Hdmi, hdmi-versies en -kabels

teaser-80-hdmi

Hdmi, hdmi-versies en -kabels

Het aansluiten van een compleet thuistheater heeft heel wat voeten in de aarde. Grootste ergernis is meestal het aansluiten en wegwerken van alle kabels. Door gebruik te maken van hdmi-kabels (High-Definition Multimedia Interface) kunt u het aansluitproces vereenvoudigen. Wel moet u oppassen dat u de juiste versie, apparatuur en kabels kiest.

Een hdmi-kabel is bij het aansluiten van beeld en geluidsapparatuur ideaal omdat één enkele kabel voldoende is om zowel standaard als high definition video- en audiosignalen te versturen van het ene naar het andere apparaat. Nagenoeg alle nieuwe televisies, hd-camera’s, gameconsoles, mediacenters en av-receivers beschikken tegenwoordig over één of meerdere hdmi-aansluitingen. Meer is beter omdat u dan alles makkelijk kunt aansluiten. Maar daarmee bent u er nog niet.

hdmi-receiver

Hdmi kent verschillende versies en iedere nieuwere versie beschikt over een aantal extra eigenschappen. Omdat nieuwere versies wel compatibel zijn met oudere, is het verstandig om altijd voor de nieuwste versie te kiezen.

HDMI 1.1

De oudste versie is hdmi 1.1. Deze versie ondersteunt de doorvoer van standaard en full hd video, acht kanalen van 192 KHz (on)gecomprimeerd geluid, 8 bit kleurdiepte en dvd-audio.  Hdmi 1.1 ondersteunt het afspelen van hd-beelden tot een maximale resolutie van 1920 x 1080 door gebruik te maken van een standaard hdmi-connector. Het gaat hier dan wel om beelden die zijn opgebouwd uit twee halfbeelden, beter bekend als interlaced beelden. Op zich is er niets mis met hdmi 1.1, de interlaced hd-beelden zien er veel beter uit dan die van een dvd of standaard televisie en het surround geluid klinkt prachtig. Maar het kan nog beter.

hdmi-mini-en-standaard-hdmi-kabel

HDMI 1.3

Hdmi versie 1.3 ondersteunt namelijk een bandbreedte van 10.2 Gbps, waardoor kijken naar ‘progressieve’ beelden (1920 x 1080p) mogelijk is. Dit levert de beste beeldkwaliteit van dit moment op. Tevens kent hdmi 1.3 betere kleurnuances voor vollere kleuren en worden er ook meer kleuren weergegeven. Deep Color zorgt ervoor dat kleuren in 10 bit, 12 bit en 16 bit kunnen worden weergegeven, terwijl x.v.Color de RGB-kleurruimte vergroot, waardoor het aantal gebruikte kleuren twee maal zo groot is. Met mooiere beelden tot gevolg. Hebt u een hd-camera dan kunt u die via de nieuwe hdmi Mini Connector nu direct aansluiten op de televisie. De laatste belangrijke vernieuwing van hdmi 1.3 is de ondersteuning voor de nieuwe hd-audioformaten Dolby TrueHD en DTS-HD. Het voordeel van hd-geluid is dat het net weer even iets beter klinkt, waardoor u nog meer van uw film kunt genieten.

HDMI 1.4

Apparatuur met de hdmi versies 1.1 en 1.3 is al volop verkrijgbaar. Anders is dat met de onlangs aangekondigde hdmi versie 1.4. Naar verwachting zullen pas in 2010 de eerste apparaten verschijnen die hdmi 1.4 ondersteunen.

Met hdmi 1.4 wordt het mogelijk om een internetconnectie te delen met een hdmi-kabel. Meerdere utp-kabels voor het aansluiten van de gameconsoles en mediacenters zijn dan niet meer nodig. Tevens zorgt de nieuwe Ethernet Channel ervoor dat u eenvoudig bestanden kunt kopiëren van het ene naar het andere apparaat. Het aantal kabels kan nog verder worden verminderd door de toevoeging van een Audio Return Channel. Hierdoor hebben hdtv’s die direct geluid ontvangen van de kabel of satelliet geen extra kabel meer nodig om het geluid via de av-receiver te kunnen afspelen.

hdmi-switch

Hdmi 1.4 zal ook overweg kunnen met verschillende 3D-formaten, waardoor het kijken van films in 3D mogelijk wordt. Voeg hier de opwaardering van de maximale resolutie naar 4096 x 2160 en de ondersteuning van Adobe RGB voor digitale camera’s aan toe en u kunt inschatten wat u nog allemaal te wachten staat. De nieuwe Micro hdmi-connector moet er voor zorgen dat u ook eenvoudig van hd kunt genieten op uw mobiele apparatuur.

HDMI kabels

Om alle apparatuur te kunnen aansluiten hebt u hdmi-kabels nodig. Bij de aanschaf moet u niet alleen letten op de connector (standaard, mini of micro) maar ook op het type kabel dat u koopt. Voor hdmi 1.1 kunt u af met een standaard kabel (Categorie 1), terwijl u voor hdmi 1.3 een High Speed kabel nodig hebt (Categorie 2). Met de komst van hdmi 4.1 worden hier drie kabels aan toegevoegd. De standaard- en High Speed kabel zijn dan ook verkrijgbaar met een ethernet kanaal. Daarnaast zorgt de nieuwe Automotive hdmi-kabel ervoor dat u hd-video kunt afspelen in auto’s.

Nieuw in hdmi 1.4

  • Hdmi Ethernet Channel, waardoor u al uw hdmi-apparatuur kunt aansluiten op uw netwerk.
  • Audio Return Channel, voor het doorsturen van geluid van een televisie met tuner naar een av-receiver.
  • 3D over hdmi, ondersteuning voor de doorgifte van standaard 3D-formaten.
  • 4k Video Support, maakt het mogelijk ombeelden te bekijken met een resolutie van 4096 x 2160
  • Hdmi Micro Connector, voor hdmi-aansluitingen op mobiele telefoons en PDA’s.
Alles over videocodecs
De kunst van het encoderen
Spring naar toolbar