Er verschijnen steeds meer videosites à la YouTube waar u uw videobestanden kunt tonen aan de rest van de wereld. Prachtig, want dat betekent een potentieel groter publiek voor u. Mooie van dit alles is dat u hiervoor geen cent hoeft te betalen. Een verkenning van de mogelijkheden.
Het internet lijkt steeds meer op een grote televisiezender met duizenden verschillende kanalen waarop u kunt afstemmen. Het was al mogelijk om de standaard televisie-uitzendingen te volgen die door de verschillende omroepen worden uitgezonden maar door de komst van videowebsites waar particulieren zoals u gratis videobestanden kunnen uploaden is het aanbod van videobeelden op het web vertienvoudigd.
Video sharing sites zijn zo immens populair omdat het een win-win situaties is voor zowel de aanbieder als de video-uploader. De aanbieder verdient geld aan advertenties door het grote aantal bezoekers dat ze krijgen en de video-uploader kan gratis een miljoenenpubliek bereiken.
De filmpjes kunnen de meest uiteenlopende onderwerpen bevatten. De meeste zijn bedoeld voor vermaak, maar er zijn er ook die producten aanprijzen, politiek getint zijn, een muzieknummer willen promoten, wereldwijde problemen aan de kaak stellen of te gruwelijk zijn om ze te willen bekijken. Sommige filmpjes worden zelden bekeken, terwijl andere meer dan twee miljoen keer worden aangeklikt. Die filmpjes zien we dan ook terug op verschillende websites en als ze verstrekkende gevolgen hebben of interessant genoeg zijn in het journaal.
Op een video sharing site moet u zich eerst aanmelden voordat u iets kunt uploaden. Dit gebeurt op uw persoonlijke pagina. Hier kunt u bijvoorbeeld titels geven aan de video, bepalen of het een privé video is of dat iedereen het mag bekijken en een categorie kiezen waaronder het filmpje moet vallen.
Daarna kunt u het videobestand selecteren en uploaden. Afhankelijk van de website mogen de video’s maximaal tussen de 500 en 1 GB in omvang zijn. Het bestandsformaat is meestal WMV, MOV, FLV of MPG en u mag er zoveel uploaden als u wilt, want daar leven de websites van. Sinds kort is het bij verschillende websites ook mogelijk om video’s in HD-formaat up te loaden. De gehanteerde resolutie is dan altijd 1280 x 720 omdat de Amerikaanse omroepen dit voor hun HD-uitzendingen gebruiken.
Als uw video’s eenmaal op een video sharing site staan zijn ze meestal alleen direct na het uploaden zichtbaar op de homepage onder het kopje ‘nieuw’, ‘vandaag’ of ‘recent upgeload’. Wordt de video vaak bekeken dan is deze ook terug te zien onder ‘Stijgende video’s’ of ‘Populairst’.
Om meer bezoekers naar uw video te lokken via andere websites, kunt u de HTML-code gebruiken waarmee u de video kunt insluiten. Deze HTML-code wordt meestal naast of onder het filmpje getoond tijdens het afspelen. U kunt het herkennen aan de Object of Embed tag die in de code staat. U kunt deze code ook gebruiken om de video op uw eigen website te plaatsen. Dit heeft als grote voordeel bij veel videobestanden en grote bezoekers aantallen dat u niet te maken krijgt met een te groot dataverkeer bij uw provider.
Een goed overzicht van video sharing sites kunt u vinden op www.uw-video-online.nl of op www.all-video-sites.com. Alle grote namen zoals YouTube, Myspace, MSN, Dailymotion en Yahoo zijn in verschillende landen actief en hebben dan ook compleet Nederlandse websites. Om te kijken wat u met een gratis account kunt, bekeken wij vier sites uit de top tien van video sharing sites.
YouTube.com
De bekendste en grootste video sharing site van allemaal is YouTube. Een account is gratis, u kunt er tot 1 GB per filmpje uploaden en er zijn tal van mogelijkheden om uw voorkeuren kenbaar te maken in het Nederlands. U kunt uw account koppelen aan uw weblog, een profielpagina aanmaken met uitgebreide gegevens over uzelf of uw website en u kunt uw startpagina binnen YouTube inrichten en zelf vormgeven.
