Zonder problemen meerdere avchd-streams kunnen bewerken. Willen we dat niet allemaal? Met Adobe Premiere Pro CS5 kan dit nu en u kunt dan ook nog gebruik maken van effecten, titels en overgangsfilters zonder dat het beeld gaat happeren. Er is echter één voorwaarde: u moet over een beest van een computer beschikken.
De filmpjes over de nieuwe Adobe Premiere Pro CS5 op Youtube en Adobe.com liegen er niet om. Vol trots wordt getoond dat het met de nieuwe Mercury Playback Engine mogelijk is om negen full hd-streams tegelijkertijd af te spelen. Jawel, in de hoogste afspeelresolutie en compleet met waanzinnige effecten, titels en overgangsfilters. Adobe geeft duidelijk aan dat hier een 64-bit besturingssysteem voor nodig is en een door hen gecertificeerde grafische kaart van Nvidia. Over de hoeveelheid geheugen en welke processor er werd gebruikt en wat voor bestandsformaat de negen full hd-streams hadden om dit resultaat te bereiken, is weinig bekend.
Nadat de euforie over deze resultaten bij ons was gedaald, kwamen de vragen. Komt er ook een 32-bit versie van Premiere Pro CS5 uit? Hoe presteert de nieuwe versie op een gemiddelde computer? Wat betekent het voor de prestaties als er geen gebruik wordt gemaakt van een door Adobe gecertificeerde videokaart? Lukt het ook om meerdere avchd-streams tegelijkertijd af te spelen? Hoeveel geheugen en welke processor is minimaal nodig om deze prestaties te kunnen evenaren? Wat zijn eigenlijk de andere vernieuwingen van Premiere Pro CS5? En als laatste, wat betekent deze ontwikkeling voor de doorsnee consument?
Om deze vragen te kunnen beantwoorden, installeren we Premiere Pro CS5 op drie test-pc’s. De eerste is een Quadcore met een AMD 9550 processor, 4 GB geheugen en een Nvidia 9600GT grafische kaart. De twee andere pc’s hebben Quadcore 920 processor met 6 GB werkgeheugen. De ene pc heeft is uitgerust met een Nvidia GTX 250 grafische kaart en de ander met een Nvidia GTX 285. Alle pc’s draaien op Windows 7 64-bit, want er is en komt geen 32-bit versie van Premiere Pro CS5 uit.
Mercury Playback Engine
Als eerste kijken we naar de belangrijkste vernieuwing in Premiere Pro CS5 en dat is de werking van de Mercury Playback Engine (MPE). De MPE is zo ontworpen dat het maximaal gebruik kan maken van de grafische processor (GPU) van de videokaart. Deze GPU wordt vooral ingeschakeld bij het gebruik van GPU-effecten en bij het encoderen van de video. Voor het afspelen van video zonder effecten laat het gratis programmaatje GPU-Z zien dat de GPU nauwelijks wordt ingezet.
Om de GPU te kunnen benutten, moet u wel over een door Adobe gecertificeerde Nvidia beschikken. U kunt kiezen tussen een van de kaarten uit de Quadro reeks of de GTX 285. Deze kaarten maken, net zoals veel andere modellen, gebruik van de CUDA technologie om met de processor van de computer te kunnen samenwerken. De hoeveelheid CUDA-cores bepaalt hoe hoog de prestatie is. De GTX 285 maakt gebruik van 240 CUDA-cores en de Quadro kaart die u daarmee kunt vergelijken is de Quadro FX 4800 met 192 CUDA-cores. Het voornaamste verschil tussen deze twee kaarten is de prijs. Voor de Quadro-kaart betaalt u gemiddeld € 1600,- en voor de GTX 285 gemiddeld € 360,-. In eerste instantie gaf Adobe aan dat alleen de Qudro-kaarten worden ondersteund. Dit is ook nog steeds te zien op hun website. Gelukkig is op het laatste moment toch nog gekozen om een betaalbare videokaart te ondersteunen, want anders had u geen enkel profijt kunnen hebben van de nieuwe MPE.
Prestaties
Na alle euforie die is ontstaan over de MPE na het zien van de promotiefilmpjes, zijn we zeer benieuwd naar de prestaties van Premiere Pro CS 5 op de verschillende testmachines. De AMD Quadcore met 4GB geheugen voldoet, op de grafische kaart na, aan de specificaties die Adobe opgeeft voor Premiere Pro CS5. Het afspelen van een enkele full hd (1920 x 1080) avchd-stream levert geen enkel probleem op, maar na het toevoegen van een tweede stream begint het beeld al te haperen en valt er niet meer mee te werken. We controleren de configuratie van de MPE om te kijken of de hardwareacceleratie is ingeschakeld. Ondanks dat de Nvidia 9600 GT niet tot de gecertificeerde kaarten behoort, bevat deze toch 64 CUDA-cores die kunnen worden ingezet. We zijn dan ook verbaast te constateren dat de optie om hardwareacceleratie in te schakelen geheel is geblokkeerd. Het tooltje GPU-Z dat de activiteit op de GPU meet bevestigd dat, want de GPU van de grafische kaart wordt niet aangesproken.
