Corel VideoStudio Pro X5 met Webm en HTML 5 export

teaser-corel-video-studio-x5

Corel VideoStudio Pro X5 met Webm en HTML 5 export

De nieuwste versie van Corel VideoStudio Pro X5 kent weer een aantal vernieuwingen. Zo kunt u nu onder meer rechtstreeks exporteren naar HTML 5 en schermopnames maken. Helaas zijn er ook een aantal belangrijke functies niet verbeterd.

De interface van Corel VideoStudio Pro X5 is op een tweetal punten gewijzigd. In de Bibliotheek is een extra knop geplaatst met de naam ‘Rechtstreeks project’. Onder die knop staan onder de rubrieken begin, midden, eind, voltooid en aangepast tientallen templates die u kunt gebruiken om uw montage op te zetten. Plaats u één van die sjablonen op de tijdlijn, dan verschijnen er allemaal placeholders, waarop u uw video, audio of afbeeldingen kunt plaatsen. Het idee hierachter is aardig, maar u moet er wel even op letten of de beeldverhouding en de resolutie van de template overeenkomt met uw project. Bijna alle templates hanteren een NTSC resolutie 720 x 480 met een aspectratio van 4:3, maar online kunt u wel zoeken naar PAL-templates met aspectratio van 16:9.

Corel-videostudio-pro-x5-templates

De tweede wijziging in de interface is het aantal videosporen of overlay-tracks die u kunt inzetten bij het monteren. Dit aantal is verhoogd van zes naar twintig. Corel heeft dit gedaan om de nieuwe importfunctie van PaintShop Pro bestanden met lagen te ondersteunen. Als u een PSP-bestand met lagen op de tijdlijn plaatst, wordt de afbeelding automatisch gesplitst en elke laag krijgt zijn eigen overlay-track.

Corel-videostudio-pro-x5-overlay-tracks-lagen

Deze functie maakt het eenvoudiger om bijvoorbeeld logo’s te animeren. De kans bestaat dat u bij het gebruik van zoveel overlay-tracks het overzicht verliest. Om die reden is het nu tevens mogelijk om de overlay-tracks tijdelijk uit te zetten.

 

 Problemen starten project

Door het definiëren van een project, geeft u aan een montageprogramma aan hoe de monitor de video moet weergeven en afspelen. Meestal volstaat het opgeven van de resolutie, framerate en aspect ratio. Als u bijvoorbeeld werkt in SD-formaat, zal de monitor alle video in dat formaat weergeven.

Corel-videostudio-pro-x5-project-starten

In VideoStudio Pro X5 werkt dat allemaal niet optimaal. Standaard staat elk nieuw project ingesteld op 720 x 576 met een beeldverhouding van 16:9. Wilt u dit wijzigen, dan moet u dit handmatig doen, omdat er geen templates zijn. Wilt u werken in HD-resolutie, dan moet u zelfs overschakelen naar AVI-formaat om dit te kunnen instellen. Het gekke is, dat de monitor lang niet altijd de ingestelde resolutie overneemt. Dit is vooral lastig als u met verschillende resoluties en aspect ratios werkt. De beste lijkt het, om de standaard projectinstellingen altijd te gebruiken. Het enige waar u dan op moet letten is dat u bij het exporteren, op de uitzondering na nooit de optie kunt kiezen ‘Zelfde als Project-instellingen’.

Corel-videostudio-pro-x5-beeldverhouding-project

Nieuw in X5 is de optie om ook 60p en 50p projecten te definiëren. Een preset om over te schakelen naar zo’n project is in het instellingenmenu verwerkt. Vreemd is dan wel weer dat de projectinstellingen worden omgezet naar ongecomprimeerde AVI-bestanden met een resolutie van 1024 x 576.

 

Schermopnames maken

Een geheel nieuwe functie is de mogelijkheid om schermopnames te maken. Op die manier kunt u zelf cursusmateriaal ontwikkelen en verspreiden aan anderen. Opnames vastleggen gaat eenvoudig. U geeft aan welke monitor of programma u wilt registreren en selecteert de bijbehorende actieve microfoon. Enige minpuntje is dat u niet zelf kunt aangeven in welk bestandsformaat en met welke codec u de opnames wilt vastleggen. Dit gebeurt standaard in WMV-formaat met een zeer lage bitrate. De beelden zien er desondanks goed uit, alleen het geluid kan beter. De gemiddeld 53 Kbps die hiervoor wordt gebruikt is net te weinig om echt goed te klinken.

Corel-videostudio-pro-x5-schermopname

De schermopnames kunt u uiteraard bewerken in VideoStudio Pro X5. Voor wat betreft het bewerken van video, het gebruik van effecten, titels en overgangen zijn er geen vernieuwingen. Een gemiste kans. Zeker gezien het feit dat bij het trimmen van de clips op de tijdlijn, de monitor nog steeds niet meeloopt. Als u wel wilt zien wat u aan het trimmen bent, dan zult u de Bijsnijd-markeringen van de monitor moeten gebruiken. Doe dit dan vooral in combinatie met de tab-toets, want dan kunt u trimmen door middel van de pijltjestoetsen op uw toetsenbord en dat werkt zeer nauwkeurig.

