het menu krijgt u de keuze om automatisch hoofdstukken te plaatsen voor iedere clip op de tijdlijn of om dit handmatig te doen. Beide opties zijn niet perfect. De eerste optie kent als nadeel dat uw menu erg uitgebreid wordt als u met tientallen videoclips werkt, waardoor u alsnog handmatig hoofdstukken moet verwijderen. De tweede optie kost veel extra tijd omdat u alsnog door de hele montage moet lopen om de juiste momenten voor de hoofdstukken te kunnen bepalen. Daarbij komt nog bij, dat de wijze waarop deze hoofdstukmarkeringen moeten worden aangebracht niet echt gebruiksvriendelijk is.

In Video deluxe en Premiere Elements gaat het plaatsen van hoofdstukmarkeringen eenvoudiger. In beide programma’s kunt u al tijdens de montage de hoofdstukmarkeringen plaatsen op de tijdlijn. Dit scheelt veel tijd en werkt prettig. Het is alleen jammer dat u in Video deluxe altijd extra handelingen moet verrichten om een hoofdstuknaam op te geven of om naar een ander hoofdstuk te kunnen navigeren.

wie-van-de-drie-deel-3-pinnacle-studio-dvd-menus

Premiere Elements biedt de snelste en netste oplossing voor het plaatsen en aanpassen van hoofdstukmarkeringen. Na het plaatsten van een hoofdstukmarker opent er automatisch een venster met een aantal mogelijkheden. Zo kunt u direct bepalen of de knop op het menu dynamisch moet worden weergegeven en of de knop op het hoofdmenu moet worden geplaatst of in het scènemenu. Daarnaast is het heel prettig dat u, net zoals in Pinnacle Studio, direct kunt navigeren naar voorgaande en volgende hoofdstukmarkeringen om ook daarvan de eigenschappen te kunnen aanpassen.

 

Na het plaatsten van de hoofdstukmarkeringen in Premiere Elements en Video deluxe kunt u in een ander menu de menu-template uitkiezen die u wilt gebruiken. In Pinnacle Studio maakt u die keuze al voor het aanbrengen van de hoofdstukken.

wie-van-de-drie-deel-3-magix-dvd-menu

wie-van-de-drie-deel-3-pinnacle-dvdmenu-bewerken

wie-van-de-drie-deel-3-premiere-elements-hd-menu-aanpassen

Premiere Elements en Pinnacle studio bieden de meeste menu-templates aan. Video deluxe blijft hier flink achter. Over het algemeen, maar dit blijft natuurlijk persoonlijk,  is de kwaliteit van de menu’s niet bijzonder. Video deluxe en Premiere Elements maken nog wel gebruik van enkele dynamische elementen, maar spraakmakend wordt het nooit. Belangrijk is wel dat Video deluxe en Premiere Elements over enkele HD-menu’s beschikken, zodat ook op een HDTV de menu’s er goed uitzien. Pinnacle Studio kent geen speciale hd-menu’s en dat is direct terug te zien aan de slechte kwaliteit van de menu’s op een HDTV.

wie-van-de-drie-deel-3-premiere-elements-markers

wie-van-de-drie-deel-3-pinnacle-hoofdstukken-instellen

Als u een menu compleet naar eigen hand wilt inrichten, bent u het beste uit met Video deluxe. Dit programma geeft u alle mogelijke opties om menu’s samen te stellen, te veranderen en te voorzien van achtergrondvideo en –geluid. In Pinnacle Studio zijn de aanpassingsmogelijkheden een stuk beperkter, maar nog altijd aanzienlijk meer dan in Premiere Elements waar u alleen de titels, de achtergrond en het geluid kunt veranderen. In die zin is het dan ook vreemd dat u in Pinnacle Studio geen preview kunt bekijken van uw menu om te testen of alles correct werkt.

