Review Pinnacle Studio 17

pinnacle-studio-17-overview

Review Pinnacle Studio 17

Anderhalf jaar heeft Corel de tijd gehad om iets moois te maken van Pinnacle Studio 17. We zijn dan ook zeer benieuwd welke vernieuwingen dit populaire videobewerkingspakket heeft gekregen.

Pinnacle Studio 17 komt net zoals haar voorgangers in drie verschillende varianten op de markt. De goedkoopste versie Studio 17 kent nagenoeg geen enkele verandering als u dit vergelijkt met de Plus of de Ultimate versie. De Ultimate versie verschilt weer van de Plus. Zo krijgt u bij de Ultimate versie de plugins van iZotope Music & Speech Cleaner en de Redgiant Filmmakers Toolkit. Daarnaast stelt de Ultimate versie u in staat om Blu-ray discs te maken en om 4k Ultra HD-beelden te bekijken.

 

 

pinnacle-studio-17-overview

De interface van Pinnacle Studio 17 is op sommige punten aangepast.

Na de installatie, die probleemloos verliep, starten we het programma. Direct valt op dat dit een heel stuk sneller gaat dan voorheen. Gelukkig geldt dit niet alleen voor het starten, maar voor de hele werking van het programma. Direct valt ook de aangepaste interface op. Deze is lichter geworden, de ronde hoeken van de tabbladen zijn vervangen door rechte hoeken en alle actieve knop accentueringen zijn weg. Tevens heeft Corel er voor gekozen om de verschillende onderdelen van de bibliotheek te accentueren met een dun gekleurd streepje. Het ziet er allemaal net iets frisser uit dan in Pinnacle Studio 16.

 

------

Interesse in een training Pinnacle Studio 17? Klik hier voor het aanbod.

----

Er zijn ook twee wijzigingen die wij dan weer niet begrijpen. De hoofdtabbladen Bibliotheek, Film en Schijf zijn veranderd in Ordenen, Bewerken en Auteur. Dat wordt er nou niet direct duidelijker op. Vervelender is dat Corel de omlijning heeft verwijderd van een geselecteerd vensters. De consequentie hier van is, dat u vaak de video afspeelt in de verkeerde monitor. Het kost daarna onnodig veel tijd om de juiste frames in de video weer terug te vinden.

 

Importeren en bibliotheek

Pinnacle Studio ondersteunt nu de import van 4k Ultra HD video, in een resolutie van 3840x 2160 met wisselende framesnelheden. Dat werkt prima, maar het is raadzaam om er dan wel voor te zorgen dat de projectinstellingen precies goed staan. Dat wil zeggen dat de resolutie, framerate en interliniëring overeenkomen met het videomateriaal. Wanneer dit niet het geval is, dan duurt het renderingsproces erg lang en wordt er ruim 75 procent van u processoractiviteit door dit proces opgeslorpt.

 

pinnacle-studio-17-backgroundrendering-processor

De hardwareversnelling is nog niet zo goed dat er realtime kan worden gewerkt. achtergrondrendering blijft noodzakelijk.

 

pinnacle-studio-17-kleur-onderdelen

De kleurenbalken maken de Bibliotheek duidelijker.

De Bibliotheek, die nu Ordenen heet, is overzichtelijker geworden. De gekleurde lijntje die zijn toegevoegd maken direct duidelijk of u met media, project, collecties of met inhoud te maken hebt. Deze gekleurde lijntje worden niet alleen gebruikt in de hoofdnavigatie, maar ook op de tabbladen. Daarnaast zijn ook de onduidelijke icoontje voor video, audio en foto’s uit de vorige versie vervangen, door hele woorden. De laatste wijziging die u aantreft is, zijn de twee permanente icoontje om uw mediabestanden op een bepaalde wijze te tonen. Dat kan dan bijvoorbeeld op map, collectie, tag, datum of bestandsnaam.

 

pinnacle-studio-17-ultra-hd

Pinnacle Studio 17 ondersteunt nu Ultra HD.

