Het zal niet lang meer duren voordat de videorecorder alleen nog te zien is in het museum. Meer en meer staken fabrikanten de productie van videorecorders. Resultaat is dat je op de schappen in de winkels moet zoeken naar het apparaat dat de filmwereld heeft veranderd. De vervanger voor de videorecorder is de DVD-speler, die steeds meer terrein wint en steeds geavanceerder wordt. Kon je een jaar geleden alleen nog maar genieten van het kijken naar een DVD, inmiddels kun je DVD-recorders kopen die je in staat stellen alles te kunnen doen wat je met de videorecorder ook kon.
En gelukkig maar dat de videorecorder plaatst maakt. Want wie wenst er nou geen haarscherp beeld, perfect geluid en een omgeving die film doet ervaren alsof je in de bioscoop zit? Misschien ben je zelf nog niet in het bezit van een DVD-speler, maar loop je wel met de gedachte rond om er één te kopen.
Om orde te scheppen in de wereld van DVD-spelers geven wij je die beroemde 'rode draad' die ervoor zorgt dat je de juiste keuze maakt bij de aanschaf van dit prachtige stukje technologie. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf antwoord te geven op de volgende vragen.
Waarvoor wil ik de DVD-speler gebruiken?
Ja, natuurlijk voor het afspelen van films! Maar de DVD-spelers van tegenwoordig kunnen veel meer. Zij zijn in staat om de volgende disks af te spelen:
CD's met mp3-bestanden
Deze bestanden kun je maken op een computer door gewone muziekcd's om te zetten naar het bestandsformaat mp3. Deze kun je dan branden op een cd-rom en vervolgens laten afspelen op je DVD. Voordeel van mp3 is dat er veel meer muziek op één cd past.
VCD's (Video cd's)
Je kunt VCD's kopen in sommige winkels. Vaker worden VCD's gebruikt om zelfgemonteerde videofragmenten te kunnen afspelen op de televisie.
SVCD's (Super-video)
Dit wordt om dezelfde redenen gebruikt als VCD, alleen kunnen de videofragmenten met een betere kwaliteit worden afgespeeld op de televisie.
DVD-audio
DVD-audio is een techniek om meerkanaals muziek te kunnen afspelen.
Super-audio
Ook een techniek om meerkanaals muziek te kunnen afspelen, maar is al populairder dan DVD-audio.
DVD
De DVD is in staat de ervaring van de bioscoop naar je huis te brengen. Haarscherp beeld en meerkanaals audio zorgen voor die beleving.
Dat wil niet zeggen dat iedere DVD-speler ook daadwerkelijk overweg kan met deze technologieën. Daarom moet je je eerst afvragen wat je precies wilt. Als jij thuis vakantiefilmjes bewerkt en deze wil afspelen op je televisie, wil je dat met een zo hoog mogelijke kwaliteit doen. Dit betekent dat je DVD-speler het dan wel aan moet kunnen om met SVCD's overweg te kunnen. En dat kunnen er niet veel. En laat je niet bedriegen door een verkoper. Want veel DVD-spelers claimen overweg te kunnen met SVCD's, maar in de praktijk blijkt het dan te gaan om SVCD's die zijn geperst in de fabriek en niet die jij zelf hebt gemaakt!
De keuze tussen Super-audio en DVD-audio is niet zo eenvoudig. Het zijn allebei nieuwe formaten die graag tot standaard willen worden verheven. Zoals het er nu naar uitziet, lijkt Super-audio die slag te winnen. Twijfel je en wil je uiteindelijk beide formaten kunnen afspelen, ga dan op zoek naar een DVD-speler die met beide formaten overweg kan. Als je het antwoord op de eerste vraag hebt, kun je na gaan denken over de audio-mogelijkheden van je DVD-speler.
Met welke audio-formaten wil je dat je DVD-speler overweg kan?
