Het buzz woord voor deze zomer is hd. Van alle kanten wil de hd-marketingmachine u doen geloven dat het nu de tijd is dat u moet overstappen. Want in hd geniet u nog meer van uw al dan niet zelfgemaakte films, playstation games en uiteraard van de sportevenementen op tv. Voordat u zich door de hd-gekte laat meeslepen en naar de winkel rent, zetten we een aantal zaken voor u op een rij waarmee u rekening dient te houden.
Beelden in de maximale hd-resolutie van 1920 x 1080 pixels afgespeeld op een full hd plasma of lcd scherm zijn oogstrelend mooi. Eindelijk ziet u film of video op de enige manier waarop dit zou moeten, namelijk perfect. En als u eenmaal van deze beelden hebt genoten hoeft u niet meer te worden overtuigd dat de kwaliteit beter is dan de huidige televisie-uitzendingen of dvd’s.
De hd-marketingmachine laat u graag weten dat ook u zelf hd-video kunt opnemen, bewerken en via een blu-ray speler kunt afspelen op uw pc of tv. En het goede nieuws is dat dit ook kan mits alle apparaten dezelfde specificaties en resoluties ondersteunen en uw pc de nodige power heeft.
Hd-content, Anydvd HD
Het eerste wat u nodig hebt als u zelf aan de slag wil met hd is videocontent. U kunt hd-content downloaden of u kunt het zelf opnemen met een hd-camera. De meest aangeboden hd-content is in nieuwsgroepen te vinden in de vorm van complete hd-films. De internetcommunity slaagde er al vrij snel in om de twee beveiligingssystemen, Advanced Access Content System (AACS) en BD+, van blu-ray te kraken. Met Anydvd HD 6.4 kunt u eenvoudig de data van een blu-ray disc uitlezen en kopiëren naar de harde schijf. Dat dit enige tijd duurt is niet vreemd. De release van Harry Potter 5 op blu-ray is maar liefst 29 GB. Gelukkig kunt u ook legale kleinere hd-videobestanden downloaden op bijvoorbeeld de sites van Microsoft en Apple, maar nog leuker is het om het zelf te maken.
Hd-camera, full HD
De keuze van de hd-camera bepaalt behalve de uiteindelijke beeldkwaliteit, ook welke televisie u het beste kunt nemen of welke software u kunt gebruiken voor het bewerken van de video.
Allereerst kunt u bij de aanschaf van een hd-camera kijken naar de ondersteunde resolutie. De term ‘full hd’ wordt regelmatig gebruikt om een camera aan te prijzen. Meestal is dit niet de verwachte resolutie van 1920 x 1080p terwijl dit de enige resolutie is die deze term verdient. Alleen de allernieuwste camera’s ondersteunen deze resolutie.
Veel gebruikelijker is dat de camera’s opnemen in de lage resolutie van 1440 x 1080. Omdat de camera-doos vaak geen uitsluitsel biedt over de echte resolutie, doet u er goed aan de camera op te zoeken op internet. Een goede site hiervoor is camcorderinfo.com. Op die manier voorkomt u dat de resolutie van de camera niet aansluit bij die van uw televisie of uw verwachting.
HD Tape, HD harde schijf of HD flash
Ten tweede kunt u kijken naar de manier waarop de video wordt opgeslagen. Er zijn camera’s die gebruik maken van dv-tapes, van harde schijven en van flashkaarten. Camera’s die op tape opnemen maken gebruik van mpeg-2 in een resolutie van 1440 x 1080. Dit hdv-formaat wordt volledig ondersteund door alle videosoftware en vereist geen top snelle pc. Mpeg-2 wordt ook gebruikt om de video’s te encoderen voor dvd.
Camera’s die een harde schijf hebben, genieten het voordeel dat u direct naar de opgenomen scènes kunt navigeren en dat u niet zoals bij tape veel tijd kwijt bent bij het inladen op de pc. Daarnaast kan er afhankelijk van de grote van de harde schijf en de gebruikte compressiemethode wel tot 15 uur hd-video worden opgenomen.
Camera’s die video opslaan op flashkaarten zijn in opmars. Grote voordeel van flashkaarten is dat ze minder snel kapot gaan dan harde schijven en minder stroom verbruiken. Daarnaast is uitbreiding van opslagcapaciteit mogelijk. Het opslagformaat voor video bij camera’s met harde schijf en flashkaarten is mpeg-2 ts of avchd.
Mpeg-2 of avchd
Hdv-camera’s maken gebruik van mpeg-2 en de hd-camera’s van JVC gebruiken mpeg-2 transport stream (ts). Het is niet vreemd dat deze hd-camera’s bij deze ‘oude dvd codec’ blijven. De bitrate van mpeg-2 ligt bij tape op 25 Mbit/s terwijl de maximale bitrate van de JVC camera’s met harde schijf rond de 30 Mbit/s ligt. Door deze hoge bitrates is de kwaliteit vaak nog beter dan de camera’s die gebruik maken van het nieuwe op mpeg-4 gebaseerde avchd-bestandsformaat.
Deze jonge nog niet uitgekristalliseerde compressiemethode in camera’s is nog niet in staat om video op te slaan boven de 17 Mbit/s. De efficiëntere compressiemethode kan ook bij deze bitrates voor een prachtig beeld zorgen, maar is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de camera. Alleen de nieuwste hd-camera’s overtreffen de kwaliteit van de mpeg-2 camera’s.
Hd en avchd monteren
De komst van videocamera’s met harde schijven en geheugenkaarten zorgt ervoor dat u sneller uw hd-beelden kunt overzetten op de computer. U kunt nu simpelweg de video importeren vanuit uw favoriete videosoftware. Althans zo zou het moeten zijn.
Alleen die programma’s die avchd en dus de bestandsformaten mts en m2ts ondersteunen kunnen de video’s van hd-camera’s inladen. De meeste pakketten kunnen dit nog niet.
Om toch te kunnen genieten van de hd-beelden, kunt u gebruik maken van de software die bij de camera wordt meegeleverd. En met een beetje geluk zit daar een player bij waarmee u uit de voeten kunt. Is dat niet het geval dan kunt u kiezen tussen Corel Windvd 9, Cyberlink Powerdvd 8 of een plug-in voor Nero Vision om te kunnen genieten van uw avchd hd-beelden.
HD afspelen op pc en tv
Als u een blu-ray brander of (stand alone) speler aanschaft voor u pc of tv kunt u altijd uw eigen gemaakte content afspelen en bekijken. Anders is dit als u blu-ray disks koopt. Dan moet uw hardware High bandwidth Digital Content Protection (hdcp) ondersteunen. Hdcp is bedoeld om het kijken naar illegale films tegen te gaan. Als uw apparatuur dit niet ondersteunt krijgt u geen hd-kwaliteit te zien.
Als u van uw zelf geschoten hd-films wilt genieten op uw tv is een aparte blu-ray speler niet altijd noodzakelijk. Er zijn ook mediacenters die hd-bestanden kunnen afspelen. De TViX 6500 hdmi 1.3 mediacenter (€ 419,-) speelt ieder mogelijk hd-bestand perfect af.
Conclusie
Het is duidelijk dat de hd-ondersteuning van veel fabrikanten nog in de kinderschoenen staat en dat er te pas en onpas met hd-termen wordt gegooid waardoor u op het verkeerde been wordt gezet. U moet dus goed opletten wat u koopt door van te voren duidelijk op een rij te zetten aan welke eisen de apparatuur of software voor u moet voldoen.