Wat is SPDIF?

Voor het doorsturen van Dolby Digital en DTS signalen naar een externe decoder gebruikt Creative de instelling SPDIF Passthrough.

Wat is SPDIF?

Begin jaren tachtig werd door Sony en Philips een nieuwe transportstandaard ontwikkeld voor digitale geluidsformaten. De standaard kreeg de naam SPDIF (Sony/Philips Digital Interface). De komst van de compact disk maakte het wenselijk om digitale signalen zolang mogelijk in een digitale omgeving te houden om verlies door omzetting naar analoge signalen te voorkomen. De spdif -aansluiting komt voor op bijna alle dvd-spelers en AV-receivers. Daarnaast wordt deze transport methode ook gebruikt om digitale gegevens van de cd-rom- of dvd-speler in de computer te versturen naar de geluidskaart.

Het spdif -signaal kan overweg met ongecomprimeerde PCM signalen (mono en stereo) en multikanaals geëncodeeerde signalen (DTS, Dolby Digital, mpeg-audio). De ongecodeerde PCM-signalen kunnen een samplerate hebben van 96 kHz en bitlengte van 24. De specificatie van spdif (IEC60958) geeft echter aan dat de maximale ondersteuning van analoge signalen ophoudt bij 48 kHz en 24 bit.

Deze beperking van spdif is de reden dat fabrikanten hard op zoek zijn naar andere mogelijkheden om digitale informatie te transporteren. Pioneer is de eerste fabrikant die een dvd-speler en AV-receiver heeft ontwikkeld waarbij de digitale gegevens via Firewire worden overgezet. Deze snelle firewire poort kan met gemak zes gescheiden analoge kanalen van 192 kHz 24 bit doorgeven. Dit is nodig omdat alleen op deze manier de signalen van dvd-audio en SACD kunnen worden doorgegeven zonder gebruik te maken van analoge aansluitingen. Wilt u dvd-audio beluisteren op de computer, dan kan dit bij alle geluidskaarten die dit ondersteunen alleen via de analoge uitgangen op de geluidskaart.

Voor het doorsturen van Dolby Digital en DTS signalen naar een externe decoder gebruikt Creative de instelling SPDIF Passthrough.

Voor het doorsturen van Dolby Digital en DTS signalen naar een externe decoder gebruikt Creative de instelling SPDIF Passthrough.

 

Digitale doorvoer van cd-rom
Om een digitale doorvoer van de cd- of dvd-rom-speler naar de geluidskaart te realiseren kunt u een 2-polig kabeltje gebruiken om deze twee met elkaar te verbinden. Maar er is een manier die betere kwaliteit oplevert. Het is namelijk ook mogelijk om digitale informatie te versturen via de IDE-kabel. Deze techniek heet Digital Audio Extraction en kan worden gebruikt bij alle versies van Windows 98 en hoger. Het enige dat u moet doen is dit inschakelen. Ga daarvoor naar de eigenschappen van uw cd-rom-speler, kies het tabblad eigenschappen en zet een vinkje bij ‘Digitale cd-audio voor dit cd-rom-station inschakelen’. Beschikt u over een erg oude cd-rom speler, dan kan het zijn dat deze optie nog niet wordt ondersteund.
Om uw signalen digitaal te kunnen doorsturen van de geluidskaart naar een externe luidsprekerset of receiver, kunt u afhankelijk van uw geluidskaart gebruik maken van een spdif -kabel of optische kabel (Toslink). De spdif -kabel is 75 Ohm en heeft twee RCA-aansluitingen. De optische kabel werkt door middel van glasvezels.
DVD buyers guide
Videobestanden op het internet
Spring naar toolbar