Na het plaatsen van een 3D-motion GPU-effect op de avchd-streams, is het afspelen van de avchd-streams nagenoeg onmogelijk geworden. Gelukkig heeft Premiere Pro CS5 een nieuwe functie waarmee het mogelijk wordt de om de preview resolutie te halveren of terug te brengen naar een kwart. Deze functie is niet zo revolutionair als Adobe wil doen laten geloven, want in veel andere videobewerkingsprogramma’s kan dit al jaren. Desalniettemin werkt het verlagen van de preview resolutie naar de helft goed. De twee avchd-streams met effecten zijn nu zonder problemen af te spelen en het beeld is goed te volgen. Verlaagt u de preview resolutie naar een kwart, dan ziet het beeld er niet meer uit.
De tweede test-pc bewijst dat een snellere processor wonderen doet. Op de i7 met de GTX 250, die ook niet wordt ingeschakeld door de MPE, is het al mogelijk om vijf avchd-streams tegelijkertijd af te spelen in volledige resolutie. Wilt u daarbij ook effecten gebruiken, dan is het noodzakelijk om dit aantal te verminderen naar twee om het beeld niet te laten haperen.
Alle hoop is dus gevestigd op de derde test-pc met de gecertificeerde GTX 285 videokaart om de prestaties van de promotiefilmpjes te kunnen evenaren. We komen een heel eind. Zonder problemen en in volledige resolutie is het mogelijk om zes avchd-streams af te spelen en daarbij ook nog een laag te gebruiken voor een titel. De gele lijn boven de tijdlijn geeft aan dat er nog niet hoeft te worden gerenderd. GPU-Z registreert een gemiddelde load op de GPU van vier procent.
Dit verandert aanzienlijk wanneer we verschillende GPU-effecten toekennen aan de avchd-streams. Dan schiet de belasting naar een ongekende hoogte van maar liefst 98 procent. Het is voor het eerst dat een videobewerkingsprogramma in staat is om zoveel rendement te halen uit de hardwarematige acceleratie. Uiteindelijk zijn we in staat om met vier streams en twee effecten of met drie streams en drie effecten probleemloos te kunnen werken.
Uiteraard een prachtige prestatie en voor negentig procent van de montages is deze hoeveelheid streams meer dan genoeg. Toch vinden we het jammer dat we de prestatie die in het promotiefilmpje wordt getoond niet kunnen halen. Daarvoor is het waarschijnlijk noodzakelijk om de hoeveelheid geheugen te verhogen naar 12 GB of 24 GB.
Andere nieuwe functies in Adobe Premiere Pro CS5
Premiere Pro CS5 ondersteunt een aantal nieuwe tapeloze bestandsformaten. Video geschoten met de Canon EOS-1D Mark, de Eos-5D Mark II en de 7D-camera’s alsook de videoformaten van de nieuwe Nikon camera’s kunnen nu zonder problemen worden geïmporteerd. Werkt u met HDV-video, dan kunt u nu op deze bestanden automatisch in scènes splitsen met de Automatic Scene Detection for HDV.
De geïmporteerde video kunt u vervolgens analyseren op gezichten met de nieuwe functie Face Detection. Voorwaarde is wel de gezichten in de video goed zichtbaar zijn. De clips die gezichten bevatten, worden door Premiere Pro gemarkeerd en u kunt met de zoekoptie Find Faces deze clips filteren van de rest. Hebt u een omvangrijk videoarchief, dan vindt u op die manier sneller familieleden, vrienden of geïnterviewden terug. Premiere Pro maakt geen onderscheidt tussen gezichten, maar als u handmatig de metadata van de clips aanpast, is het persoonsarchief toch goed te ordenen.
Ultra Key
In de vorige versie van Premiere Pro was het al mogelijk om het gesproken woord om te zetten naar tekst met Speech-to-Text. Deze functie werkt met een aantal talen maar het Nederlands valt daar niet onder en dat is helaas niet veranderd. Nieuw is dat u door het opgeven van in- en uitpunten in de geanalyseerde tekst, alleen dat gedeelte van de video kunt importeren op de tijdlijn.
Er is ook een nieuw effect toegevoegd aan Premiere Pro CS5 om het keyen met minder goed uitgelichte en eenduidige achtergronden te vereenvoudigen. Met het Ultra Key effect kunt u specifieke kleuren in het beeld transparant maken, om hier vervolgens een ander beeld te tonen. Dit effect werkt ook goed met avchd-video.
