Zoekmachines voor video

video-search-engine-teaser-kl

Zoekmachines voor video

De snelste manier om een specifieke videoclip te vinden, is door gebruik te maken van een videozoekmachine. In tegenstelling tot gewone zoekmachines zijn deze namelijk wel in staat om videoclips op een goede wijze te indexeren en te presenteren. Een overzicht van negen zoekmachines voor video.

Er zijn drie manieren om een videoclip te kunnen vinden op het internet. U kunt gebruik maken van een gewone zoekmachine, een video sharing site of en videozoekmachine. In het eerste geval zult u maar weinig video’s vinden, omdat gewone zoekmachines gespecialiseerd zijn in het vinden van tekst en niet van video. Door op een video sharing site, als Youtube, Dailymotion, Blip.TV of Veoh, te zoeken naar video krijgt u al heel wat meer resultaten. Toch heeft deze manier van zoeken twee nadelen. Ten eerste bent u geheel afhankelijk van het feit of de originele video wel is geupload naar een video sharing site. Ten tweede zult u, als de videoclip niet op een bepaalde video sharing site staat, uw zoekopdracht opnieuw moeten uitvoeren op een andere site. De derde manier om te zoeken naar videoclips op het internet, is door gebruik te maken van een videozoekmachine. Behalve dat deze videozoekmachines videoclips indexeren van verschillende video sharing sites, indexeren ze ook de videoclips die staan op privé of zakelijke websites.

Dat videozoekmachines beter in staat zijn om videoclips te vinden dan traditionele zoekmachines, komt doordat ze van verschillende technieken gebruik maken om de videoclips te indexeren. Ze kijken daarbij onder meer naar de metagegevens van de videoclip die bij het encoderen zijn meegegeven en naar de naam van het bestand. In het geval van video sharing sites wordt ook gekeken naar de tags die aan de videoclips zijn gekoppeld. Ontbreken deze gegevens, dan kijken de videozoekmachines naar de metagegevens van de HTML-pagina en de verwijzing naar video-objecten in die pagina’s.

Een aantal videozoekmachines, als Google Video en Blinkx, is ook bezig met een test om videoclips te indexeren op basis van inhoud. Hierbij wordt de gesproken woord omgezet naar tekst, zodat het mogelijk wordt om ook binnen de videoclip de juiste scènes te kunnen vinden.  Deze technologie staat nog in de kinderschoenen, maar het begin is al gemaakt. Google en Youtube bieden al de mogelijkheid om ondertiteling toe te voegen aan uw videoclips. De ondertitels worden daarna automatisch vertaald naar andere talen. De kijker kan met de optie Closed Captioning in Google zoeken naar deze ondertitelde filmpjes, maar het is nog niet mogelijk om specifieke videoclips te vinden door het invoeren van bepaalde delen van de ondertiteling.

 

Blinkx

Blinkx is één van de bekendste video zoekmachines op het web.  Het indexeert de video’s van tal van websites waaronder Youtube, Reuters , ITN, Associated Press, CNN, BBC en Blip.TV.  De resultaten voor internationale, nieuws gerelateerde en algemene videoclips zijn zeer goed. Blinkx toont minder resultaten voor specifieke video’s uit Nederland of video’s op persoonlijke websites. Zo wordt er geen enkel filmpje gevonden van de Wereld draait door op de website van de VARA of geen van de veertig filmpjes over Balkenende gevonden die staan op regering.nl

video-search-engine-blinkx

Blinkx is niet snel met het weergeven van de resultaten. Dit komt doordat direct het eerste filmpje in de zoekresultaten wordt geladen en afgespeeld in de flashspeler. U kunt video’s selecteren in een playlist, zodat ze na elkaar worden afgespeeld. Vaak werkt dit niet en daarbij komt nog dat sommige filmpjes alleen worden getoond op de website waar het origineel staat.
Blinkx is een goede videozoekmachine, vindt veel video’s, maar de gebruiksvriendelijkheid had een stuk beter gekund.

 

Clipta

Ondanks dat Clipta de video’s indexeert van verschillende websites waaronder Youtube, MySpace, video.nl en megavideo, is dit niet terug te zien in de resultaten. Het merendeel van de video’s over Balkenende, de Blackberry en Anouk wordt niet gevonden en Clipta laat in z’n geheel geen resultaten zien van Hardwareinfo. Het aantal gevonden filmpjes van de Wereld draait door is zeer hoog, maar dit komt doordat voor elk woord  in de zoekterm filmpjes worden getoond.

video-search-engine-clipta

Clipta toont de resultaten zeer snel. De video’s openen in een apart venster waar u ze kunt beoordelen en delen met anderen. In tegenstelling tot de gerelateerde video’s op de zoekpagina die geen betrekking hebben op de ingevoerde zoekterm, laat Clipta wel goede gerelateerde clips zien op de afspeelpagina.

Het algemene gedeelte met de verschillende categorieën zit goed in elkaar. De vormgeving is verzorgd en de video’s worden zeer snel geladen. Daarnaast kunt u op deze website ook genieten van veel live beelden.

 

Google

Ook Google heeft een optie om naar video’s te zoeken. Dit kan net zoals bij veel anderen, door het invoeren van één of meerdere woorden of door een tijdsduur te selecteren, maar uniek is het dat u ook een specifiek domein kunt negeren en dat u alleen naar video’s kunt zoeken die ondertiteld zijn.

video-search-engine-google

Google vindt veel video’s, maar bijna alles is afkomstig van Youtube. De gevonden video’s worden allemaal geopend op de website van oorsprong, waardoor u telkens terug moet bladeren naar Google om een andere video te kunnen selecteren.

Google doet niets aan personalisatie, want de videoclips zijn niet te waarderen, te delen met anderen of op te slaan als favoriet.

 

Loom.tv

De website van Loom.tv ziet er grafisch schitterend uit. Met het opgeven van een zoekterm, worden de websites van Youtube, Google, Blip.tv, Movie Archive en Dailymotion doorzocht. Verwacht hier dus geen video’s van privé websites of bedrijven.  De resultaten worden getoond in de ZoomTV Player die geheel naar eigen voorkeur is in te richten.

video-search-engine-loomtv

Door bij de zoekfunctie gebruik te maken van de bronselectie, zou het zo moeten zijn dat u alleen de video’s van de geselecteerde bron krijgt te zien. Dit werkt niet, want altijd krijgt u de resultaten te zien van Youtube.

Vindt u een filmpje leuk, dan kunt u deze toevoegen aan uw persoonlijke channel of u kunt hem delen met anderen. Loom.TV heeft een uitgebreide actieve community van gebruikers. Deze plaatsen niet alleen veel commentaren op video’s maar wisselen die ook uit in een live gatomgeving.

Loom.TV is door de het beperkte aantal bronnen waarin naar video’s wordt gezocht misschien niet de beste video zoekmachine, maar zonder meer wel de leukste.

Uitleg functies en gebruik videocamera
Webvideo formaatoorlog H.264 of VP8