De filmpjes kunt u delen met iedereen of afschermen voor privégebruik. U kunt zich abonneren op verschillende kanalen of video’s als favorieten opslaan. YouTube kent geen apart kanaal voor HD-video, maar het is wel mogelijk om HD-video up te loaden in de resolutie van 1280 x720. Ons HDWMV-bestand werd door YouTube omgezet naar Flash en van de oorspronkelijke kwaliteit bleef weinig over. Het testbestand in de resolutie 1920 x 1080 werd wel geaccepteerd maar als gewone video in slechte kwaliteit weergegeven. Als het HD-bestand in de juiste resolutie van 1280 x 720 is verschijnt er onder de video de optie om het in hogere resolutie te bekijken.
DailyMotion.com
DailyMotion is een site waar uw eerste video niet groter mag zijn dan 150 MB of langer mag duren dan 20 minuten. Wilt u dat wel dan moet u de status van Montionmaker krijgen. Om die status te kunnen krijgen worden u video’s beoordeeld op creativiteit door het Dailymotionteam. Bent u eenmaal een motionmaker dan kunt u video’s uploaden in HD-kwaliteit met een maximale grootte van 1 GB.
Dailymotion is gezien de aantallen bij de video’s nog niet super populair of bekend onder de Nederlandse internetters. Het best bekeken filmpje heeft 20.000 views en daarna zakt het snel af naar een gemiddelde van 200.
Het kost even tijd om de lastige navigatie eigen te maken en er achter te komen hoe alles precies werkt. Let even goed op bij het invullen van het registratieformulier, want deze gegevens zijn direct zichtbaar na het uploaden van een videobestand.
U kunt lid worden van groepen of video’s aan uw eigen kanaal toevoegen. Leuk is de optie om een geanimeerde videowall te kunnen maken die u vervolgens op uw eigen website kunt plaatsen.
De collectie HD-video is aardig maar de beelden zien er minder goed uit als u ze fullscreen afspeelt.
Vimeo.com
De Engelstalige website Vimeo.com zit goed in elkaar. Aanmelden is eenvoudig en daarmee krijgt u de mogelijkheid om 500 MB aan filmpjes per week te uploaden en één HD-video in een resolutie van 1280 x 720. Er is een keurig uitleg welke bestandsformaten er worden ondersteund en welke encodeersettings u het best kunt gebruiken. Wilt u meer HD-video’s uploaden dan kunt upgraden naar een Vimeo Plus account voor ongeveer veertig euro per jaar. U mag dan onder meer tot 2 GB uploaden, krijgt geen banners meer te zien en de video’s worden in een hogere kwaliteit afgespeeld.
Video’s kunnen worden ondergebracht in groepen en kanalen, waarop u zich weer kunt abonneren. Er is een widget maker om video’s op andere websites te kunnen bekijken en u krijgt een persoonlijk pagina waar al uw video’s en favorieten keurig op een rij staan.
De kwaliteit van de HD-video op Vimeo is zeer goed. Zelf in fullscreen blijven de beelden vrij van blokken en aangenaam om naar te kijken. Alle HD-video’s op Vimeo zijn in originele formaten te downloaden. Kortom een topwebsite.
Viddler.com
Vijfhonderd MB per video en onbeperkt uploaden krijgt u als u een gratis account neemt bij Viddler.com. Er worden veel verschillende bestandsformaten geaccepteerd maar geen HD-video. Die bestanden worden omgezet naar standaard resoluties.
Het leuke aan Viddler is dat u in de flashspeler commentaar kunt geven op andere filmpjes op specifieke tijden. Komt de speler bij die tijdcode aan dan verschijnt er een tekstballon in beeld met de geschreven tekst. Dit maakt het kijken naar de video’s op Viddler erg aangenaam en soms hilarisch.
Als u een webcam hebt aangesloten op uw computer dan kunt u rechtstreeks opnames maken die direct op Viddler zichtbaar zijn.
Worden u filmpjes veel bekeken dan valt hier in de toekomst misschien geld aan te verdienen bij Viddler door advertenties voor, na of over uw video’s te tonen. Dit project is nog in een testfase, maar u kunt zich al wel aanmelden.