Careers

Bent u klaar voor hd, avchd, m2ts en blu-ray

Het buzz woord voor deze zomer is hd. Van alle kanten wil de hd-marketingmachine u doen geloven dat het nu de tijd is dat u moet overstappen. Want in hd geniet u nog meer van uw al dan niet zelfgemaakte films, playstation games en uiteraard van de sportevenementen op tv. Voordat u zich door de hd-gekte laat meeslepen en naar de winkel rent, zetten we een aantal zaken voor u op een rij waarmee u rekening dient te houden.

Beelden in de maximale hd-resolutie van 1920 x 1080 pixels afgespeeld op een full hd plasma of lcd scherm zijn oogstrelend mooi. Eindelijk ziet u film of video op de enige manier waarop dit zou moeten, namelijk perfect. En als u eenmaal van deze beelden hebt genoten hoeft u niet meer te worden overtuigd dat de kwaliteit beter is dan de huidige televisie-uitzendingen of dvd’s.

De hd-marketingmachine laat u graag weten dat ook u zelf hd-video kunt opnemen, bewerken en via een blu-ray speler kunt afspelen op uw pc of tv. En het goede nieuws is dat dit ook kan mits alle apparaten dezelfde specificaties en resoluties ondersteunen en uw pc de nodige power heeft.

 

Hd-content, Anydvd HD

Het eerste wat u nodig hebt als u zelf aan de slag wil met hd is videocontent. U kunt hd-content downloaden of u kunt het zelf opnemen met een hd-camera. De meest aangeboden hd-content is in nieuwsgroepen te vinden in de vorm van complete hd-films. De internetcommunity slaagde er al vrij snel in om de twee beveiligingssystemen, Advanced Access Content System (AACS) en BD+, van blu-ray te kraken. Met Anydvd HD 6.4 kunt u eenvoudig de data van een blu-ray disc uitlezen en kopiëren naar de harde schijf. Dat dit enige tijd duurt is niet vreemd. De release van Harry Potter 5 op blu-ray is maar liefst 29 GB.  Gelukkig kunt u ook legale kleinere hd-videobestanden downloaden op bijvoorbeeld de sites van Microsoft en Apple, maar nog leuker is het om het zelf te maken.

Met Anydvd HD is het eenvoudig om de beveiliging van blu-ray te omzeilen en een hd-film te kopiëren.

 

Hd-camera, full HD

De keuze van de hd-camera bepaalt behalve de uiteindelijke beeldkwaliteit, ook welke televisie u het beste kunt nemen of welke software u kunt gebruiken voor het bewerken van de video.

Allereerst kunt u bij de aanschaf van een hd-camera kijken naar de ondersteunde resolutie. De term ‘full hd’ wordt regelmatig gebruikt om een camera aan te prijzen. Meestal is dit niet de verwachte resolutie van 1920 x 1080p terwijl dit de enige resolutie is die deze term verdient. Alleen de allernieuwste camera’s ondersteunen deze resolutie.

Veel gebruikelijker is dat de camera’s opnemen in de lage resolutie van 1440 x 1080. Omdat de camera-doos vaak geen uitsluitsel biedt over de echte resolutie, doet u er goed aan de camera op te zoeken op internet. Een goede site hiervoor is camcorderinfo.com. Op die manier voorkomt u dat de resolutie van de camera niet aansluit bij die van uw televisie of uw verwachting.

De nieuwste hd-camera’s gebruiken een harde schijf of flashkaarten om hd-beelden op te slaan.

 

HD Tape, HD harde schijf of HD flash

Ten tweede kunt u kijken naar de manier waarop de video wordt opgeslagen. Er zijn camera’s die gebruik maken van dv-tapes, van harde schijven en van flashkaarten. Camera’s die op tape opnemen maken gebruik van mpeg-2 in een resolutie van 1440 x 1080. Dit hdv-formaat wordt volledig ondersteund door alle videosoftware en vereist geen top snelle pc. Mpeg-2 wordt ook gebruikt om de video’s te encoderen voor dvd.

Camera’s die een harde schijf hebben, genieten het voordeel dat u direct naar de opgenomen scènes kunt navigeren en dat u niet zoals bij tape veel tijd kwijt bent bij het inladen op de pc. Daarnaast kan er afhankelijk van de grote van de harde schijf en de gebruikte compressiemethode wel tot 15 uur hd-video worden opgenomen.