Adobe Story
Adobe Premiere Pro is bij velen geliefd omdat het zo goed samenwerkt met andere Adobe producten zoals, Soundbooth, After Effects, Onlocation en Encore. De laatste twee programma’s krijgt u automatisch als u Premiere Pro aanschaft. Nieuw is dat u nu ook gebruik kunt maken van Adobe Story. Dit is een gratis online dienst waarmee u zeer handig en effectief scripts kunt maken voor films, pitches en promotiefilmpjes. Dit gaat allemaal wel in het Engels, want ook hier is geen support voor de Nederlandse taal.
Dit kunt u samen met anderen doen of alleen. U kunt u script verrijken met tal van metagegevens over locaties, personages, shots die moeten worden genomen en tijd. Adobe Story maakt het werken aan een script makkelijk, omdat het automatisch eenmaal ingevoerde data herkend, zelf de benodigde tijd berekend voor de te nemen shots en het makkelijk maakt om aparte opnamelijsten te exporteren voor de cameraman, de regisseur en de acteurs.
Het totale script kunt u vervolgens exporteren naar Onlocation. Daar worden de individuele shots die u moet opnemen verwerkt in een shotlijst die u verder kunt aanvullen met commentaren en metadata. Door de camera aan te sluiten op de computer, kunt u met Onlocation de beelden direct opnemen op de harde schijf. Vervelend is dat u alleen camera’s met firewire-aansluiting kunt gebruiken, terwijl steeds meer mensen een tapeloze camera hebben die alleen video kan exporteren via USB of HDMI. Onlocation herkent niet zoals Premiere Pro verschillende HDMI-capturekaarten, waardoor veel mensen niets aan Onlocation zullen hebben.
Exporteren in Premiere Pro CS5
De Media Encoder kent een aantal goede vernieuwingen. Allereerst is het niet meer nodig om alle bestanden te exporteren naar de Media Encoder zelf, want u kunt de montage nu direct exporteren zonder deze in de wachtrij te hoeven zetten. Daarnaast is er een knop toegevoegd om op het laatste moment nog de metadata te kunnen toevoegen. Metadata is heel belangrijk, want daardoor kan uw video beter worden geïndexeerd door zoekmachines. Door een knop in de exportmodule te integreren, zullen veel mensen aan deze metadata worden herinnerd.
Het kiezen van een export template die overeenkomt met de video om het origineel zo goed mogelijk te kunnen archiveren, was voorheen altijd lastig. U moest zelf de instelling maar achterhalen. Door in Premiere Pro CS5 een vinkje te plaatsen bij Match Sequence Settings, wordt de juiste template nu automatisch geselecteerd.
Het renderen van de video gaat, mits u systeem voldoet aan de eisen, super snel. De GPU wordt hierbij maximaal benut.
Ter vergelijking; het exporteren van een minuut avchd-video naar Blu-ray formaat met de Quadcore 4 GB pc met de Nvidia 9600 GT videokaart duurde maar liefst 17 minuten. De i7-pc met de Nvidia GTX 250 had hier 7 minuten voor nodig, terwijl de i7-pc met de GTX 285 al naar ruim 2 minuten klaar was met renderen.
De lat ligt hoog
Adobe heeft met Premiere Pro CS5 een aantal duidelijke keuzes gemaakt die niet los zijn te zien van het feit dat Adobe zich volledig wil focussen op de professionele videobewerker. Vanuit dat oogpunt zijn de eisen voor een 64-bit besturingssysteem, een super snelle processor, veel geheugen en een gecertificeerde videokaart te begrijpen. Alleen hierdoor is een stabiele en soepele workflow voor native hd-video te garanderen.
Dit betekent wel dat, door de lat zo hoog te leggen, veel enthousiaste (professionele) videobewerkers diep in de buidel moeten tasten om deze stabiele workflow te kunnen evenaren. Behalve de niet geringe aanschafprijs van Premiere Pro CS5, moet ook worden geïnvesteerd in een nieuw besturingssysteem, videokaart of zelf een compleet nieuw systeem. Voor veel consumenten, maar ook voor bedrijven, zal dat op dit moment met de huidige financiële crisis misschien iets te veel van het goede zijn.
Voldoet u pc al aan alle eisen of is deze investering geen probleem, dan haalt u met Premiere Pro CS5 een zeer compleet en stabiel videobewerkingspakket in huis. De Mecury Playback Engine in combinatie met de gecertificeerde Nvidia kaart garandeert een soepele hd-workflow en daar zaten we toch al een tijd op te wachten.
Algemene gegevens Premiere Pro CS5
Naam: Adobe Premiere Pro CS5
Wordt geleverd met: Adobe Onlocation en Encore
Website: adobe.nl
Prijs: 1010,31 euro