Avid maakt het de beginnende videobewerker niet eenvoudig door eerst Pinnacle Studio 15 uit te brengen en onlangs de nieuwe Avid Studio. Toch is de keuze minder lastig, wanneer je beide pakketten uitprobeert. Dan blijkt dat Avid Studio veel meer te bieden heeft dat zijn grote voorganger.
Pinnacle Studio is, sinds jaar en dag, het bekendste en meest gebruikte videomontagepakket in Nederland voor de beginnende videobewerker. Daar zijn twee belangrijke redenen voor. De eerste reden is de gebruiksvriendelijkheid. Als je nog nooit video hebt bewerkt, en je gaat voor het eerst aan de slag met Pinnacle Studio, moet het wel heel raar lopen als je niet binnen een paar uur je eerste filmpje hebt gemonteerd. De tweede reden van het succes van Pinnacle Studio is de goede marketing, want in nagenoeg elke computerwinkel is dit pakket al jaren te verkrijgen.
Het enorme succes kent ook een keerzijde. Ten eerste viel in vergelijking met concurrerende pakketten de ontwikkeling nagenoeg stil. Elke nieuwe versie van Pinnacle Studio kende nog wel vernieuwingen, maar die waren meestal gericht op kwantiteit en niet op kwaliteit. Nog meer effecten en overgangen in plaats van nieuwe methoden om video te organiseren, video te bewerken of om goed te kunnen omgaan met avchd-video. Ondanks de klachten van gebruikers, bleven grote vernieuwingen uit. Ook de release van Pinnacle Studio 14, net na de overname door Avid, bracht hier geen verandering in.
Nieuwe wegen
Eind vorig jaar werd de release van Pinnacle Studio 15 ineens uitgesteld. Ingewijden wisten te vertellen dat Pinnacle Studio 15 geheel vernieuwd zou worden en dat daarbij echt geluisterd zou worden naar de klachten van de consument. Toen in februari Pinnacle Studio uitkwam, was de teleurstelling dan ook groot dat er bijna niets was vernieuwd. Al vrijsnel werd duidelijk waarom. Direct bij het uitbrengen van versie 15 kondigde Avid een geheel nieuw montageprogramma aan voor de beginnende en wat meer gevorderde videobewerker, namelijk Avid Studio.
Avid Studio
Avid Studio lijkt op Pinnacle Studio 15, maar toch ook weer niet. De lay-out en werking van het programma verschillen enorm. Wel is het zo dat veel plug-ins, overgangen, effecten en specifieke onderdelen exact hetzelfde zijn als in Pinnacle Studio. Zowel bij de installatie als in de begeleidende documenten wordt er van alles aan gedaan om de Pinnacle Studio gebruiker te begeleiden in de overstap naar dit nieuwe pakket. En het moet gezegd, Avid slaagt hier goed in.
Als je enige tijd met Avid Studio werkt, zal je constateren dat dit pakket veel meer te bieden heeft, stabieler is en betere kwaliteit levert dan Pinnacle Studio. Een aantal onderdelen van Avid Studio maken het verschil. De fantastische bibliotheek om je mediacollectie te organiseren, is een hele verademing ten opzichte van de albums in Pinnacle Studio. De uitgebreide tijdlijn in combinatie met de verschillende trimfuncties, zorgt ervoor dat het monteren niet alleen sneller verloopt maar ook veelzijdiger wordt. Het laatste onderdeel dat eruit springt, is de wijze waarop je een menu maakt voor de dvd of Blu-ray disk.
Keuze maken
Natuurlijk zijn er ook in Avid Studio bepaalde zaken die beter kunnen. Zo verloopt de achtergrond rendering van overgangen en effecten uiterst traag en is het bijvoorbeeld niet mogelijk om eenmaal ingestelde effecten op te slaan voor toekomstig gebruik. Daarnaast kost het tijd om de verschillende trimfuncties goed onder de knie te krijgen, waardoor je in het begin het gevoel kan krijgen dat het allemaal niet vlot.
Los van deze kleine ongemakken staat het buiten kijf dat Avid Studio een aanwinst is en Pinnacle Studio 15 op nagenoeg alle fronten overtreft. Met in ons achterhoofd dat Pinnacle Studio 15 nauwelijks is vernieuwd en Avid er alles aan doet om je te laten overstappen naar Avid Studio, zal het ons niet verbazen als Avid de stekker binnen twee jaar uit Pinnacle Studio haalt. Als je nog een keuze moet maken, kies dan voor Avid Studio. Het is de meerprijs van veertig euro zeker waard.
