De derde generatie HD-camcorders ligt in de winkels. De haarscherpe en kleurrijke beelden van deze camera’s zien er oogstrelend uit op een full HDTV. De HDR-SR12 is het topmodel van Sony met een harde schijf van 120 GB en een handige draaiknop voor het aanpassen van scherpte en belichting. De nieuwste aanwinst voor JVC is de Everio HD-30. JVC omarmd met deze camera voor het eerst het avchd-formaat maar slaat video ook nog op in mpeg-2. Een vergelijking van twee HD-toppers.
Opnemen in full HD (1920 x 1080) is wat de derde generatie HD-camcorders als geen ander kunnen. De beelden worden niet meer op tape opgeslagen maar op een harde schijf of geheugenkaart. Om de grote hoeveelheid videogegevens te kunnen opslaan wordt gebruik gemaakt van compressie. De compressiemethode voor het avchd-formaat is mpeg-4 AVC/H264. Deze methode kent zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat door de grote compressie meer video kan worden opgeslagen zonder dat dit tot merkbaar kwaliteitsverlies gaat. De keerzijde van deze strenge compressie is dat het bewerken van deze videobeelden zeer lastig is, hoge eisen stelt aan de computer en dat voor het afspelen van de HD-video op een disk een blu-ray-speler nodig is.
JVC wilde niets weten van het avchd-formaat en de eerste JVC HD-camera’s maakten dan ook gebruik van het makkelijker te bewerken maar meer opslagruimte kostende mpeg-2 formaat. De hogere bitrates (26,6 Mbps tegenover de 17 Mbps van avchd) waarmee de beelden werden opgeslagen garandeerde de kwaliteit van de mpeg-2-videobeelden. Met de Everio HD-30 wijzigt JVC haar koers, maar op een opvallende manier. De Everio HD-30 kan gewoon in beide formaten HD-video opnemen.
De video van de HD-30 worden opgeslagen op een harde schijf van 80 GB waardoor u ruim 6 uur aan full HD video kunt opslaan. Is de schijf vol dan kunt u gebruik maken van MicroSD geheugenkaartjes. De HDR-SR12 kan het dubbele aan HD-video kwijt door de enorme harde schijf van 120 GB. Ook deze camera biedt de mogelijkheid voor video-opslag op geheugenkaartjes. Op een 8 GB Memory Stick Duo past zes minuten aan HD-video.
X.v.Color
De beelden van zowel de Sony HDR-SR12 als de JVC HD-30 zien er prachtig uit op een full HDTV. De beelden waren scherp en het geluid was goed. Beide camera’s maken gebruik van één 1/3 inch cmos-sensor die ook bij weinig licht goed beeld geeft. Daarnaast bieden beide camera’s de mogelijkheid voor X.v.Color dat 1,8 keer meer kleuren weergeeft dan sRGB. Voorwaarde is wel dat de televisie dit ondersteunt en er HDMI 1.3 aansluitingen en kabels worden gebruikt. De kleuren van de JVC zijn meer verzadigd en het is een kwestie van smaak of u dit erg vindt of niet.
Op het oog waren er bij de HD-30 geen verschillen te zien tussen de HD opnames in mpeg-2 en avchd. Alleen bij het uitvergroten van het beeld zagen we kleine verschillen in kleurverloop. Hier presteerde het avchd-formaat net iets beter.
Los kapje
De HDR-SR12 is zwaarder en groter dan de HD-30. Dit is prettig want het is daardoor minder gevoelig voor trillingen van de hand. De behuizing ziet er stevig uit. De kapjes om de verschillende aansluitingen te beschermen zijn van hard plastic en zijn makkelijk te openen en te sluiten. De HD-30 maakt gebruik van rubberen kapjes die lastig open en dicht gaan. Daarnaast wordt de accessoire schoen afgedekt met een los kapje wat snel kwijt kan raken.