Inmiddels wordt er in DVD-land gebruik gemaakt van veel verschillende manieren om geluid op een DVD te zetten. Om dit geluid goed te kunnen weergeven zijn er decoders nodig. Decoders vertalen het geluidssignaal, zodat deze kan worden weergegeven door je speakers. De volgende decoders kun je onder andere aantreffen:
- Dolby Digital 5.1 of AC3 decoder
- Dolby Digital 5.1 EX
- DTS decoder
- DTS ES decoder
- THX decoder
- THX EX decoder
- THX Ultra2
- Dolby Pro Logic
- Dolby Pro logic II
- Super-audio decoder
- DVD-audio decoder
Wat deze geluidsformaten betekenen, kun je hier lezen.
Voordat je nu tot aanschaf overgaat, maak je eerst de keuze welke technologieën je belangrijk vindt. Als je bijvoorbeeld niet van plan bent om meer dan vijf speakers in je kamer te zetten, zijn de THX EX, DTS ES en Dolby Digital 5.1 EX decoders niet van belang. Over het algemeen kun je zeggen dat je voor de nieuwste technieken meer geld moet neertellen, omdat deze alleen voorkomen op de nieuwste audioproducten. De nieuwste technieken van dit moment zijn: Dolby Digital 5.1 EX, DTS ES decoder, THX EX decoder, THX Ultra2, Dolby Pro Logic II, Super-audio decoder, DVD-audio decoder.
Nu je deze keuze hebt gemaakt, moet je even stilstaan bij hetgeen je wilt aanschaffen. Het is namelijk zo dat er DVD-spelers zijn die over ingebouwde decoders beschikken en er zijn DVD-spelers die dat niet doen.
DVD-spelers met ingebouwde decoders
Deze spelers zijn in staat om geluidssignalen te decoderen die aangegeven staan, door middel van logo's, op de DVD-speler zelf. Om de gedecodeerde geluidssignalen te kunnen weergeven is een versterker nodig. Er zijn DVD-spelers die over een ingebouwde versterker beschikken. Op deze spelers kun je dan vervolgens de speakers aansluiten. Beschikt de DVD-speler niet over een ingebouwde versterker, dan heb je altijd een externe 6 kanaals versterker nodig, waarop vervolgens de speakers kunnen worden aangesloten.
DVD-spelers zonder ingebouwde decoders
Deze spelers zijn over het algemeen goedkoper, maar vereisen altijd een externe 6 kanaals versterker. Ga je voor deze keuze, dan zal de versterker duurder uitvallen dan bij DVD-spelers met ingebouwde decoders, omdat de versterker (receiver) dan over deze decoders moet beschikken.
Bij de meeste mensen wordt de keuze bepaald door het budget dat beschikbaar is voor de aanschaf. Voor losse componenten en nieuwe technieken betaal je meer, maar daarvoor heb je meestal wel betere kwaliteit. Is geld geen probleem, kies dan voor een losse DVD-speler, receiver en speakers. Je hoeft dan bij het uitkomen van nieuwe technologieën maar één apparaat te vervangen. Voor de zekerheid melden we hier nog even dat Super-audio en DVD-audio niets te maken heeft met het kijken naar films. Het gaat hier om cd's die een betere muziekkwaliteit bevatten en deze muziek over 6 of meer gescheiden kanalen kan weergeven.
Omdat nog niet duidelijk is welk formaat uiteindelijk de standaard zal worden, verschijnen er nu op de markt zogenaamde bruggenbouwers. Dit zijn DVD-spelers die in staat zijn om met deze totaal verschillende technologieën overweg te kunnen. De prijs voor deze apparaten is hoog, maar je bent dan wel verzekerd dat je ook later de aangeschafte cd's nog steeds kunt afspelen als één van de twee technologieën verdwijnt.
Ik wil het beste beeld. Waar moet ik op letten?
Haarscherp beeld is naast surroundgeluid de meest bekende eigenschap van de DVD. Maar om van dit perfecte beeld te kunnen genieten, moeten er bij de aanschaf wel een aantal zaken in de gaten worden gehouden.Overdracht van videosignalen kan op drie verschillende manieren gebeuren.