Pinnacle Studio 15
Het meest uitgebreide pakket Pinnacle Studio 15 HD Ultimate Collection verschilt voornamelijk van Pinnacle Studio15 HD en Pinnacle Studio 15 HD Ultimate door meerovergangen, effecten en montagethema’s aan te bieden. De interface van Pinnacle Studio is niet veranderd en alle menu’s, op het bestandsmenu na, zijn exact hetzelfde gebleven. Dat geldt ook voor alle instellingsmogelijkheden en het onderdeel importeren en organiseren van bestanden.
De eerste vernieuwing kom je pas tegen bij het monteren zelf. Door de installatie van de HFX Volumes 1, 2 en 3, Creative Pack V1 en het Premium Pack Volume 2, beschik je over tientallen nieuwe overgangen, montagethema’s en dvd-menu’s. Het is vooral meer van hetzelfde. De overgangen en dvd-menu’s zijn niet bijzonder en er valt weinig aan in te stellen. Welkom zijn wel de nieuwe montagethema’s om bijvoorbeeld een videowall te maken of om verschillende beelden boven en naast elkaar te tonen met de Multi Layer Mixes. Afgezien van deze aanvullingen is er wat betreft de wijze van monteren niets veranderd.
Pas bij het exporteren krijg je weer nieuwe mogelijkheden. De eerste vernieuwing is de mogelijkheid om te exporteren naar Divx HD. Grootte voordeel hiervan is, dat uw bestanden geëncodeerd worden met de H.264 codec en verpakt worden in een mkv-container. De kwaliteit is uitstekend en biedt een beter alternatief voor de tweede vernieuwing, namelijk de mogelijkheid om naar de mov-container te exporteren met de H.264 codec. Bij die exportoptie wordt gebruik gemaakt van 192 Kbit/s mpeg-4 geluid, terwijl dit bij de export naar MKV in aac-formaat is met 320 Kbit/s.
De laatste vernieuwing in Pinnacle Studio 15 is de optie om projecten te archiveren. Alle bestanden en projectgegevens worden dan opgeslagen in een Studio Archiefbestand met het achtervoegsel .STA. Jammer is, dat tevens alle render- en previewbestanden worden meegenomen bij de archivering, waardoor de bestandsomvang van het sta-bestand zo groot is, dat het niet past op een dvd. Door eerst de render- en previewbestanden te verwijderen is dit euvel te verhelpen, maar dat betekent ook dat de volgende keer alles opnieuw moet worden gerenderd.
Prestaties
Het beperkte aantal vernieuwingen in Pinnacle Studio 15 zou te accepteren zijn als de prestaties enorm zouden zijn verbeterd. Helaas is niets minder waar. Als je wisselt tussen venster en functie hapert Studio regelmatig en als je werkt met avchd-bestanden is rendering bij gebruik van overgangen en effecten altijd noodzakelijk. Dit renderproces duurt lang, waardoor het monteren van zelfs een simpel filmpje onnodig veel tijd kost. Het zou fijn zijn geweest als je tijden het renderen van avchd naar mpeg-2 gewoon de beelden kunt blijven bekijken, om te kunnen doorwerken.
Het afspelen van hd-video gaat prima, zolang je de spatiebalk of de transportbesturing gebruikt om de video te starten of te stoppen. Gebruik je daarvoor de J, K en L toetsen dan gaat het beeld direct haperen.
Pinnacle Studio 15 kent te weinig vernieuwingen om een update van versie 14 te rechtvaardigen. Heb je helemaal nog geen videobewerkingspakket, dan is Pinnacle Studio 15 niet meer de meest voor de hand liggende keuze als je voor het eerst gaat monteren. Je doet er in dat geval aan om ook de alternatieven te bekijken zoals Magix Video deluxe, Adobe Premiere Elements of de waarschijnlijke opvolger Avid Studio.
Avid Studio
De installatie van Avid Studio kost de nodige tijd. Dit komt vooral door de vele plug-ins die, als je al eerder hebt gewerkt met Pinnacle Studio, bekent zullen voorkomen. Naast de Redgiant plug-ins zijn dat onder meer Scorefitter volume 1 en 2, Creative Pack volume 1, RTFX 1 en 2 en HFX Plus. Daarnaast wordt je computer ook gescand op al geïnstalleerde plug-ins van Pinnacle studio.
De interface ziet er strak en verzorgd uit. De vijf knoppen aan de bovenkant van de interface loodsen je stapsgewijs door de montage. De Knop Importeren opent een venster dat bijna een exacte kopie is van het importvenster van Pinnacle Studio. Hier kun je bestanden capturen of importeren van camera’s en geheugenkaarten. Je kunt deze bestanden eerst bekijken voordat je ze importeert.