Wat men heeft nagelaten aan te passen zijn de Engelstalige benamingen die u tegenkomt in de navigatiebalk, bij het verwijderen van mediabestanden uit collecties en bij het verwijderen van tags. Dat men verder niets heeft gewijzigd aan de werking van de Bibliotheek valt te begrijpen, want deze is gewoon goed. Met een paar klikken hebt u altijd de juiste clips binnen bereik.

 

Editen

Het belangrijkste verschil ten op zichten van de vorige versie is dat na na drie dagen met Pinnacle Studio te hebben gewerkt, het nog steeds niet is gecrasht. In Pinnacle Studio 17 lijkt alles net even iets soepeler te werken. Dat merkt u al direct wanneer u bestanden op de tijdlijn plaatst. De reden hiervoor is dat Pinnacle Studio 17 nu beter gebruik maakt van de grafische kaart bij het afspelen en renderen van videobeelden. Let wel, Pinnacle Studio is nog steeds geen 64-bits programma, dus de enige manier om de processor te ontlasten is door de grafische kaart in te schakelen. De gemiddeld load op de grafische kaart ligt tussen de nul en vijftien procent en dat is eigenlijk nog laag. Maar zoals gezegd, net genoeg om vastlopers te voorkomen.

 

pinnacle-studio-17-slepen-bron

Selecties uit het bronmateriaal zijn nu te slepen naar de tijdlijn.

Het valt tegen, dat er verder niet is gesleuteld aan Pinnacle Studio 17 om het nog beter te maken. De enige wijziging die u aantreft, is dat het nu mogelijk is om met de muis een geselecteerd beeld vast te pakken in de bronmonitor en deze te verslepen naar de tijdlijn. En dat terwijl een ieder die met Pinnacle Studio 16 werkt toch ongetwijfeld wel een wensen lijstje had klaarliggen voor deze versie.

Zo is er nog steeds geen fatsoenlijk mixer om het geluid van verschillende sporen eenvoudiger op elkaar af te stemmen, werkt de normalisering van geluid nog steeds niet afdoende en zijn alle geluidseffecten nog steeds in het Engels. Daarnaast is het nog steeds niet mogelijk om de titel te positioneren met de muis, zijn de standaardtemplates van effecten niet goed ingesteld en stammen de meeste effecten nog uit een tijdperk van Pinnacle Studio 12. Wat ons betreft zijn dit gemiste kansen.

 

pinnacle-studio-17-trimmen

De trimopties zijn uitstekend in Pinnacle Studio.

Dit alles neemt niet weg dat monteren met Pinnacle Studio makkelijk gaat. De gescheiden bron- en tijdlijnmonitor, de flexibele tijdlijn, de trimmonitor en de verscheidenheid aan editing mogelijkheden geven u de vrijheid die nodig is om snel en efficiënt een montage op te bouwen.

 

Screen Capture

Bij de Plus en Ultimate versie krijgt u de optie om schermafbeeldingen te maken. Hiervoor wordt een apart programma Sreen Capture (Corel Videostudio Capture) geïnstalleerd. Met dit programma kunt u schermopnames maken. De werking is super eenvoudig. Elk actief venster op uw bureaublad kan worden geselecteerd. De video wordt opgeslagen in WMV-formaat, waarna u het kunt bewerken in Pinnacle Studio. Screen Capture is handig om bij de hand te hebben om even snel een lesje op te nemen voor vrienden of familie om iets over de pc uit te leggen.

 

pinnacle-studio-17-screen-capture

U kunt nu zelf schermopnames maken en bewerken.

 

Exporteren

De grootste bottleneck van Pinnacle Studio, naast de crash gevoeligheid, van de vorige versie was de exportmodule. Pas na de laatste update van vorig jaar maart, was het mogelijk om enigszins kwalitatief goede .MTS-bestanden te maken. Dit ging weliswaar tergend langzaam, maar toch. In Pinnacle Studio 17 moet volgens de makers daar verandering in zijn gekomen. Corel adverteert met ‘tot wel 10 keer snellere video rendering’ met als voetnoot ‘als u werkt met AVC/H.264 gecodeerde video en als u daar ook naar toe exporteert’. Tevens geldt als voorwaarde dat u beschikt over een Nvidia videokaart uit de 600 serie of hoger.