Sony heeft nog steeds een beeldzoeker. Dit bespaart batterijen en is handig bij veel zonlicht. Erg vervelend is dat de geavanceerde accessoire schoen kleiner is geworden. Eerder aangeschafte lampjes en microfoons zijn nu niet meer te gebruiken.
Het 3.2 inch lcd-scherm van de HDR-SR12 is 0,4 inch groter dan die van de HD-30. Dit is ook nodig omdat Sony gebruik maakt van een touch screen om het menu te bedienen. De bediening van de HD-30 gaat met een joystick die aan het lcd-scherm is bevestigd en een het kleinere scherm volstaat dan ook prima. Het beeld van de HDR-SR12 is ook als het lcd-scherm wordt gekanteld nog goed zichtbaar. Bij de HD-30 is dit een stuk minder.
Erg prettig is dat de HDR-SR12 aan de linkervoorkant een draaiwiel heeft die u kunt gebruiken om de belichting, verschuivingen in witbalans, automatisch exposure instellingen of scherpte te regelen. Hierdoor heeft u meer controle tijdens het filmen zonder dat u de touch screen hoeft te gebruiken.
Vrijheid
Gebruiksgemak is voor de beginnende filmer zeer belangrijk. Point and shoot is het motto! Beide camera’s zijn uitgerust met een knopje waarmee u kunt overschakelen naar de eenvoudige modus waardoor de camera alles voor u instelt. Wie meer controle wil, moet de automatische functie uitzetten en op de camera de juiste instellingen selecteren voor onder meer belichting, scherpte en witbalans. De HD-30 excelleert in handmatige instellingen. Behalve dat u het diafragma en de sluitertijd zelf kunt inregelen krijgt u ook nog eens extra hulp bij het scherpstellen door de focus assistent. Deze omlijnt het object met een rood, blauwe of groene kleur zodat u precies weet wat er scherp staat en niet.
De joystick waarmee de HD-30 wordt bediend is multifunctioneel. Iedere richting heeft zijn eigen functie die wisselt naargelang de gekozen instelling. Voorwaarde voor prettig gebruik van de HD-30 is wel dat u bekend bent met het bedieningsmenu. Het menu is rommelig en het is lastig om hier goed de weg in te vinden. Het bedieningsmenu van de HDR-SR12 is daarentegen een stuk eenvoudiger in gebruik.
Op beide camera’s kunt u de opgenomen beelden terugkijken op de camera zelf of via een componenten- of HDMI-kabel op de televisie. De beelden kunnen op de computer worden overgezet met USB. De HDR-SR12 wordt geleverd met een USB-dockingstation. Zowel Sony als JVC leveren software bij de camera om de beelden te kunnen bekijken op de computer. Beide bieden ook de mogelijkheid om met één druk op de ‘direct burn’ knop de videobeelden te branden op een optical disk.
Conclusie
Op beeldkwaliteit doen de camera’s niets voor elkaar onder. De HDR SR12 heeft een solidere behuizing, ligt stabieler in de hand en heeft een beter lcd-scherm. Daarnaast heeft de HDR SR12 een grotere harde schijf, een beeldzoeker en een dockingstation.
De HD-30 geeft u door de vele instellingmogelijkheden meer controle over het beeld tijdens het filmen, heeft een fantastische focus assistent en biedt de mogelijkheid om video op te nemen in avchd en mpeg-2, zodat u de video goed kunt bewerken op de computer. Een lastige keuze. Omdat de Everio HD-30 400 euro goedkoper geniet deze camera toch net voorkeur.
JVC Everio HD-30
Prijs € 899,-
Web: www.jvc.nl
Voordeel: Ondersteuning mpeg-2 en avchd; veel manuele instellingen
Nadeel: Ingewikkelde menustructuur
Aantal sterren: 4
Sony HDR-SR12
Prijs: € 1299,-
Web: www.sony.nl
Voordeel: Solide behuizing; draaiknop voor aanpassen instellingen; beeldzoeker
Nadeel: Beperkte manuele instellingen; hoge prijs