Bibliotheek
De bestanden worden automatisch geplaatst in de bibliotheek, die ook te benaderen is via de tweede knop boven in de interface. De bibliotheek biedt een overzicht van alle mediabestanden op je computer, maar ook van alle overgangen, effecten, menu’s, geluidseffecten en titels. Na het selecteren van één van deze rubrieken worden de bestanden getoond op een tabblad. Fantastisch is, dat je zelf tabbladen mag aanmaken om snel bij je gewenste media te komen.
Alle bestanden, maar ook alle effecten, titels en overgangen zijn te classificeren door er een sterwaardering aan toe te kennen en je kunt ze rubriceren door ze te taggen met zelf aangemaakte tags. Desgewenst kun je alles nog verder ordenen door specifieke collecties aan te maken, waaraan je individuele bestanden en effecten toekent. Zo’n collectie is vervolgens weer te openen in een tabblad, waardoor je deze snel kunt benaderen en gebruiken.
Montage
Met de derde knop Film schakel je over naar de tijdlijn. Direct valt op dat je twee monitoren ter beschikking hebt. De bronmonitor toont de clips uit je collectie die je nog wilt gaan gebruiken en de tijdlijn monitor geeft de beelden weer van clips die al op de tijdlijn staan. De montagemogelijkheden op de tijdlijn zijn fors uitgebreid ten op zichten van Pinnacle Studio. Niet alleen beschik je over meerdere sporen, maar je kunt ook per spoor het geluid regelen en zelfs eerder gemaakte projecten importeren als clip op de tijdlijn. Combineer deze nesting van projecten met de geavanceerde trimfuncties als Beide knippen, Glijdend knippen en Schuivend knippen en je ziet direct de meerwaarde van dit pakket. Niet alleen zijn lastige delen van de montage eenvoudiger op te lossen, ook heb je minder kans op synchronisatie fouten en zijn handelingen sneller uit te voeren door bijvoorbeeld effecten toe te kennen aan een genest project.
Effecten
Door de vele plug-ins is er geen gebrek aan overgangen en effecten. Het bewerken van deze effecten gaat in een aparte Media-editor. Dit werkt allemaal zeer intuïtief, maar er is geen optie om effectinstellingen op te slaan in een preset. Daarnaast is Avid Studio niet in staat om alle effecten en overgangen real time te tonen. Achtergrond Rendering is noodzakelijk en hier zien we hetzelfde probleem als bij Pinnacle Studio, namelijk dat dit zeer veel tijd vergt.
De vierde knop Schijf brengt je naar de interface om een dvd of Blu-ray menu te maken. Je krijgt hier zoveel vrijheid om het menu naar de hand te zetten en de navigatie tussen de knoppen te beïnvloeden, dat je er echt iets speciaals van kunt maken.
Nog beter is, dat je via de vijfde knop Exporteren, gebruik kunt gaan maken van de goede gebruiksvriendelijke encoders van Avid Studio. Je wordt als beginner niet vermoeid met lastige instellingen, waar geen touw aan vast te knopen is. Opvallend zijn de hoge bitrate waarden die je kunt selecteren bij mpeg-2 en avchd. Bij export naar een bestand liggen deze respectievelijk op 50 Mbit/s en 40 Mbit/s terwijl dit bij het branden naar Blu-ray disk met 40 Mbit/s en 25 Mbit/s kan. De beelden zien er mede daardoor een stuk beter uit, dan wanneer je exporteert met Pinnacle Studio.
Avid Studio is een aanwinst voor elke beginnende videobewerker. Het is misschien iets lastiger om dit pakket onder de knie te krijgen dan Pinnacle Studio, maar daar krijg je veel voor terug. De grote pluspunten zijn wat ons betreft de zeer goede bibliotheek, de vrijheid die je krijgt bij het monteren op de tijdlijn en de kwaliteit van de geëxporteerde bestanden. Als nu ook nog het renderen op de tijdlijn nog sneller gaat en het werken met effecten efficiënter verloopt, is Avid Studio een geduchte concurrent voor alle andere montagepakketten die zich richten op de beginnende videobewerker.
Pinnacle Studio HD Ultimate Collection 15
Naam: Pinnacle Studio HD Ultimate Collection 15
Prijs: € 129,95
Website: www.pinnaclesys.com
Avid Studio
Naam: Avid Studio
Prijs: € 169,95
Website: www.pinnaclesys.com