Composiet
De minste kwaliteit levert het gele tulpstekkertje. Met een duur woord noemen we dit ook wel het composiet signaal. Simpel gezegd worden op deze manier gescheiden signalen samengevoegd en in de televisie weer gescheiden. Uiteraard gaat dit gepaard met kwaliteitsverlies.
S-video
De tweede, iets betere, manier om videosignalen over te brengen is S-video. Wil je van dit signaal gebruik maken, dan moet je beschikken over een S-videokabel. Deze kabel is te herkenen aan de vier kleine puntjes aan de uitgangen. In het S-videosignaal worden de basiskleuren Rood Geel en Blauw gescheiden aangeleverd en wordt de informatie over helderheid en contrast samengevoegd. In de televisie worden deze laatste twee signalen weer gescheiden.
RGB-SCART
De manier die het beste beeld oplevert, wordt verkregen door gebruik te maken van een SCART-kabel. De meeste mensen zullen deze al hebben als ze een videorecorder hebben aangesloten op de televisie. Je kunt deze kabel herkennen aan de brede uitgangen die over 21 pootjes beschikken. Een SCART-kabel is in staat om alle videosignalen gescheiden over te brengen, wat het beste beeld oplevert. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat alle 21 pinnetjes verbonden zijn met elkaar. Je kunt dit controleren door de SCART-kabel open te draaien en te kijken of je 21 draadjes ziet zitten. Zie je maar 9 draadjes zitten, dan heb je een SCART-kabel die alleen overweg kan met het composiet videosignaal, wat hetzelfde is als de gele tulpstekker. Bezit de SCART-kabel over 21 draadjes dan kan deze overweg met RGB-signalen oftewel de kleuren Rood, Geel en Blauw en de informatie over helderheid en contrast wordt gescheiden overgebracht naar de televisie.
Bij de aanschaf van een DVD-speler doe je er dus verstandig aan om te kijken, of te vragen, of de speler overweg kan met RGB-SCART. Dit is belangrijk omdat de SCART-kabel ook in staat is om S-video signalen over te brengen. Vraag hier dus specifiek naar. Te vaak gebeurt het dat mensen thuiskomen met een DVD-speler die niet in staat is om de beste beeldkwaliteit te geven. Vraag desnoods om een teruggeef garantie als je het niet vertrouwt.
De meeste DVD-spelers in complete home cinema sets zijn alleen in staat om composiet of S-video signalen uit te voeren. Gelukkig zijn er ook sets die er wel mee overweg kunnen zoals de Philips DVD580HC.
Je bent er nu bijna. Het enige wat je nog even moet doen voordat je naar de winkel stapt is grondig naar je televisie kijken of de handleiding erbij pakken. Op de volgende vragen moet je antwoord kunnen geven:
- Kan mijn televisie met RGB-signalen overweg? De nieuwere televisies kunnen dat over het algemeen wel. Je kunt hiervoor de handleiding bekijken of naar de setup van je televisie gaan.
- Als je een videorecorder hebt, is het verstandig om te kijken of je televisie over meerdere SCART-ingangen beschikt. Is dat niet het geval, dan kun je dit probleem omzeilen door een SCART-verdeler te kopen, zeg maar een verlengsnoer voor SCART-kabels.
- Zit er op mijn televisie een aansluiting voor S-video? Deze aansluiting zit meestal aan de voorkant van de televisie.
- Heeft mijn televisie een aansluiting voor de gele tulpstekker? (Zoek naar een geel rondje op je televisie) Is dat niet het geval en je DVD-speler of televisie kan ook niet overweg met RGB-SCART en S-video, dan kan je een SCART-kopje kopen waarin je deze gele tulpstekker kan prikken.
Je bent nu klaar om naar de winkel te gaan en je slag te slaan. Heb je toch nog twijfels op de winkelvloer, koop dan nog niet en stuur me een mail.