 

 Prestaties Corel VideoStudio Pro

Corel VideoStudio Pro X5 kan geen gebruik maken van meer dan 3,5 GB intern geheugen, omdat het een 32-bits programma is. Om de prestatiekracht van VideoStudio Pro X5 te verhogen heeft Corel Multi-Threading geïmplementeerd. Dat betekent dat dit pakket nu bij het bewerken van video gebruik kan maken van de kracht van multi-core processoren. En dat merkt u vooral bij het werken met AVCHD-video in de hoogste resolutie. Verliep dit in de vorige versie nog stroef, nu is daar niets meer op aan te merken.

Corel-videostudio-pro-x5-prestatie-effecten

Zonder problemen kunt u vier verschillende HD-streams tegelijkertijd afspelen, zonder dat het beeld gaat haperen. Dit kan zelfs in combinatie met verschillende effecten op onze i7-2600k 3.40 GHz testmachine met 16 GB interngeheugen en een 6950 AMD-videokaart. Er is zelfs nog winst te behalen in de toekomst, want de GPU van de AMD grafische kaart wordt niet aangesproken.

 

 HTML 5 export

Een opvallende nieuwe functie is de mogelijkheid om uw montage rechtstreeks te exporteren naar naar HTML 5. Als u dit wenst, moet u dit wel vooraf bepalen. U moet u dat geval namelijk een HTML-5 project starten. Het is niet mogelijk om een bestaand project om te zetten naar HTML 5, maar een HTML 5 project kan wel worden bewaard als gewoon project. Het verschil tussen een gewoon en HTML 5 project is tweeledig. Allereerst maakt een HTML 5 project gebruik van drie achtergrond videotracks waarop u uw videoclips kunt plaatsen. De overlay-tracks kunt u in dat geval alleen gebruiken voor afbeeldingen. Ten tweede is het alleen mogelijk om HTML-pagina’s te genereren met bijbehorende videobestanden vanuit een HTML 5 project.

Corel-videostudio-pro-x5-html5

Het exporteren van een HTML 5 project is kinderlijk eenvoudig. U geeft de naam van de map op en maakt een keuze tussen SD en HD en klikt op ‘OK’. De SD-export krijgt een resolutie van 640 x 360 en de HD-export een resolutie van 1280 x 720. De beelden zien er goed uit, maar dat komt door de hoge bitrate die standaard wordt toegepast. Voor HD-export ligt die bitrate rond de 4 Mbit/s en voor SD rond de 1,5 Mbit/s. Consequentie van die hoge bitrate is, dat de bestandsomvang behoorlijk is. Er zijn geen mogelijkheden om zelf de resolutie of bitrate aan te passen.

Er worden twee videobestanden gemaakt bij de export; een MP4-bestand met AVC-codec en een WebM-bestand met VP8-codec. Deze worden aangeroepen door de gegenereerde index.html pagina.

 

 HD-export in Corel VideoStudio

In de exportfase komt u een paar kleine wijzigingen tegen. Allereerst is het mogelijk geworden om eenmaal gemaakt disk images in ISO-formaat rechtstreeks te branden. Ten tweede is de optie om FLV-bestanden te maken verdwenen. Tenslotte is er nog een kleine wijziging bij de export naar MP4 of M2T. U kunt hier nu een High Profile selecteren, waardoor er geavanceerder geëncodeerd kan worden. Het valt echter te betwijfelen of u hier veel van gaat merken, want er zijn een aantal problemen die u tegenkomt als u full HD-bestanden wilt exporteren.

Corel-videostudio-pro-x5-high-profile

Als u MTS-bestanden in de resolutie 1920 x 1080 wilt exporteren naar MP4, dan kan dit alleen in NTSC-formaat met een framerate van 30 FPS. Dat is op z’n minst gezegd vreemd voor een pakket dat al jarenlang in Europa uit wordt gebracht.

Corel-videostudio-pro-x5-ntsc

Een alternatief zou zijn dat u de bestanden naar het AVCHD-formaat M2T exporteert. In dat geval kunt u wel de PAL framerate van 25 FPS selecteren. Nadeel van deze optie is dat de maximale bitrate dan maar 18 Mbit/s is (20 Mbit/s bij MP4). De standaard in de wereld ligt op dit moment bij 28 Mbit/s, dus dat betekent dat wanneer u werkt met die bestanden, u altijd kwaliteit verliest.

 

 Conclusie Corel VideoStudio Pro X5

Corel VideoStudio Pro is op zich een prettig pakket om video mee te bewerken. Het is stabiel en nu ook krachtig, het beschikt over afdoende functies om een leuk filmpje mee te monteren en het is niet al te duur. Dit neemt niet weg dat een aantal functies verbeterd had moeten worden, om het voor de beginnende editor makkelijker te maken. Als u al beschikt over Corel VideoStudio Pro X4 dan is overstappen weinig zinvol, tenzij u zit te springen om schermopnames te maken of als u per sé wilt exporteren naar HTML 5. Bent u nog opzoek naar een montageprogramma, dan is Corel VideoStudio Pro X5, mede door de prijs een interessante kandidaat om eens uit te proberen.

 

Gegevens Corel VideoStudio Pro X5

Naam: Corel VideoStudio Pro X5
Website: www.corel.com
Prijs: € 69,98

Goede gratis converter Freemake Video Converter
Magix Video Pro X4 kent veel vernieuwingen