Camera’s die video opslaan op flashkaarten zijn in opmars. Grote voordeel van flashkaarten is dat ze minder snel kapot gaan dan harde schijven en minder stroom verbruiken. Daarnaast is uitbreiding van opslagcapaciteit mogelijk. Het opslagformaat voor video bij camera’s met harde schijf en flashkaarten is mpeg-2 ts of avchd.


Maar weinig videosoftware is in staat om het nieuwe avchd bestandsformaat met het achtervoegsel m2ts in te laden. Pinnacle Studio kan dit wel.

 

Mpeg-2 of avchd

Hdv-camera’s maken gebruik van mpeg-2 en de hd-camera’s van JVC gebruiken mpeg-2 transport stream (ts). Het is niet vreemd dat deze hd-camera’s bij deze ‘oude dvd codec’ blijven. De bitrate van mpeg-2 ligt bij tape op 25 Mbit/s terwijl de maximale bitrate van de JVC camera’s met harde schijf rond de 30 Mbit/s ligt. Door deze hoge bitrates is de kwaliteit vaak nog beter dan de camera’s die gebruik maken van het nieuwe op mpeg-4 gebaseerde avchd-bestandsformaat.

Deze jonge nog niet uitgekristalliseerde compressiemethode in camera’s is nog niet in staat om video op te slaan boven de 17 Mbit/s. De efficiëntere compressiemethode kan ook bij deze bitrates voor een prachtig beeld zorgen, maar is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de camera. Alleen de nieuwste hd-camera’s overtreffen de kwaliteit van de mpeg-2 camera’s.

De software die bij de camera wordt geleverd is vaak de enige mogelijkheid om de hd-beelden te kunnen bekijken.

 

 

Hd en avchd monteren

De komst van videocamera’s met harde schijven en geheugenkaarten zorgt ervoor dat u sneller uw hd-beelden kunt overzetten op de computer. U kunt nu simpelweg de video importeren vanuit uw favoriete videosoftware. Althans zo zou het moeten zijn.

Alleen die programma’s die avchd en dus de bestandsformaten mts en m2ts ondersteunen kunnen de video’s van hd-camera’s inladen. De meeste pakketten kunnen dit nog niet.

Om toch te kunnen genieten van de hd-beelden, kunt u gebruik maken van de software die bij de camera wordt meegeleverd. En met een beetje geluk zit daar een player bij waarmee u uit de voeten kunt. Is dat niet het geval dan kunt u kiezen tussen Corel Windvd 9, Cyberlink Powerdvd 8 of een plug-in voor Nero Vision om te kunnen genieten van uw avchd hd-beelden.

Alle denkbare hd-videobestanden kunnen met deze TVIX m6500 hdmediacenter worden afgespeeld.

 

 

HD afspelen op pc en tv

Als u een blu-ray brander of (stand alone) speler aanschaft voor u pc of tv kunt u altijd uw eigen gemaakte content afspelen en bekijken. Anders is dit als u blu-ray disks koopt. Dan moet uw hardware High bandwidth Digital Content Protection (hdcp) ondersteunen. Hdcp is bedoeld om het kijken naar illegale films tegen te gaan. Als uw apparatuur dit niet ondersteunt krijgt u geen hd-kwaliteit te zien.

Als u van uw zelf geschoten hd-films wilt genieten op uw tv is een aparte blu-ray speler niet altijd noodzakelijk. Er zijn ook mediacenters die hd-bestanden kunnen afspelen. De TViX 6500 hdmi 1.3 mediacenter (€ 419,-) speelt ieder mogelijk hd-bestand perfect af.

 

 

Conclusie

Het is duidelijk dat de hd-ondersteuning van veel fabrikanten nog in de kinderschoenen staat en dat er te pas en onpas met hd-termen wordt gegooid waardoor u op het verkeerde been wordt gezet. U moet dus goed opletten wat u koopt door van te voren duidelijk op een rij te zetten aan welke eisen de apparatuur of software voor u moet voldoen.