 

De tweede stap in de exportfase levert bij veel editors vaak hoofdbrekens op. Niet zo verwonderlijk want er moeten in die stap nogal wat lastige keuzes worden gemaakt. Want naar welke bestandsformaat moet u exporteren? Welk instellingen werken het beste voor welke apparatuur.  Welke bitrate of codec moet u kiezen? Wat is beter MPEG-4 ASP of MPEG-4 AVC? En welke resolutie, MPEG-profiel of geluidsformaat kunt u het beste hanteren?

wie-van-de-drie-deel-3-premiere-elements-mpeg-4-settings

wie-van-de-drie-deel-3-magix-exportinstellingen-blu-ray

wie-van-de-drie-deel-3-magix-mpeg-4-instellingen

Een hoop vragen, waar zowel Premiere Elements, Pinnacle Studio als Magix Video deluxe maar zelden of nooit duidelijk antwoord op geven in de Helpfunctie. In theorie is dit ook niet noodzakelijk, want ieder pakket maakt gebruik van specifieke export templates voor verschillende apparaten, optische disks en online diensten.

U moet er dan wel vanuit kunnen gaan dat deze instellingen de beste kwaliteit garanderen. En dat is, zo blijkt uit de praktijk, lang niet altijd het geval. Uiteraard komt u hier pas achter als u de video hebt teruggekeken. De enige optie die u dan nog hebt, is om zelf met de exportinstellingen te gaan spelen. U bent dan wel afhankelijk van uw eigen kennis en de vrijheid die het montagepakket u hiervoor geeft.

 

In Pinnacle Studio en Premiere Elements zijn alle exportmogelijkheden ondergebracht in een apart tabblad. Dat is heel wat overzichtelijker dan de drie verschillende plekken die Video deluxe hiervoor gebruikt, waardoor u telkens naar een andere onderdeel van het programma moet over schakelen.

wie-van-de-drie-deel-3-magix-bestand-exporteren-menu

wie-van-de-drie-deel-3-pinnacle-export-naar-bestanden

Alle drie de montagepakketten werken met export templates voor verschillende bestanden en diensten en het aanbod is ruim, verschilt niet veel van elkaar en alle bekende bestandsformaten worden ondersteund. Wel is het vreemd dat Pinnacle Studio als enige niet in staat is om MP4-bestanden te maken met de H.264-videocodec. Pinnacle Studio maakt voor de export naar MP4 gebruik van de oudere MPEG-4 codec, waardoor de kwaliteit een stuk minder is.

wie-van-de-drie-deel-3-magix-mpeg-4-instellingen

De vrijheid die u krijgt om exportinstellingen aan te passen zijn in Premiere Elements en Pinnacle Studio vrijwel gelijk. In de meeste gevallen kunt u alleen de bitrate van de audio en video veranderen, de framerate bepalen of de gewenste resolutie kiezen. In Premiere Elements kunt u bovendien bij de export naar MPEG zelf aangeven welk MPEG-profiel en bijbehorend level u wilt gebruiken, zodat de video goed kan worden herkend door de afspeelapparatuur.

Video deluxe laat u daarentegen geheel vrij bij het kiezen van de gewenste exportinstellingen. Tot in detail kunt u alle parameters van de video en audio codecs instellen. Erg handig voor de kenner, maar zeker niet voor de beginner die het spoor volledig bijster raakt bij het zien van de tientallen verschillende mogelijkheden. Toch dwingt Video deluxe u gebruik te maken van deze instellingsmogelijkheden, omdat een aantal standaard templates niet goed zijn ingesteld.

wie-van-de-drie-deel-3-magix-batch-conversie

Het renderen en exporteren van grote montages kost ontzettend veel tijd, maar ook als u tal van kleine videoclips wilt exporteren bent u zo een paar uur zoet. Het is in dat geval zeer prettig als u eenmaal zelf ingestelde templates kunt opslaan en hergebruiken. Alleen in Premiere Elements en Video deluxe is deze optie aanwezig. Video deluxe beschikt daarnaast ook nog over een batch converter, waarmee u in een keer tientallen bestanden of montages kunt converteren. Dit is een geweldige optie, waarmee u zeer veel tijd bespaart.

 

Het zal u niet verbazen dat u met ieder pakket uw montage kunt branden op een dvd of hiervan een DVD-image kunt maken. Zo’n image kunt u dan vervolgens kopiëren naar uw mediaspeler en bekijken op uw televisie. De kwaliteit van het beeld en geluid is zonder meer goed bij ieder pakket en ook dvd-menu’s worden zonder problemen getoond door onze mediaspeler.

wie-van-de-drie-deel-3-pinnacle-blu-ray-branden

wie-van-de-drie-deel-3-premiere-elements-branden-naar-blu-ray

Bij het exporteren naar HD zijn er wel verschillen tussen Premiere Elements, Pinnacle Studio en Video deluxe. Zo kan Premiere Elements als enige niet exporteren naar een AVCHD-DVD en kan Video deluxe als enige geen Blu-ray disk maken met de H.264-codec. Dat is merkwaardig, omdat u deze codec wel kunt gebruiken bij het exporteren naar een AVCHD-DVD.

