Cyberlink Powerdirector 10

cyberlink-powerdirector-10-teaser

Cyberlink Powerdirector 10

Powerdirector is altijd een montagepakket geweest dat fris oogt, in gebruik enigszins afwijkt van de gangbare normen en technisch vooruitstrevend is. Ook de tiende versie ziet er weer goed uit, bevat tal van vernieuwingen en is voor het eerst in het Nederlands verkrijgbaar.

Als u Powerdirector voor het eerst start, verschijnt er een nieuw welkomstscherm die u drie verschillende opties aanbiedt. U kunt de editor starten met de volledige functionaliteit of er voor kiezen om de Easy Editor of Slideshow Creator te starten. Die laatste twee opties stellen u in staat om in een beperkt aantal stappen een automatisch gegenereerd filmpje te maken van uw video en fotobestanden. Echt bijzonder zijn die filmpjes niet door het beperkte aantal templates, maar opvallend was wel de snelheid waarmee die filmpjes werden gemaakt.

cyberlink-powerdirector-10-startscherm

Als u al eerder hebt gewerkt met Powerdirector en u de editor start met volledige functionaliteit, zullen u direct twee zaken opvallen. Ten eerste is het programma nu volledig in het Nederlands, waardoor alles veel sneller te begrijpen en te vinden is. Daarnaast is het te frivole uiterlijk van de voorgaande versies vervangen door een strakke lay-out, die er fris uitziet.

 

Import en organisatie

Het importeren van media van media van verschillende apparaten gaat eenvoudig en het meest opvallende is daarbij de snelheid waarmee u bestanden inlaadt van de harde schijf. Binnen enkele seconden importeert Powerdirector zonder problemen meer dan tweehonderd bestanden. Deze worden allemaal in een bibliotheek geplaatst, waarna u ze kunt ordenen in afzonderlijke mappen. U kunt verschillende bibliotheken aan maken, door deze te exporteren en te importeren.

cyberlink-powerdirector-10-bibliotheek

Hierbij worden niet de bestanden opgeslagen, maar de verwijzingen naar de bestanden, zodat dit zeer snel gaat. De grootste beperkingen van de bibliotheek zijn, dat u niet naar specifieke bestanden kunt zoeken, u mediabestanden niet kunt taggen en dat u geen extra commentaar plaatsen bij de mediaclips.

 

De monitor

In de voorgaande versies van Powerdirector was de kwaliteit van de beelden in de monitor niet al te best. Dit is inmiddels veranderd en u kunt de resolutie van de monitor zelf aanpassen. Ook het kwaliteits verschil tussen stilstaande en bewegende videobeelden is in deze versie verholpen. Zoals gezegd wijkt Powerdirector soms af van gangbare normen in videomontagepakketten en dat is goed terug te zien in de werking van de monitor.

cyberlink-powerdirector-10-monitor

Zo is het niet mogelijk om bestanden te trimmen in de monitor. Sterker nog, de bestanden kunnen alleen worden getrimd als ze op de tijdlijn staan. Daarnaast biedt de monitor altijd de optie aan om de video te schalen en te vervormen, ongeacht het videospoor waarop u werkt.  Opvallend is ook de cirkel met het kruis in het midden van het beeld dat altijd verschijnt wanneer de video stilstaat. Deze overlay-functie is niet uit te schakelen en dat stoort behoorlijk.

 

Trimmen

Het trimmen van videoclips gebeurt op de tijdlijn en kan op verschillende manieren. Er is een apart trimvenster, een meervoudig trimvenster en uiteraard is de video op de tijdlijn met de muis in te korten of te verlengen. Alle drie de opties werken prettig en ook hier valt de soepelheid op waarmee dit allemaal kan. Geen schokkerige beelden, ook niet als u met effecten werkt of meerdere streams. Wel is het een beperking dat u beeldwisselingen niet kunt perfectioneren door gebruik te maken van rolling edits of slip edits om in- en uitpunten van videoclips tegelijkertijd te kunnen beïnvloeden.

cyberlink-powerdirector-10-meervoudig-trimmen

cyberlink-powerdirector-10-audio-normaliseren

Het aantal beschikbare video- en audiosporen om de montage te realiseren is uitgebreid naar 99. Alle sporen zijn uit te schakelen, te blokkeren, te kopiëren en in hoogte te schalen. Erg prettig is tevens de nieuwe functie om de audio om een specifiek spoor met één druk op de knop te normaliseren.

 

3D-werkomgeving

Compleet nieuw in versie 10 is de complete 3D-werkomgeving. Powerdirector importeert alle verschillende bestandsformaten 3D inclusief bestanden met de Multi Video Coding (MVC) codec in mts-formaat. Daarnaast is het mogelijk om 2D-video om te zetten naar 3D, waarbij u zelf de 3D-diepte kunt instellen.

cyberlink-powerdirector-10-3d-export

De monitor toont de 3D beelden op verschillende manieren. Uiteraard wordt het anaglyphen-formaat ondersteunt en de polarisatie methode, maar daarnaast is Cyberlink er ook in geslaagd om frame sequential beelden te tonen in de monitor, zonder dat deze full screen moeten worden getoond. Voor u betekent dit, dat u gewoon de video kunt bewerken met de Nvidia 3D-bril op. De 3D-beelden zijn in Powerdirector te verrijken met genoeg specifieke 3D-overgangen, 3D-effecten, 3D-titels en 3D-beeld-in-beeld templates.

cyberlink-powerdirector-10-3D-monitor

Hebt u uw 3D-montage af dan is deze via een apart tabblad te exporteren naar  één van de verschillende 3D-formaten. Opvallend is, en Powerdirector is daarmee is het eerst pakket die dit kan in deze prijsklasse, dat u ook 3D-bestanden kunt maken met de MVC-codec als u naar een H.264 bestand exporteert. Dit betekent dat u het volledige 3D-beeld kunt exporteren in volle resolutie voor zowel het linker als rechter oog.