 

Lees ook:

 

 

 

 

Deel dit bericht met anderen!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

witse 05.09.2011 02:14  
Nee0  

Hoezo, avchd max 17 Mbit/s? 28Mbit/sec wordt al gehaald en 24mbit/s is al enkele jaren de norm bij de semi- professionele modellen

 
   
       
janssens herman 26.09.2010 23:53  
sony HDR-XR500VE Nee0  

Hello, ik heb paar weken geleden HD camcorder van sony aangeschaft en idd probleem om met flutprogramma PMB een leuke vakantiefilm samen te stellen. Heb me laten wijsmaken dat ik best een Mac aanschaf omdat daar reeds voorgeinstallee rd filmbewerkingsp rogramma opzit voor AVCHD...weet iemand of dit een oplossing is om toch een mooi vakantiefilm te kunnen samenstellen met de originele HD beelden zonder dat ik moet gaan converteren

 
   
       
Rinie Hooijer 08.06.2010 17:30  
Sony HDR_XR 550VE Nee0  

Dag Vitorio,

Dat is wel erg kort door de bocht. Wat voor een systeem heb je? en wat lukt er nu precies niet? Speelt de video niet goed af in pinnacle , maar bijvoorbeeld wel in je mediaspeler? Kun je iets meer informatie geven?

Rinie

 
   
       
Roucourt Vic 08.06.2010 16:51  
Sony HDR_XR 550VE Nee0  

Hallo Rinni,
Heb een veertiental dagen geleden een Sony hdr-xr550ve aangeschaft.De opnamen zijn prachtig met een zeer scherpe beeld kwaliteit ook
de Staedyshot instelling is buitengewoon.
Geprobeerd de beelden te importeren via Pinnacle 14 Ultimate collection,maar noppes.Bij het aansluiten naar de pc opent deze onmiddelijk met het bijgeleverde klote programaatje PMB .Waarschijnlijk is mijn pc medion van Aldi veel te licht ondanks het feit dat hij wel voldoet volgens de beschrijving in de handleiding van de camcorder.Beelden komen schokkend binnen.Besluit Zwaardere pc kopen???? Groetjes Vitorio

 
   
       
Reg van Dommelen 05.02.2010 20:33  
dhr Nee0  

Kan je op een blue Ray speler (bijv. Sony ps3) ook een dvd met losse m2ts bestanden afspelen?

 
   
       
Martin Clarijs 05.02.2010 17:58  
advies Nee0  

Hallo Rinie, dank dat je reageert, want ik zit met mijn handen in het haar!!
ik heb vandaag eenn proeffilmpje met Studio 14 een DVD gebrand. Bestandstype AVCHD. Met mijn gewone PC/DVD brander en dat lukte. Afgespeeld met deze brander en ik kreeg een goed beeld te zien. Klopt dat? Kan je met een gewone DVD brander een AVCHD branden en dan via de PC dit afspelen? Zo heb ik ook vernomen , dat niet alle Blu-Ray spelers, AVCHD bestanden afspelen? Wat is nou het beste?Ik hoop dat je me wat antwoorden kunt geven?Groet, Martin

 
   
       
Rinie 05.02.2010 14:11  
avchd afspelen Nee0  

Dag Martin,

Ja dat kan, alleen dan kijk je niet naar hd. Daarvoor moet je televisie minimaal de resolutie 1280 x 720 ondersteunen of de full hd resolutie van 1920 x 1080. Die dignalen worden doorgegeven door gebruik te maken van een HDMi kabel of een componenten kabel (rood, groen, blauw).

 
   
       
Martin Clarijs 05.02.2010 11:29  
Hoe afdraaien AVCHD Nee0  

Hallo, ik heb deze week gekocht de SONY HDR-XR520VE. Ik heb nog geen LCD TV, maar als ik een Blu-Ray speler koop, kan ik dan de gebrande (gemonteerde) film op een DVD branden (max.35 min.) en op een gewone TV afdraaien?
Groet,
Martin

 
   
       
Verstraete Rosette 12.12.2009 00:45  
M2TS Nee0  

Hello,


Dit artikel vind ik uitstekend, voor een leek verstaanbaar.
Ik werk veel met Adobe Premiere en Premiere Element om mijn filmkes te bewerken.Met mijn nieuw toestel van Panasonic DMC T27 kan ik nu ook in AVCHD- lite filmen. Op mijn PC en TV kan ik alles bekijken maar ze bewerken ub Adobe gaat niet. Ik was op zoek naar een converter of video bewerker. Door dit artikel en artikel AVCHD converteren ben ik veel wijzer geworden.Dikke proficiat met de goede beknopte techniesche uitleg.

Groetjes Rosette Verstraete

 
   
       
Willie 24.11.2009 10:40  
M2TS bestanden bekijken Nee0  

Hoi, je kunt M2TS bestanden vrij simpel bekijken door Gomplayer te downloaden en te gebruiken.

groetjes Willie

 
   
       
 

  1000 Resterende tekens