Grote kans dat als u van plan bent een nieuwe videocamera te gaan kopen, dat u thuiskomt met een hd-camcorder. Fantastisch natuurlijk. De full-hd beelden zullen van het scherm afspatten waardoor u nog meer van uw hdtv kunt genieten. Maar waar moet u opletten bij de aanschaf van een nieuwe camera?
De zomer komt er weer aan en dat is voor veel bedrijven de tijd om de nieuwe lijn videocamera’s te presenteren. Het zal u niet verrassen dat de meeste modellen geschikt zijn voor het opnemen van video in hd. Zo komt Canon bijvoorbeeld met de nieuwe Legria hd-serie, Sony met de HDR-XR5 serie en JVC met de GZ-X900. Inmiddels ondersteunt iedere camera de maximale hd-resolutie van 1920 x 1080, wordt de video opgeslagen op harde schijf of geheugenkaart en bieden de camera’s de mogelijkheid voor X.v.Color dat 1,8 keer meer kleuren weergeeft dan sRGB.
Op het eerste gezicht lijken alle hd-camera’s dus veel op elkaar, waardoor het lastig wordt om een goede keuze te kunnen maken. Toch zijn er nog genoeg andere punten die de moeite van het overwegen waard zijn. We zetten er een aantal op een rij.
Camera opslag
De meeste hd-camera’s gebruiken een harde schijf of sdhc-geheugenkaart (Secure Digital High Capacity) om de hd-video op te slaan. Grote voordeel van deze opslagmethode ten op zichte van tape is dat u direct naar de opgenomen scènes kunt navigeren en dat de video snel over te zetten is op de computer.
Grote voordeel van geheugenkaarten is dat ze minder snel kapot gaan dan harde schijven en minder stroom verbruiken. Daarnaast is uitbreiden van opslagcapaciteit mogelijk. Een camera met een harde schijf heeft als voordeel dat er veel video op past en u dus geen extra geld kwijt bent aan de dure sdhc-geheugenkaarten.
Camera grootte
Videocamera’s zijn in de loop der jaren steeds compacter geworden. Hierdoor zijn ze makkelijk mee te nemen en niet al te zwaar. Het probleem van zeer kleine camera’s is dat ze niet altijd lekker in de hand liggen en dat u daardoor de camera niet goed kunt bedienen.
Daarnaast zijn compacte camera’s veel gevoeliger voor bewegingen van de hand waardoor een statief noodzakelijk is om rustige beelden te kunnen schieten. Om te voorkomen dat u tegen deze problemen oploopt is het verstandig om de camera in de winkel uit te proberen.
Camera bediening
Als u de camera toch uitprobeert, kunt u gelijk kijken of de bediening van het menu u bevalt. Camera’s maken gebruik van een touch screen of knoppen om het menu te bedienen. Een touch screen werkt vaak intuïtiever maar heeft als nadeel dat het scherm iedere keer moet worden schoongemaakt en nog belangrijker dat u tijdens het filmen weinig meer ziet van het beeld.
Het menu bedienen met knoppen geniet in veel gevallen de voorkeur, maar de knoppen moeten dan wel op een logisch plek zitten en vooral niet al te klein zijn.
Automatisch of handmatig
Iedere camera is uitgerust met een ‘simpele modus’. Met een druk op de knop laat u de complete bediening over aan de camera. Handig als u even snel iets wilt filmen of nog bekend moet raken met de camera, maar het levert niet altijd de beste beelden op. Om de scherpte, hoeveelheid licht en witbalans te bepalen gaat de camera uit van gemiddelden met vaak nadelige gevolgen voor het beeld.
Om de onbedoelde neveneffecten van de automatische stand te voorkomen, is het belangrijk dat u de hoeveelheid licht (diafragma), scherpte (focus) en witbalans (kleuren) zelf kunt regelen. Steeds meer camera’s worden uitgerust met een instelwiel aan de voorkant van de camera, waarmee u de scherpte of hoeveelheid licht kunt regelen. Grote voordeel van het instelwiel is dat u niet afhankelijk bent van de voorgedefinieerde stappen in het menu en dat u het filmen er niet voor hoeft te onderbreken.
Camera accessoires
Als u al een videocamera hebt, doet u er verstandig aan goed te controleren of eventuele accessoires als, microfoon, lampje en voorzet filters ook nog te gebruiken zijn bij de nieuwe camera. Voor de microfoon en het lampje is de afmeting van het accessoireschoentje van belang. Bij veel hd-camera’s is deze een stuk kleiner geworden, waardoor u de oude accessoires niet meer kunt gebruiken. Voor voorzetfilters is het belangrijk dat u de filterdiameter controleert. Een of twee millimeter verschil betekent dat uw oude grijs-, uv-protectie- en kleurenfilters niet meer kunnen worden gebruikt.
Camera batterijen
Infolithium batterijen zijn duur. Bij de camera wordt standaard de goedkoopste batterij geleverd. Zeker als u veel filmt is die batterij niet afdoende om de dag mee door te komen. Controleer van te voren de beschikbaarheid en prijs van nieuwe batterijen om niet voor verrassingen te komen staan. Daarnaast is het handig als er voor die batterij losse opladers verkrijgbaar zijn, zodat u toch nog over de camera kunt beschikken terwijl de batterij wordt opgeladen.
Kwaliteit
Welke camera u ook kiest, iedere camera kent zijn voor en nadelen. Zeker als deze met de kwaliteit van het beeld te maken hebben is het fijn om dit van te voren te weten. Een goede site die u absoluut moet bezoeken voordat u een camera koopt is www.camcorderinfo.com. Hier staan uitgebreide goede tests van camera’s en ervaringen van gebruikers die u kunnen helpen de juiste keuze voor een hd-camera te kunnen maken.