 

OpenCL

Cyberlink is er altijd als de kippen bij geweest als het ging om het implementeren van nieuwe technieken. Zo was het Powerdirector als één van de eersten in staat om H.264-geëncodeerde bestanden te importeren, was het snel verkrijgbaar in een 64-bit uitvoering en maakte het al snel gebruikte van de CUDA-technologie om  de grafische kaart in te zetten bij het encoderen naar H.264-bestanden. In deze tiende versie is het mogelijk om mkv-bestanden te importeren en wordt de OpenCl standaard omarmd. Deze open standaard die het mogelijk maakt om video-effecten te renderen via de GPU, zorgt ervoor dat het afspelen van video met effecten minder processorkracht kost.

cyberlink-powerdirector-10-gpu-load

Grote voordeel voor u is dat u minder snel de kwaliteit van de monitor hoeft te verlagen of hoeft terug te vallen op het tussentijds renderen om zwaar gecomprimeerde videobestanden vloeiend te kunnen afspelen die zijn voorzien van effectfilters. OpenCl werkt zowel met videokaarten van AMD als Nvidia. De implementatie van deze standaard is goed gelukt. Vier full HD avchd-streams in combinatie met verschillende effecten, zijn zonder problemen tegelijkertijd af te spelen en daardoor verloopt de montage een stuk vloeiender. Afhankelijk van de hoeveelheid streams en effecten wordt de GPU van de grafische kaart belast tussen de vijf en zeventig procent, volgens de benchmark GPU-Z.

cyberlink-powerdirector-10-opencl-effecten

cyberlink-powerdirector-10-hardwareversnelling

Cyberlink is er nog niet in geslaagd om alle effecten geschikt te maken voor OpenCl. Van de 131 effecten zijn er nu 48 die van deze techniek gebruik kunnen maken en nog geen enkel overgangsfilter. De OpenCL ondersteunende effecten worden in de Effectruimte gemarkeerd, zodat u ze snel kunt herkennen. Alle effecten zijn in Powerdirector te animeren door gebruik te maken van keyframes. Prettig daarbij is, dat u de keyframes per parameter kunt instellen, wat overzichtelijk werkt.

cyberlink-powerdirector-10-keyframes

 

TrueVelocity en CUDA

Uw montage is in PowerDirector te exporteren naar avi, mpeg-1, mpeg-2, H.264/avc, wmv, mpeg-4 en mov. Er zijn verschillende templates beschikbaar voor bestandsformaten en apparaten en u mag zelf nieuwe templates aanmaken. Bij het exporteren naar online diensten zijn er drie nieuwe opties bijgekomen. Mits u een account hebt, kunt u nu rechtstreeks exporteren naar Vimeo, DailyMotion en YouTube 3D.

cyberlink-powerdirector-10-hardwareversnelling-export

Bij het exporteren naar een bestand kunt u gebruik maken van twee technologieën die in deze versie zijn verbeterd om het encodeerproces te versnellen. De TrueVelocity methode analyseert het bronmateriaal en kijkt welke delen er wel en niet moeten worden gerenderd. Daarnaast wordt bekeken of de te renderen gedeelten gebruik kunnen maken van OpenCl om de GPU in te schakelen. Als laatste verdeelt de TrueVelocity  motor de te renderen gedeelten over de verschillende cores van de CPU, zodat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de kracht van uw computer. Afhankelijk van uw montage en grafische kaart levert kan het  inschakelen van de True Velocity Engine er voor zorgen dat de export twee tot drie keer zo snel verloopt.

cyberlink-powerdirector-10-svrt

Beschikt u over een Nvidia grafische kaart die CUDA ondersteunt, dan kunt u bij de export naar H.264/AVC gebruik maken van deze techniek. Ook hier is de snelheid winst die u behaalt afhankelijk van uw montage, processorkracht en videokaart. De maximale GPU-belasting die wij konden meten lag rond de tachtig procent en dat is heel wat beter dan menig ander vergelijkbaar montagepakket.

 

Conclusie

Eigenlijk waren we positief verrast door PowerDirector 10. De stabiliteit is uitstekend, het biedt genoeg opties om een leuk filmpje in elkaar te zetten en te exporteren naar een bestand of schijf en het montageproces verloopt zonder horten of stoten door de nieuwe geïmplementeerde technieken.  Natuurlijk is het soms wel even uitzoeken hoe iets precies werkt, maar doordat het pakket nu in het Nederlands is dat goed te doen. Cyberlink heeft een grote stap voorwaarts gezet en is daarmee een serieus alternatief geworden voor vergelijkbare montagepakketten.

 

Cyberlink Powerdirector 10 Ultra

Naam: Cyberlink Powerdirector 10 Ultra
Website: www.cyberlink.com
Prijs: € 89,99

Sorenson Squeeze 8
Sony Vegas Pro 11