De werking van een audiomixer

werking_mixer

De werking van een audiomixer

Het belangrijkste onderdeel voor het masteren van geluid is de mixer. De bouw van de mixer is simpel. Er komen geluiden in en er gaan geluiden uit. De mixer kan het geluid verkrijgen van bijvoorbeeld een platenspeler, microfoon of computerbestand. De uitvoer van het geluid is hoorbaar over de luidsprekers en kan worden opgenomen.

Op het moment dat de audio in de mixer komt kunt u het geluid veranderen. De meeste mixers hebben de mogelijkheid om het geluidsniveau aan te passen, het geluid te pannen of te balanceren, effecten toe te passen en verschillende frequenties te benadrukken of te onderdrukken met de equalizer.
Een mixer is opgebouwd uit een aantal kanalen. Deze kanalen komen overeen met de tracks op de tijdlijn. U kunt het kanaal van een mixer het beste voorstellen als een buis waar boven de audio in komt en onderaan de audio uit gaat. Tijdens de route door de buis kan het geluid worden aangepast.

De mixer is onmisbaar bij de audionabewerking.

De mixer is onmisbaar bij de audionabewerking.

Om het geluid van de ene kant naar de andere kant te sturen, wordt gebruikt gemaakt van een bus. De bus leidt het geluid naar de door u gewenste eindbestemming. U kunt meerdere bussen aanmaken en gebruiken. Bussen zijn handig om geluid langs verschillende effecten te leiden of om verschillende geluidssignalen naar een ander kanaal te leiden om te kijken hoe ze samen klinken of hier hetzelfde effect aan toe te kennen.
Geluidssignalen worden vaak van de ene plaatst naar de andere gestuurd. Om dat er verschillende signalen kunnen worden verstuurd en ontvangen is het handig bij een geluidssignaal aan te geven of het om het begin van een reis gaat of dat het signaal het einde heeft bereikt. Met send geeft u aan dat het signaal begint met zijn route naar een andere plek en met return dat het signaal teruggaat naar waar het vandaan kwam.
Belangrijk bij het masteren van geluid is dat het geluidssignaal niet boven de 0 decibel uit komt. Gebeurt dit wel dan zal het geluid vervormen. De naam hiervoor is clipping. De meeste mixers geven door middel van een ledje aan wanneer clipping voorkomt.

DVD buyers guide
Videobestanden op het internet
Spring naar toolbar