De keuze voor de manier waarop de video-signalen worden overgebracht naar de converter is bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit. Videobeelden op beeldschemen zijn opgebouwd uit de kleuren Rood, Groen en Blauw (RGB). Als het rgb-signaal digitaal wordt overgezet, treedt er geen enkel verlies in kwaliteit op. Dit is niet het geval bij het analoog overzetten. De keuze van de video-kabel is dan bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit. U heeft de keuze uit drie mogelijkheden.
Componenten video
In Nederland zit maar op weinig apparatuur componenten uitgangen. Componenten video is de beste manier om analoge videogegevens over te zetten. Een rgb-signaal wordt in componenten video opgedeeld in drie gescheiden signalen. Eén signaal bevat helderheidsinformatie en de andere twee kleurinformatie. Bij deze omzetting treedt er minimaal verlies op. Componenten video is bovendien op een eenvoudige manier weer terug te zetten naar rgb.
S-video (Y/C-video)
Het beste alternatief voor componenten video is s-video. Deze aansluiting komt op de meeste apparatuur voor en is te herkennen aan de kabel met aan de uitgangen vier pinnetjes. S-video gebruikt twee gescheiden kanalen om de rgb-signalen over te zetten. Het eerste signaal bevat helderheidsinformatie (luminance of Y) en het tweede signaal gegevens over de kleuren (chrominance of C). De kwaliteit met s-video is al een stuk minder maar nog steeds acceptabel.
Composiet
De minste kwaliteit levert het gebruik van de composiet-aansluiting op. Deze aansluiting is te herkennen aan de gele connectoren op uw apparatuur. In een composiet-signaal worden de drie verschillende kleuren en helderheidsgegevens samengevoegd tot één signaal. Het probleem is dat het ontleden van dit signaal altijd gepaard gaat met kwaliteitsverlies omdat de helderheidsinformatie nooit meer volledig te scheiden is van de kleuren. Aangezien mensen gevoeliger zijn voor contrastverschillen dan kleurverschillen valt dit direct op.