Bij het afspelen van de test Blu-ray disks en –images vallen een aantal zaken op. Het menu wordt van alle drie de pakketten goed afgespeeld wanneer deze gebrand is op een Blu-ray disk en afgespeeld wordt op een Blu-ray-speler. Probeert u dezelfde schijfjes af te spelen op de Sony PlayStation, dan werkte alleen het menu van Pinnacle Studio nog na behoren. Bij het afspelen van de Blu-ray- images op onze mediaspeler was het resultaat ronduit slecht. De menu’s werden langzaam of niet geladen en navigatie was vrijwel onmogelijk.

wie-van-de-drie-deel-3-premiere-elements-blu-ray-export

wie-van-de-drie-deel-3-magix-blu-ray-export

wie-van-de-drie-deel-3-pinnacle-blu-ray-export

Gelukkig is het met de kwaliteit van het beeld en geluid stukken beter. De verschillen zijn heel klein als in ieder pakket de instellingen worden gemaximaliseerd. Alleen bij het herhaaldelijk afspelen en vergelijken zijn die verschillen dan te constateren. Zo hebben de Blu-ray disks van Pinnacle Studio en Premiere Elements soms last compressie fouten en zijn de beelden van Video deluxe niet altijd even scherp bij snelle bewegingen.

 

Om op een later tijdstip de montage nog te kunnen aanpassen is een archiveringsfunctie ontzettend handig. Hierdoor kunt u met een druk op de knop alle bestanden die u in uw project gebruikt en alle projectinstellingen in een keer kopiëren naar een nieuwe locatie. Premiere Elements gebruikt hiervoor één venster met de opties om het totale project te archiveren of alleen de media die op de tijdlijn staan. In Video deluxe kunt u eerst de Opruimassistent gebruiken om alle overbodige bestanden te verwijderen om vervolgens met de optie Veiligheidskopie uw film en projectgegevens te kopiëren naar een harde schijf of te branden naar een dvd of Blu-ray disk. Pinnacle Studio kent geen mogelijkheden om een project te archiveren.

wie-van-de-drie-deel-3-premiere-elements-projects-archiver

 

Plus- en minpunten Pinnacle Studio

Pluspunten:

+ Alle exportmogelijkheden overzichtelijk bij elkaar
+ Ruime formaatkeuze om videoframes op te slaan naar foto’s
+ Ruime keuze uit dvd-menu templates
+ Export naar Blu-ray en AVCHD-DVD image mogelijk
+ Computer kan automatisch worden uitgezet naar het branden van een schijf

Minpunten:

– Geen export naar MP4 met H.264-codec
– Menu wordt geplaatst op de tijdlijn
– Geen HD-menu’s
– Maximale bitrate AVCHD-DVD is te laag
– Geen optie om project te archiveren

 

Plus- en minpunten Magix Video deluxe

Pluspunten:

+ Veel vrijheid bij het instellen van een dvd-menu
+ Veel vrijheid bij het instellen van de export settings
+ Beschikt over een handige batch encoder
+ Mogelijkheid om project op te ruimen en te archiveren

Minpunten:

– De exportinstellingen zitten te verspreid in het programma
– De standaard export templates zijn niet altijd goed ingesteld
– Te weinig menu templates
– Blu-ray export alleen met MPEG-2 codec mogelijk
– Kwaliteit MP4-bestanden onder de maat

 

Plus- en minpunten Adobe Premiere Elements

Pluspunten:

+ Alle exportopties staan netjes bij elkaar
+ Eenvoudige manier om hoofdstukken te markeren en aan te passen
+ Goed werkende functie om projecten te archiveren
+ Export naar Flash mogelijk
+ Geluid exporteren met AAC-codec

Minpunten:

– Geen mogelijkheid voor het maken van een AVCHD-DVD
– Maximale bitrate voor Blu-ray disk te laag
– Geen surround en PCM geluid
– Te weinig aanpassingsmogelijkheden van menu’s
– Geen Blu-ray image optie

 

Functievergelijking Video deluxe, Studio en Elements

Pinnacle Studio 14 Magix Video deluxe 16 Premiere Elements 8
Voorbereiding export en archivering
Hoofdstuk markers plaatsen tijdens montage Nee Ja Ja
Alleen geselecteerde gedeelte van de tijdlijn exporteren Nee Ja Ja
Montage project archiveren Nee Ja Ja
Naar bestand exporteren
AVI Ja Ja Ja
DV AVI Ja Ja Ja
MPEG Ja Ja Ja
Quicktime Ja Ja Ja
Video als reeks individuele beelden Nee Ja Nee
Windows Media Ja Ja Ja
MPEG- 4 ASP/H.264 Ja/Nee Ja/Ja Ja/Ja
Audio als MP3 Ja Ja Ja
Audio als WAV Ja Ja Ja
Audio als AAC Nee Nee Ja
Frame opslaan als JPG, BMP, PSD, TIFF, PNG, WMF, GIF JPG, BMP JPG, TARGA, TIFF, BMP
Animated GIF Nee Ja Ja
DivX Ja Ja Nee
Flash Ja Nee Ja
3GP Ja Ja Ja
Real Media Ja Nee Nee
Ongecomprimeerde video Ja Ja Ja
Export settings als template opslaan Nee Ja Ja
Batch conversie objecten op tijdlijn Nee Ja Nee
Batch conversie verschillende montages Nee Ja Nee
Automatisch opruimen overbodige montage bestanden Alleen tijdelijke bestanden Ja Nee
Twee fasen export Nee Ja Ja
Computer afsluiten naar export Ja Ja Nee
Exporteren Internet YouTube, Yahoo! Video Youtube, Vimeo, Magix Online You Tube, Eigen website
Exporteren naar HTML Nee Ja Nee
Film exporteren als overgang Nee Ja Nee
Bij export mpeg-4 keuze Profiles en levels Nee Ja Ja
Bij export mpeg volledige vrijheid instellen mpeg parameters Nee Ja Nee
Clip info invoeren bij wmv bestanden Ja Ja Nee
Menu’s maken
Automatisch hoofdstukken plaatsen bij start nieuwe clip Ja Ja Ja
Statische dvd menu’s 53 20 62
Statische HD menu’s 0 8 28
Knoppen lettertypen en sjablonen dvd/hd menu’s aanpassen Ja Ja Nee
Preview bekijken dvd, hd menu Nee Ja Ja
Preview controleren met afstandsbediening Nee Ja Ja
Achtergrond menu Ja Ja Ja
Achtergrond geluid Nee Ja Ja
Export naar schijf
DVD Ja Ja Ja
DVD image Ja Ja Ja
Geluid bij export naar DVD DD 5.1, PCM, Mpeg Layer 2 DD 5.1, PCM, Mpeg Layer 2 DD 2.0
Blu-ray disk Ja Ja Ja
Maximale bit rate Blu-ray disk 40 Mbit/s 32 Mbit/s 20 Mbit/s voor H.264, 25 Mbit/s voor MPEG-2
Audio export Bluray DD 5.1, DD 2.0, PCM PCM DD 2.0
Blu-ray formaat MPEG-2, H.264 MPEG-2 MPEG-2, H.264
Blu-ray Image Ja Ja Nee
AVCHD DVD Ja Ja Nee
AVCHD formaat H.264 H.264 N.v.t.
Maximale bitrate AVCHD DVD 17 Mbit/s 24 Mbit/s N.v.t.
Audioformaat AVCHD DVD DD 5.1, DD 2.0, PCM AC3 N.v.t.
SVCD Ja Ja Nee
WMVHD Nee Ja Nee
HD DVD Ja Nee Nee
Bestanden toevoegen op dvd of Blu-ray disk Nee Ja Nee
Geavanceerde instelling voor optimaliseren blu-ray of dvd Nee Ja Nee
Gebrande schijf controleren Nee Ja Nee
Computer uitschakelen na branden Ja Ja Nee
Top drie montagepakketten vergeleken 2
Sound Forge Audio Studio 10
Spring naar toolbar