 

pinnacle-studio-17-dvd-wazig-menu

De dvd-menu's zijn van slechte kwaliteit.

Op onze test-pc, een i7 2600 met een 8GB RAM-geheugen een SSD, een Nvidia GTX 670 en Windows 8.1 voldoet aan alle eisen. Toch slaagden wij er maar bij één exportinstelling erin om de grafische kaart merkbaar te laten meehelpen bij het renderen van de video. Als eerst probeerden wij een dertig seconden durende avc-clip met beeld-in-beeld en een vervagingseffect te exporteren naar een .MTS bestand. Dit bestandsformaat biedt namelijk als enige de mogelijkheid om de originele bitrate te handhaven. Het duurde exact twee minuten en eenenvijftig seconden om deze dertig seconden te exporteren. Daarbij fluctueerde de load op de grafische kaart tussen de één en vier procent. Exporteer je deze clip zonder hardware versnelling dan duurt het net zolang en is de load op de grafische kaart hetzelfde.

 

pinnacle-studio-17-export-mpeg4-cuda

Alleen bij de export naar MPEG-4 merkt u iets van de hardwareversnelling.

Bij de export naar het nieuwe Ultra HD formaat in een resolutie van 3840 x 2160 duurde de export meer dan een kwartier. Ook hier zien we geen merkbare activiteit op de grafische kaart. Daarbij zagen we tevens dat de bitrate van deze Ultra HD bestanden met 22 Mbit/s wel erg laag is. U kunt dit niet veranderen.

 

------

Interesse in een training Pinnacle Studio 17? Klik hier voor het aanbod.

----

Alleen bij de export naar MPEG-4 met AVC-codering zagen we een merkbaar verschil. Hier kwam de load op de videokaart op sommige momenten tussen de 2 en 18 procent te liggen. Het nadeel van deze optie is, dat de maximale bitrate maar 12 mbit/s kan bedragen. Uitstekend voor een internetfilmpje, maar niet om fullscreen te bekijken op een HD-TV zonder kwaliteitsverlies.

Het maken van dvd’s en Blu-ray disks is simpel. De wijze waarop dit gaat is niet veranderd. Het is spijtig te constateren dat Corel niet de moeite heeft genomen om de templates, die er meer dan voldoende zijn, eens flink onder handen te nemen en op te waarderen naar HD-resolutie. Nu moet u het doen met plaatjes van 320 x 180 pixels die enorm worden opgeblazen. Dat kan echt niet meer!

 

Conclusie

Het is prettig te constateren dat Pinnacle Studio 17 minder vaak crasht dan voorheen en dat de algemene werking van het programma soepeler verloopt. De grafische aanpassingen vergroten op sommige punten de duidelijkheid, waar ze op andere punten juist minder zijn geworden. Met Pinnacle Studio is een prima pakket voor zowel beginners als gevorderden om een goed filmpje mee te maken. De middelen die u krijgt aangereikt om de film te monteren zijn afdoende, maar hadden beter gekund. Het exporteren van video in Pinnacle Studio gaat alleen bij de export naar MPEG-4 iets sneller en dat is jammer. Nieuwe gebruikers is dit pakket zeker aan te raden, want het is zonder meer het meest veelzijdige Nederlandstalige videobewerkingspakket. Beschikt u al over Pinnacle Studio 16 dan is overstappen alleen de moeite waard als die Pinnacle Studio versie bij u ook veel crashte.

 

Pinnacle Studio Ultimate

Website: www.pinnaclesys.com

Prijzen:
Pinnacle Studio 17 €59,95
Pinnacle Studio 17 Plus € 99,95
Pinnacle Studio 17 Ultimate €129,95

 

Review Cyberlink Powerdirector 12 Ultra
Synology Disks Station Manager 5.0, gebruiksvriendelijker en veelzijdiger